Mondeo Mk3 - отремонтиране на неработещ подгрев на седалката .

Започната от Alexi, 09 Декември 2011 19:03:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alexi

Добър ден .. след като преди няколко дни ми отказа подгрева на шофьорската седалка намерих време да я отремонтирам ( опитен жичкаджия съм ,ако не се чувствате уверени не опитвайте ) ,след някои замервания открих ,че е прекъснат реотана на седалищната част ..
1: разкачаме кабелите и махаме седалката :

буксата,захранваща седалката :

2. кабелите са доста - подгрев ,вентилация ,еърбег ,пиропатрон ,ел . регулировка ,модула който управлява подгрева обаче не се вижда ,той е в самата тапицерия :

3. махаме тапицерията ,малко пипкава работа е  :

ето модулчето управляващо подгрева ,едно и също е на всичките 4 седалки ,но на предните има още едно модулче ( по различно ),тъй като те са и с вентилация :

4. ето го и проблема - кабелите са се вдървили ,след което изолацията им се е пречупила ,а в последствие и жиците :

5. тук след подмяна на всичките 4 ( имаше само една здрава ) :

Това е ,използвах момента да си изпера тапицерията на седалката в пералнята и сядам да пия 1 уиски  (beer)

momo76

Има и по лесен вариант. Самата долна част на седалката се държи с 4 гайки към основата. Разкачат се кабеляците, отвиват се гайките и това дето сядате на него се сваля. Почти винаги проблема е в долната част и то точно скъсани кабели а не проблем със самия нагряващ елемент.

Alexi

при мен нямаше да стане без махане на тапицерията .. а и исках да стане качествено ,подменил съм цялото окабеляване излизащо от подгрева тъй като жичките бяха с много вдървени изолации .. то махнеш ли седалищната част тапицерията се маха сравнително лесно .. а и можеш да си я изпереш качествено ,просто няма по удобен момент ..
интересно е  ,че тия кабели явно не са се прекъснали едновременно та подгрева е работел до като не се е прекъснало захранването му а другите 2 са термодатчик ,явно и без него си работи ..

momo76

Тя тапицерията после се маха. Става въпрос че не се сваля цялата седалка, а само долната част.

Alexi

това да .. но никъде в нета не прочетох някакво упътване за това се наложи да откривам топлата вода сам

momo76

Аз съм за бой, че не описах процедурата след като я направих преди 2 месеца. (hammer)

Alexi

има още един момент ,който буди недоумение в мене .. между 2те пити на подгрева е сложен висококачествен силиконов кабел който на практика е вечен .. но за захранващ е използван най обикновен кабел който е нормално да се вдърви за 5 години ...

Чебурашка

Pyrhel

И мен ме удари тоя чеп. Към 6:30 сутринта реших да си сгрея задника, обаче - не. Пасажерската работи, моята я няма. Следобяда я измерих, нямаше омчета на подгрева. Нямах много време и направо взех седалището от пасажерската и го сложих на моята, ще оправям нататък... Измерих набързо кабелите и при мен проблемът май няма да се окаже в прекъснати кабели, а в модула или в нагряващия елемент :( Влизат много кабели и нямах време да ги проследявам кой какъв е и какво минава по него.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

Pyrhel

Не, само 2та задника смених и шофьорската почна да грее. Не мога да сменя седалките, защото основите на шофьора и пасажера са различни, мога само гърбовете или седалищата да махам и слагам на другата. Събота ще имам време и ще разглобя тоя път пасажерската и ще търся проблема. Само не знам как да хвана нагряващия елемент, защото в него влизат няколко кабела (4 или 5).

momo76

Много по вероятно е да е скъсан някой кабел. Огледай хубаво кабелите, като свалиш черната изолация. Според ТИС в нагревателя за задник влизат 4 кабела - червен и черно/зелен самия нагревател, черно/бял и черен някаква друга екстра (май е датчика за температурата). Нагревателя за гърба е с 2 кабела черно/зелен и черен. Премери ги и ще си покаже къде е проблема.

Alexi

2 от кабелите са температурен датчик ,като махнеш тапицерията ще ти се изяснят вече съм забравил кой цвят какво е .. самия елемент според мен е много добре направен и трудно би дефектирал но и да е дефектирал подлежи на ремонт те се виждат нишките му прозрачен е и ще се види къде е прекъснал .. има го и в МР ,450 лв :))

Pyrhel

Свалих седалището, свалих му и кожата, поне с тапицериите бързо се справям, имам опит от няколко гръмнли седалки :D
Не ми се изясниха на място без документацията особено, защото към подгряващия елемент отиваха няколкото кабела, към модула, който е в пяната още, после към модула дето е под седалката други и т.н. Мазаница. Благодаря на Момчил, като имам време ще я разгледам на спокойствие и ще наснимам кабелите кой какъв е.
На място предположението ми беше, че за самия нагревател са по-дебелите кабели (червения и черно-зеления), но самия нагревател нямаше съпротивление.

Иначе... Вместо подгряващ елемент да си взема направо черното рекаро от UK (за около 600 трябва да го хвана), като ще са такива цифрите :))

Pyrhel

За подгрева на седалките има ли друг предпазител от 20 амперовия при двигателя? В момента и 2те не работят при мен и ме мързи да свалям да ги проверявам :)

Иван Вълков

Алекси нещо снимките не са активни. За съжаление и на мене ми се налага да разглобя малко седалката.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Alexi

простия imageshack .. нямам ги другаде ,но няма нищо сложно Ванка ,демонтираш я има щипки отстрани и успоредно на седалището махаш плата и ще видиш жиците

Pyrhel

Аз имам няколко снимки от някое от свалянията на някоя от седалките... :D

Иван Вълков

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

mladenmih

Здравейте колеги
Не ми работи подгрева на седалките.Лошото е че бутоните светват,долу до буксата идва ток ама топлото не идва!Някой тук беше описал как се разглобява седялката и как стига до въпросните реотани,ама не мога да намеря темата,пробвах с търсачката отворих всички теми,но май не съм направил достатъчното.Може ли някой да ми помогне?
"аз съм най младия от инжинерите Харпов те ви казват да не пиете-не ги слушайте-пийте"

Иван Вълков

Ами аз свалих цялата седалка, на 6 болта се крепи към дъното. След това за да махнеш седалката се държи на 4 гайки, след това проследяваш кабелите до една черна кутийка където е управлението за подгрева. Обикновенно се прекъсват кабелите от управлението до подгревния елемент. Аз ги подмених но топло пак нямам, имам опасения за прекъснал елемент на облегалката но на пролет ще се ровя.

mladenmih

За съжаление ни една снимка не мога да видя,но и написаното ми върши много добра работа.Благодаря,ще свалям да видя за кво иде реч...            наздраве на всички!
"аз съм най младия от инжинерите Харпов те ви казват да не пиете-не ги слушайте-пийте"

ihovahi

Който фôрка "майстор" си нахôда!

radikn

Я кажете какви са горе-долу размерите на тези нагреватели,
че не мога да си намеря оригинални, а и моето д... иска да му е топло :D

Иван Вълков

Ми точно колкото е размета на седалката без бордовете. Или ако не си ме рабрал, говоря за средната част на седалката там обикновенно тапицерията е по различна.

mirohristov

Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

radikn

Мерси !
Тръгвам по магазините :D
"Имам копче, ще си шия балтон"
и моята работа е такава-намерих си копчета, сега се тъси всичко останало...

didon80

Реших да използвам темата, че няма смисъл от нова и да се оплача от неработещ подгрев на шофьорската седалка. Ако е възможно нека се обясни по-подробно и нагледно, стъпка по стъпка какво се демонтира, кои са кабелите на подгрев и т.н. Снимки също ще са полезни. Явно това си е слабо място на мондеото, понеже другите 3 места топлят перфектно.

Alexi

моите снимки от началото на темата са изгубени ,но надолу има подробно обяснение със налични снимки - при мен проблема беше същия ,опечени и пречупени кабели към реотана

didon80

Видях, четах, но пак има неясни моменти. Например трябва ли да се демонтира декоративната пластмаса където са бутоните за реглаж? Как се сваля самата кожа на седалката? На първо място коя букса да замеря с мултицет за да търся верига на реотана?