Алтернатора се предаде

Започната от emkata, 29 Април 2014 22:43:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

emkata

Здрасти, банда! Днес сутринта на път за работа на 2 пъти ми светна лампата за зареждане на акумулатора. Както си светне и посвети  па вземе, че угасне. Това, което ми мина през ума беше, че може би ремъка приплъзва при по-голямо натоварване. Да, ама не! След смяната (работната) не успях да запаля.  Завъртя оборот-два и до там. Това, което ме учуди бе, че взе да мига лампата за подгрева. Брех ма... му, шашнах се. Вярно, че съм й вдигнал мерника на колата, но мислех да е след нанасянето в Стара Загора. И следва 35-километрово представление, от работа до дома на буксир. (rofl)  Преди малко смених акумулатора с друг и запалих за норматив. При замерване се установи, че алтернатора зарежда 11.8- 12.2 волта. Не съм електричар, но нарочих диодния блок. Прав ли съм? Ако не- давайте идеи, ако да- кажете от къде да търся такъв( ако не подлежи на ремонт), защото аз се сещам само за един магазин, но той е в Хасково.

К.Методиев

Може и само релето да ти е умряло, а блока да си е здрав.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

emkata

Да си търся електричар, или ще се справя сам?

К.Методиев

По принцип ако имаш минимални познания как се измерват диодите на блока и да боравиш с поялника може да се справиш и сам с малко насоки, за да му установиш проблема на алтернатора се работи по метода на изключването, поне аз така правя при изправен блок, ротор и статор сменяваш релето, обаче първо си мисля, че е добре да провериш дали на малката букса на алтернатора имаш захранване 12В.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Besniq

Според мен са четки, при изгорял блок лампата НЕ светва !

К.Методиев

При един пробил диод си свети перфектно, но не вдига напрежение, ако е за четки смени ги само тях, че нещо новите релета напоследък не ми харесват.

emkata

Имам някакъв опит, но май наистина ще се окаже малък. Все пак това ще разбера надвечер, като разбутам колата.Благодаря!

Иван Вълков

Емо аз почвам от най-лесното, от четките. Почти съм сигурен че алтернатора ти ще го отваряш за пръв път. Като видиш четките в какво състояние са погладни и колекторите (медните пръстени където се трият четките). Ако мислиш че нямя да се справиш зънкай да свалим алтернатора и тука има един човеи ги рециклира(за смяна на четки, колектори ми взе 35 лева с частите).

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

emkata

Днес стигнах до тук. Утре ще продължи човек, който си знае работата.

My LinkMy LinkMy Link

К.Методиев

Ясно пръстените и четките са сдали багажа.

Иван Вълков

Цитат на: emkata в 30 Април 2014 21:10:57

Днес стигнах до тук. Утре ще продължи човек, който си знае работата.

My LinkMy LinkMy Link

Малко помощ със снимките

Ето тук има специализиран магазин за алтернатори, стартери, бобини и други ФУго

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

emkata

Мерси за помощта, все не мога да се оправя. Между другото след малко идвам за да идем до твоя човек.

emkata

След 2 часа труд( по един за разглобяване и сглобяване ) и 20 лв. за майстор новия-стар алтернатор вече е на мястото си и е готов за работа. Зарежда на 14,32 V.

dobatavision

На тдди как се сваля алтернатора трябва ли да се махне компресора на климатика ?

emkata

Да, така имаш най-добър достъп.

dobatavision

А без сваляне на компресора възможно ли е да се свали алтернатора ?

emkata

Зависи какво си разбрал под "махане"– от първия ти въпрос и "сваляне"– от второто питане.  Достатъчно е да се свали с една височина на тялото на компресора, разбирай го така, ушите за горните два болта да слязат на височината на долните два и естествено да захванеш 
компресора през тях.

dobatavision

Значи няма нужда да се откачат маркучите на компресора и да се маха фреона и т.н. ?

emkata

(thup)  Да. Имат достатъчна дължина.

JoroM

Колеги, и при мен алтернатора се предаде днес. Отначало лампата че не зарежда светеше, спрях и започнах да търся проблема, видях че на място няма как да отстраня проблема, и поех наобратно. Лампата спря да свети, но динамото не зареждаше - следях напрежението на дисплея на радар-детектора ми. Само веднъж напрежението се вдигна до нормалните за фокус 14,8 волта за няколко минути. После от около 12,3 волта, напрежението  започна да пада постепенно с изтощаването на акомулатора, докато не падна под 10 волта и тогава колата спря....на 30 км от С.Загора...издърпаха ме до града. утре трябва да се преборя с този проблем. Имам съмнения че четките са се износили, и не правят контакт с колектора, понеже след като ми светна лампата чуках по динамото ако са се заклинили четките да се освободят, и имаше някакъв ефект, макар и краткотраен.
В момента съм в С.Загора, имам координатите на маг. Фуго, ако някой заралия може да помогне с тел. на някой майстор по динамата, в случай че не успея да се справя с проблема сам.
Колектора ако е износен като на снимките по-горе, може ли успешно да се престърже на струг?
Също така ако се наложи да сменям регулатора, какъв ще препоръчате от Фуго или от Косер или друг?

К.Методиев

Не се занимавай със стъргане на колектора продават се около 6-8 лв е нов и не се сменява трудно, сваля се лагера и после се вади със скоба за лагери, но внимателно преди това се откачат изводите на ротора, че скъсат ли филма е голям, а са къси!

JoroM

Проблема е решен, смених колектор и четки.
Частите купих от Фуго, колектора не го знам каква марка е, но то и нямаше друг вариант...влезе доста плътно на оста, при четките имаше избор между немски gebe и италиански, взех немските. Модела на четките е JX 43, за динамо Магнети Марели.
При всички възможни светлини включени, напрежението е 14v.

Иван Вълков

Ей Жоро ти си факир направо. Сам или имаше помощ от приятел??? Че така както писа си тръгнал на път и е станало???

JoroM

Демонтаж  и монтаж - сам, както и запояването на четките. Добре че винаги си нося един 30 ватов поялник в багажника. За късмет, предния ден си купих от Ст.З. Лидълското зарядно за акомулатори, та с него заредих каталясалия акомулатор. Колектора го извади един майстор, след това запои с газов поялник жиците. Ако си бях в бургас, щях да си направя всичко сам, понеже имам и скоба за лагери и мощен пАялник, и флюс и т.н. ама  тук нямах необходимите инструменти.
Тръгнахме от Ст.З. към Кърджали, понеже никога не бяхме ходили натам, и след 60-70 км динамото се сдуха.

Сега предстои профилактика на динамото на аудито, с цел избягване на бъдещи инфекций... И да остана без стартер на пътя, все ще запаля по някакъв начин. Остана ли обаче без динамо, няма спасение, въжето е единствения вариант.

Иван Вълков

Ей че не каза, тука в Димитровград имам силен майстор, който не взема скъпо. НО браво че си се оправил.

Dobrin_Todorov

Здравейте колеги.
Преди малко прибрах колата с репатрак.
Първо светна abs, след това лампата за хидравликата на волана. Волана се одърви и след това загасна.
Сложих друг акумулатор - запали и като махнах едната клема веднага загасна.
Дали са само четки ?

yumyum

Може и диодния блок да е.

Dobrin_Todorov

Оказа се диодна плочка... смених и четките заедно с плочката.
Тотал: 160 лв. с работата

Mondeicho

Важното е, че си го оправил и засега няма да го мислиш
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

К.Методиев

Абе всичко хубаво, ама какви са тия тестове с махане на клемите само нз, това е най глупавото нещо което може да направите в една кола докато работи.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk