Да сменям ли маслото преди 10к или не?

Започната от moni74, 17 Септември 2014 15:47:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

moni74

Мисля в края на месеца да отскоча до Турция, Кушадасъ. Обаче нещо се чудя - маслото ми вече е на 7к пробег, докато тръгна ще стане на 8к. До Турция и обратно планирам преход от около 2к. И докато се прибера, вече ще е за смяна.
Дали да го сменя предварително, или няма смисъл и да изчакам да се върна?

----------------------------

Alexi

opex

По принцип смяната на маслото зависи от самото масло и от това как се навъртат километрите - повече градско или повече междуградско - а някои производители дават смяна на масло и на 15к км в зависимост от двата фактора едновременно. Предполагам караш с качествено масло, а пробега ти не е чак градки тип софийски. До там и обратно пробега ти е ~2000км, което ще те доведе до общо не-повече от 11к км. С това предвид аз не бих сменил маслото още повече, че сега маслото се е разработило и си е "на мястото", съставките на новото масло някой път пробиват където не трябва ако има нещо. От друга страна пък имаш 1000км до тръгване да се 'намести' :) Но според мен няма сми. Карай така и тъкмо за зимата ще ти е ново :)
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

hotblooded

Бургас Кушадасъ  и обратно е 1500 км с обикалянето из Кушадасъ и Измир...  сменяй го като се върнеш, само виж дали е над минимума преди да тръгнеш и ако трябва долей.

moni74

Маслото е стандартно Формула Ф 5w30. На щеката е пълно 2/3 между минимума и максимума, пък и аз между смените не доливам. С две думи - ще карам така.

----------------------------