Ford Fiesta MK3 проект (XR2i RS) - нужда от съвети и помощ

Започната от fiestaproject, 20 Януари 2014 19:41:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

fiestaproject

Здравейте,

Тъй като съм млад, но за сметка на това амбициозен и наскоро започнал работа ще споделя с вас идеята си за моя бъдещ проект.
1. Разполагам с това запазено, с много малки следи от ръжда купе на Ford Fiesta MK3

Колата си е здрава, върви отлично, проблемът както се досещате е, че е с най-малкия двигател - 1.1i :D, което дори и не е добре от към разход, който възлиза на около 7/100... Това за 50 конски сили хич не е приятно.
2. Имам възможността да разполагам с двигател 1.8 16v, в перфектно състояние, който както знаете е 130 к.с фабрично.

3. Въпросите ми към вас са: Възможно ли е да бъде поставен този двигател в точно този модел Fiesta като моя. Разходите биха ли били космически високи? На първо време мисля само да сменя моторите.

Евентуално след поставянето му може ли да бъде обмислено - турбиниране и достигане на максимум около 180 к.с. Ще се радвам да споделите мнението си около това, дали ще си изхарча парите напразно или би се получило приятна и удобна количка за шофиране и достигане на приятни усещания от средно високи скорости :)

4. Постнах пост тук, защото 90% от хората във форума имат много по-голям опит и знания по темата.
Благодаря ви предварително!

hotblooded

Сега, преди да се стигне до моторизацията - имай предвид че на това купенце разликата от 50 до 180 коня е космическа. Ако искаш да усетиш изцяло 180те коня, като в същото време колата остане безопасна - да спира нормално и да имаш нормална управляемост - ще трябва да ти остане само купето:
Ще трябва да подсилиш окачването отпред, или поне да сложиш по твърди пружини. Ще трябва да сложиш по-големи спирачни апарати отпред и да се замислиш и за дискови спирачни апарати и отзад, или да минеш на по-голям размер барабани, евентуално и желателно да добавиш и ABS. По широки джанти, с по големи гуми. Като казах пружините - направо мини на къси пружини и по-сериозни амортисьори. Навремето XR2-ката не напразно е струвала колкото две Фиести 1.1...  Естествено може да минеш и  само със смяната на мотора - тогава първо трудно ще държиш колата в пътя, ще спираш осезаемо по трудно - тоест ще си опасен за себе си и другите по пътя. 
Но като цяло е възможно, с малко късмет и няма да е скъпо...

fiestaproject

Цитат на: hotblooded в 20 Януари 2014 19:56:39
Сега, преди да се стигне до моторизацията - имай предвид че на това купенце разликата от 50 до 180 коня е космическа. Ако искаш да усетиш изцяло 180те коня, като в същото време колата остане безопасна - да спира нормално и да имаш нормална управляемост - ще трябва да ти остане само купето:
Ще трябва да подсилиш окачването отпред, или поне да сложиш по твърди пружини. Ще трябва да сложиш по-големи спирачни апарати отпред и да се замислиш и за дискови спирачни апарати и отзад, или да минеш на по-голям размер барабани, евентуално и желателно да добавиш и ABS. По широки джанти, с по големи гуми. Като казах пружините - направо мини на къси пружини и по-сериозни амортисьори. Навремето XR2-ката не напразно е струвала колкото две Фиести 1.1...  Естествено може да минеш и  само със смяната на мотора - тогава първо трудно ще държиш колата в пътя, ще спираш осезаемо по трудно - тоест ще си опасен за себе си и другите по пътя. 
Но като цяло е възможно, с малко късмет и няма да е скъпо...

Здравей!

Благодаря за бързия отговор. Сега като прочетох мнението ти и се замисля, на първо време мисля само да сменя мотора с фабричния XR2. За целта трябва да се сменят спирачните апарати и пружините, задължително нали така?

П.П
Позволих си да те добавя в Skype, ако имаш време да не спамим тук :)

hotblooded

По конкретната смяна - ще ти помогнат повече тук, а е желателно да става тук - утре и някои друг ще прави нещо подобно и няма да пита пак, а ще чете...
Съвета ми е първо да сложиш стоковия мотор от XR-kata, пак ще трябва да усилиш спирачки и окачване, поне отпред, да покараш с него, да усетиш колата, да свикнеш.... и тогава да се хвърлиш в дълбокото.

fiestaproject

Цитат на: hotblooded в 20 Януари 2014 20:03:19
По конкретната смяна - ще ти помогнат повече тук, а е желателно да става тук - утре и някои друг ще прави нещо подобно и няма да пита пак, а ще чете...
Съвета ми е първо да сложиш стоковия мотор от XR-kata, пак ще трябва да усилиш спирачки и окачване, поне отпред, да покараш с него, да усетиш колата, да свикнеш.... и тогава да се хвърлиш в дълбокото.

Благодаря за отговора. Ще помоля всеки, който е имал опит с такава или подобна смяна, или притежава такъв тип мотор да изрази мнение, съвети по смяната на двигателя. Заслужава ли си, може ли да бъде твърде опасно, по-конкретни съвети около самата смяна и т.н

Благодаря предварително!

deshi

При всяко положение няма да  ти излезе без пари ... иначе е готин вариант
Грозен си кат` OHC  .....

KovachevGR

Какво по точно и за кой мотор те интерисува.
Аз бих се насочил направо към 2.0цц

И ако толкова мн ти се кара фиеста с по голям мотор аз бих те насочил към фиеста 1.6 16в /94-95 набор за ориентир/ с вграден едис!!!.Имаш бонус  хидравлика на волана,заден торсион........
Там нещата стават лесно по инсталация няма да буташ нищо!!!......а и ще ползваш нещата от мотора на 1.6 който ти трябват за да пуснеш 2.0
Според мен по този начин ще си спестиш мн пари и главоболия.

hotblooded

KovachevGR

Просто казвам мое мнение в монтажа на 1.8/и 2.0/ няма разлика но в вървенето е голяма разликата....Щом разполага с 1.8 за който няма да се дават пари е нормално да постави него.

baro

Колега ето няколко линка за този суап.http://www.fiestaturbo.com/forums/1-6-8v-cvh-2-0-16v-zetec-engine-conversion-new-06-04-07-vt92943/ http://fiestaguides.co.uk/content/engine_conversion.html.Както колегата Ковачев ти каза рядко са проектите като твоя от 1.1 на 1.8 или 2.0,повече са от 1.6 на 2.0 ,че става доста по-лесно.Успех.

fiestaproject

Споменах, че имам възможност да притежавам наличен двигател, за който все пак ще трябва да заплатя определена сума. Съветът ти, градски значи е да направя смяната от 1.1 към 1.6 16v, да видя как се справя колата и след това да му мисля?

baro

Според мен колегста е имал предвид да замениш колата а не само мотора

hotblooded

Искаха да ти кажат че ако колата беше с 1.6 мотор - работата щеше да е по лесна... но имаш най-важното - запазено купе, имаш възможност да вземеш и здрав мотор. От там нататък - прави списък и започвай да търсиш по морги, сайтове, и-бей...

KovachevGR

Аз имах предвид да вземеш друга фиеста 1.6 16в и там ще ти е лесно и ще си спестиш мн труд.Цената е около 1200-1500лв

Иначе ако имаш от каде да вземеш мотор рс1800 който е изваден от фиеста с окабеляването,и да го пуснеш в твоето купе ок.
след това почваш да правиш всичко което не ти харесва....... спирачки,окачване,волан
Но преди това си направи сметката колко пари ще влязат за всичко необходимо......И орентировачен разход 10-11/100

peigera

stokata95

Моят форд е 1.1 двигател и имам голямо желание да сменя двигателя както и да сменя ехтериора . Въпросът ми е  може ли да се смени двигателя поради това че моят е моноинжекционна система а  XR2i 1.6 e многоточковинжекцион . Другия ми въпрос е от каде мога да си намеря спойлери за пълен външен тунинг. За сега аз съм сменил цялата испускателна система с нова супрена и сум и подсилил ходовата  част.
Мерси предварително!!!!

opex

Струва ми се, че най-добрия подход ще е да словиш 1.6 CVH с карбуратор и да си хвърлиш силите по неговата доработка.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique