мнения/съвети за Ford Fiesta mk6

Започната от forumer, 13 Януари 2014 19:21:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

forumer

Здравейте ! Рових се из чичко гуугъл и попаднах на вашия интересен форум . Наскоро реших да си купя колица спрял съм се на 3-4 модела от различни марки , но сега ще стане дума само за Форд Фиеста . Нека уточня ,че колата няма да се кара много интензивно (главно градско по-малко извънградско), на месец долу-горе не повече от 200-300 км . Нямам претенции за мощна кола . Една от колите на които съм се спрял е Форд Фиеста 2003-2005г. . Голямото ми притеснение е дали да е бензин или дизел. За дизела притеснението ми идва от състоянието на двигателя и инжекторите . не съм много на ти с автомобилите но доста четох и знам ,че смяна на 4-те инжектора при проблем излиза над 1300 лв (другия вариант е да бъдат рециклирани). Наш познат с турбодизел двигател (Опел) наскоро имаше нещастието да сменя инжектори излезе му към 1600лв.
Та въпросът ми е -възможно ли е в сервиз да ми кажат какво е състоянието им и дали са за смяна ? А на колко километра е животът им ? (разбира се знам ,че зависи и от качеството на горивото с което се шофира) ? Какво ви е мнението и отзивите за 1,4 ТDCI двигателите на Форд ? Имат ли някакви често срещани проблеми дефекти и т.н. какви са мненията на тези които имат такъв автомобил. Какъв среден разходна гориво ви дава ?
Четох една статия на Аутобилд където препоръчват бензиновият им двигател - 1,4 80 к.с. (който е произвждам в Германия) . Аз бих искал дизеловият но няма проблеми да бъде бензинов мотор. 
Надявам се да ми дадете малко мнения , защото съм доста "бос" на теми автомобили и тепърва ще навлизам графата "собственик на автомобил" . Ще ми бъдат от полза всякакви мнения и препоръки , благодаря на всички предварително .

pAbLo

Дизел за 200-300 км месечно...
Неоправдано!
И 1,25 бензин да вземеш за този тип каране ще ти е достатъчен.
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

Bobi

Здравей и добре дошъл. Проблеми с дюзи на дизелова Фиеста е малко вероятно да имаш. Дизеловите мотори са на ПСА и са пиезокристални. Като цяло моделът е сполучлив и без сериозни детски болести. За такава експлоатация според мен трябва да се насочиш към бензиновия двигател, който си посочил.

Alexi

и аз бих препоръчал бензина ,1.25 или 1.4 още по добре

moni74

Зa годишен пробег 3000-4000км твърдо бензин.

----------------------------

ForeverFord

Здравей,на скоро се сдобихме с Фиеста 2003 1.25,при нас също  главно ще бъде карана както ти каза 200-300 километра месечно.Кой знае какво не мога все още да ти каза,но засега сме доволни.Идеалния градски автомобил.
Легенди:(fe) "качи света на колела";
    Stop Walking,Keep Driving by (fe)

whaaazp

И аз съм на мнението, че няма смисъл от дизел при такъв пробег. :)

mediacenter

Здравей колега,и аз съм за бензина.Ако ще е Фиеста, вземи си задължително 1.4 мотора,другия според мен ще е слаб...
то този се задъхва като пуснеш климатика..а за 1,25 не ми се мисли.
Успех!

dimkaraganchev

Все тая. Едната е 75 к.с., а другата 80 к.с. Така че разликата е повече от мизерна.

ForeverFord

Ако ще е с климатик,пускаш парното само и няма да се тормози
Легенди:(fe) "качи света на колела";
    Stop Walking,Keep Driving by (fe)

Alexi

Цитат на: dimkaraganchev в 14 Януари 2014 18:03:58
Все тая. Едната е 75 к.с., а другата 80 к.с. Така че разликата е повече от мизерна.
усещането за "вървене" идва основно от въртящия момент който предоставя мотора и да не се налага да го цедиш че да тегли .. там разликата между 1.2 и 1.4 е немалка ..

forumer

Благодаря на всички за отговорите и съветите. Аз по принцип нямам точно определено желание да е дизел или бензин , така или иначе ще се кара не много. Но поради това ,че цената на дизела (1.4TDCI 68 hp) е малко  по-ниска от цената на бензина (1,4 80hp) за това обмислям да е дизел и заради това исках някакви впечатления от някой от тук ако има или е карал Фиеста с подобен двигател , не очаквам чудеса от този двигател но ще имам нисък разход на гориво . Главните ми притеснения идват от дизеловия двигател и дали е в добро състояние както и споменатия горчив опит на мой близък приятел със смяна на инжектори... май дали ще бъде бензин или дизел ще зависи от цената на която я намеря и състоянието на колата .... ::) Пак благодарско на всички и ако има някой с впечатления от дизеловия двигател да драсне 2-3 реда.

Alexi

дизела неслучайно е по евтин тъй като евентуални ремонти са доста скъпи ( като на "истински" дизел :)) ) и не са оправдани ако ще караш малко ..

pAbLo

Цитат на: Bobi в 13 Януари 2014 19:27:55
....Проблеми с дюзи на дизелова Фиеста е малко вероятно да имаш. Дизеловите мотори са на ПСА и са пиезокристални. Като цяло моделът е сполучлив и без сериозни детски болести. За такава експлоатация според мен трябва да се насочиш към бензиновия двигател, който си посочил.
Незнам това с какво масло се кара,но при големия дизел е скъпичко на литър и събира 5.5
Една бензинова кафеварка стига до 3.3-3.5 при доста по-ниска цена.
Колега,имам една микра за жена ми - за година от както я имаме... 1000-1500 км не знам дали има.
Мотора и е 1.3 и се кара само градско.Разхода и върви към 8-9 зависи от сезона.
Ако не си по ръчкането на светофарите,вземи си най-малкия възможен мотор и с останалите пари се почерпи едно море 8)
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

hotblooded

1.4 HDI при Пежо 206 си вървеше с 5w50 и събираше под 4 литра... Но за кола от този калибър и под 10 000 км на година - съм твърдо за бензинов двигател.

dido

здравейте почитатели на марката форд, след дълги размисли и активно търсене аз също се спрях на фиеста 1.2 бензин 2004 година. Това няма да е първата ми кола, за разлика от колегата аз ще я карам доста около 20 000 км. годишно та въпросат ми е дали този двигател е добър избор, колата ще я карам повече градско. Няма да и слагам газова поне засега, ако все пак го направя какви може да са бъдещите проблеми. Не се спрях на дизел защото всички са на над 250 000 км. Много малко вероятно е да попаднеш втора ръка дизел на по-малко. Фордчето е на 117 000 км. почти 99% сигурно.Ако може да ми кажете дали може да очаквам някакви изненади при по-сериозна експлоатация. Благодаря предварително.

dido

Днес направих едно кръгче и бях изненадан колко е стегната колата и как добре вози. Въпреки своите 9 години и 117 000км. Карал съм чисто нова кола макар и баничарка и пак мога да заявя че малкия Форд  втора ръка по нищо не дава назад. Двигателя не се чува как работи, никакви вибрации нищо, ако не е ремъка който леко съска няма да разбереш че работи на място. Все пак мисля да му сменя всички ремаци, ролки и масла. Ако трябва на нещо друго да обърна внимание преди да започна активно да я карам очаквам мнения и съвети 

Alexi

според мен за тоя годишен пробег не е това мотора нито колата но всичко е до финанси .. 20к на година с 1.2 е мъчение :)

hotblooded

Единствено да ти се види малко тромава, особено с включен климатик.  Честито за придобивката...

dido

От около 4 години моята вече позахабена работна колица модел 2005 г.  1.9 дизел вече на 220 000 км. без никва екстра,не и работи и хидравликата на волана. Та като се качих на малкия форд с централно заключване, ел. стъкла,климатик и хидравлика, това че двигателя е малък не ме разочарова. Мисля, че е достатъчно пъргава и бърза сравнена със сегашната. Нашият град е сравнително малък и мисля че ме устройва. Е вярно е  друго си е мощната кола.Може би на дълъг път ще го усетя.   

dido

Благодаря колеги, и все пак ако имате някаква информация относно потдръжката на колицата, нещо което е по специфично за модела или на което трябва да обърна повече внимание ще съм благодарен да науча. 

Bobi

Карай си я със здраве. Количката е желязна. Бих казал съвременната голф 2-ка.

Alexi

съвременната голф 2ка е голф 6 :))

forumer

Благодаря на всички за съветите , сега е на ред си избера колицата според парите които имам , разбира се май по-скоро ще е бенз . Ще видим какво се предлага в какво състояние и кое ще ми е по джоба дано попадна на хубава стока . 

forumer

Здравейте ! И май форда ще е дизел (1.4 tdci 75 hp 2006-2007г.), защото 1-во няма да я карам много, 2-о предимно градско, 3-о ще е по-икономична . Ако взема бензин и сложа газово ще си го избия след 6-7 години, просто няма смисъл . Осъзнавам,че дизела ще е по-скъп за поддръжка искам да попитам какви са основните проблеми свързани с този двигател (дефекти и т.н.) за какво да внимавам , предполагам ,че ако я закарам в сервиз на МотоФое ще ми кажат какво е реалното състояние на колата и двигателя . Абе изобщо ако някой има наблюдения да ми каже за какво да внимавам  ^-^ И разбира се знам  ,че трябва да слагам качествено гориво (примерно премиума дизела на ОМВ както и от време на време добавки з и т.н.)

Alexi

Цитат на: Alexi в 13 Януари 2014 19:57:28
аз бих препоръчал бензина ,1.25 или 1.4 още по добре

gogo766

Здрасти, насочи се към бензинова кола. Имах Фиеста 2003 1,4 ТДЦИ, смених е с фейслифта  2007 г. 1.3 бензин. Почти няма разлика в разхода в София, разликата в града е около 1.5 литра, а извън градско няма никаква разлика. Предимството за мен е че безниновата е много по -тиха , както ти казват колегите, ако ти попадне с по-голям мотор е по-добре. Като поддръжка цените са смешни, а и е доста здрава. И си търси автомобил с максимално много екстри: подгрявания на  предно стъкло, седалки, климатроник.  8)

forumer

А някой може ли да ми каже колко е екотаксата ,че се порових но не открих. И изобщо долу-горе какви са стъпките при прехвърлянето на колата и регистрацията и ? А в събота дали може да се свърши тази работа (защото май КАТ в събота не работят) ?

gogo766

Ако е нов внос ти трябва екотакса, цената е 250 лв + гражданска и номера в КАТ около 400- 500 лева. Ако е с българска регистрация е с нотариално прехвърляне около 70 лева и смяна на талони в КАТ 25 лева.

dido

Здравейте отново, и аз мисля че бензина е по-добре. Аз вече 2 месеца карам Фиеста 1.25 и навъртях 4 000 км. Колата е бетон. Извън града ми дава 5.5 разход, в града 7.5. Много съм доволен. Много е маневрена и учудващо пъргава. Много тих двигател. Ниски цени за обслужване. Към колегата forumer, ако все още се двоуми препоръчвам бензин. И аз се мислих много. Вземи си дизел само ако си сигурен че е на малко км. Единственната забележка която имам към колата е че задната скорост при включване прохърква, но това може би е последствие от предишния собственик.