Фън, спам, шитня, тр, тд!

Започната от Bobi, 18 Септември 2011 20:29:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Ти си знаеш. Обаче това:

Цитат на: Mladen92 в 09 Юли 2025 16:27:49колкото и не скромно да звучи колата е уникат защото е на доказан малък пробег, титаниум изпълнение, и е изключително запазена

контрастира малко с темата. Защото на изключително запазената кола с малък пробег ѝ се е скапал диференциалът, който я прави по-проходима от обикновен автомобил. Смятай какво се случва с тези с по-голям пробег.
От друга страна толкова запазена кола в движение ще се продаде по-лесно. Ако можеш да я шътнеш на купувач извън страната ще е най-добре, че да не си пати някой нашенец с нея :D

Mladen92

На един мой приятел дядо му преди години е бил директор в един завод , един ден събрал персонала на земята сложил една кофа от тяхното производство и една пластмасова избрал един едър българин накарал го да се качи върху тяхната ,тя не помръднала ,след което го качил на пластмасовата и тя се спукала ,думите му били :колеги от днес нататък започваме да произвеждаме пластмасови кофи ,мислиш ли ,че въпросните елементи не могат да се направят по-здрави и да няма този проблем ,обърни внимание ,че клипа е правен при ескейп не само кугата е с този проблем.Както казах в крайна сметка колата много лесно се прави на предно ,това ,че не съм избрал този варянт си е за моя сметка.За жалост политиката на авто производителите не само Форд следва дадения пример от мен и както е тръгнало след определено време няма да може да се карат по-стари автомобили и нещата така ги готвят ,че бай Иван вече няма да му работи гаража а тогава какво ни чака не ми се мисли .... май ще се минава масово на тротинетки.

ivchotr

Преместиха част от темата в шитнята :D

Гледай сега... Кофите не можеш да ги сравняваш с автомобил 4х4. Е, ако автомобилът е Форд, може би имаш основание (tooth) Тук говорим за агрегат, от който може да ти зависят здравето и животът, в определени ситуации. Както казах и по-напред - ти си знаеш. Просто ми е интересно как се примиряваш с това положение.
Иначе, понеже от известно време правя довършителен ремонт в един от апартаментите си, бях купил пластмасова кофа да бъркам теракола в нея. Търсих по-гъвкава, ама нещо ги нямаше в момента, а и на мен не ми се обикаляше да намеря такава, та взех една като за носене на вода. По-твърда. Ми тъкмо да приключа с едната баня и ѝ се ема бамата. Спука се. Теглих ѝ една лента армирано тиксо, щото тъкмо се бях омърлял и трябваше да импровизирам, обаче пак се спука. На друго място. Хвърлих я и си намерих гъвкава, като за теракол. С нея приключих керамиката в двете бани, коридора и част от хола (другата част е с ламинат). И сега я ползвам за вода да се киснат валяците за боядисване.
Мисля, че ще разбереш сравнението.

saggy

Сменям темата рЕзко. Харесвате ли тази електрическа бангия. Лично на мен на външен вид с квадратния дизайн не се връзва с 2025г., отвътре с нито един физически бутон и всичко тъч не е функционално, даже ми е като нарисувана картинка, а трябва да се борави с тези контроли, докато караш. Но да кажем, че сега са такива тенденциите. И все пак аз не бих си дал парите за тази кола. Конкурентите от VW, Skoda, Стелантис в Европа са сходни. Премиум марките и Тесла са по-добре.

https://www.mobile.bg/obiava-11752073716509098-hyundai-ioniq-5-optsiya-za-lizing-4x4-hud-bose-pano-distr-360

ivchotr

Е, има физически бутони, как да няма. И доколкото се вижда, са тези, които най-често човек би натискал при шофиране - за климатичната система, примерно. Лошото е, че Хюндай рЕзко забуксуваха с тези електрички, колкото и добри да са.

saggy

Според Хюндай не са забоксували. Огледай пак бутоните, повечето са сензорни, като за климатика. За радиото има няколко бутона и врътка. Така като гледам целият хайп с електричките замря. През 2020-2022г. се говореше колко много ел. централи трябвало да се построят да захранват електрическата мобилност. Сега не се споменава за това, а се говори за ел. централи за дата центрове за изкуствен интелект. Въпреки това най-вероятно мрежата от зарядни станции в Европа добре се разраства.

Alexi

тествал съм вече над 15 електрички като между тях са и Айоник 5 и 6 .. автомобилите са чудесни като пътно поведение изработка и качество на материалите ,в момента 5 има намаление и нов почва от 77к ( на задно ,230 коня ) .. ако не си карал кола 300+ коня ( особено електрическа ) динамиката ще ти се стори извънземна .. модела е на 800 волта ,зарежда много бързо ,батерията е прилично голяма .. между 5 и 6 на мен 6 повече ми допада ( седан е ,по аеродинамичен и с по нисък разход но е и повече пари ) .. конкретния екземпляр не е 325 коня а е 306 ,325 е фейса и има и по голяма батерия при фейса както и промени по интериора ,цената е висока ,нищо не пише за гаранцията дали е призната в БГ ( Хюндай си имат определени изисквания за това ) а тя е 8г на батерията и електромоторите и не е за пренебрегване

saggy

300 коня електричка не съм карал, сигурно наистина набира доста силно. Но да ти кажа не виждам къде по българските пътища можеш да ги употребиш тези коне безопасно. Карам съм кажи речи всичките ел. коли на Spark в София и не съм особено впечатлен, освен от BMW i3. Повечето коли на Spark са по-маломощни и в по-нисък клас. Хюндай Кона е симпатично градско джипче, което върви добре, но е доста пластмасово. Забелязвам при всичките коли на Spark, че като падне един дъжд започват да спират много трудно, което е рисково. Те са по-тежки, лесно се засилват до 60-70км/ч и са оборудвани с нисък клас гуми, често модели на Firestone. Ако не предвидиш, че караш с гадни гуми тежка кола, има голям шанс да направиш някоя щета. Но има и друга страна на нещата и тя е финансовата. Като изключим първоначалната  цена за електричката, после цената на зареждане и цената на пробега са доста по-икономични от всяка друга конвенционална кола. Но дизайна кокпитът да прилича на дизайнерска мебел, а не на кокпит с контроли, е нефункционален и странен.

Alexi

остави ги тези варели на Спарк   (tooth) иди на тестдрайв в представителство ,покарай нещо читаво .. 300 коня да ти кажа идват таман ,като цяло навсякъде можеш да си я караш  :D В този клас на задвижване тествах и Рено Сценик новото ,Елрок ,БМВ IX1 ( страхотна кола е БМВ-то Х-драйв 313 коня много обезшумено ,чудни спирачки останалите неща всичко на нивото на БМВ )  Виж Волво ЕХ30 със 430 коня и 3.6 секунди до 100 идваше малко страховито за каране ,но тя колата си има асистенти и е доста трудно да я отървеш ако малко от малко имаш опит с мощни коли

ivchotr

Всяка мощна кола можеш да я караш навсякъде, ама просто няма смисъл да е чак 300+ коня. Колко пъти ще ти се наложи по пътищата да правиш 100 км/ч за 3 сек.?!?
Преди малко се прибрах от Девин. Имаше доста движение и в двете посоки. След основния ремонт на отсечката от Михалково към Кричим ликвидираха прекъсната линия на много от местата, където я имаше преди ремонта. И като се замъкнат с 40 - 50 км/ч пред теб и с 500 коня да ти е колата, все тая. А пък където има възможност за законно изпреварване и със 100-те коня се справям без проблем. Същата работа е и по магистралата - що електрички отфучах днес :D Със сигурност бяха много по-мощни от моя курник, ама не ги караха. А и да ги карат както трябва, ограничението пак е 140 за всички. Мисля, че това имаше предвид Саги по-горе.

Alexi

така е не ти се налага ,но е забавно .. а при електричката тази забава идва "безплатно" - колата не е по усложнена ,няма по скъпа поддръжка нито харчи повече от такава със 150 коня да речем .. докато при ДВГ с 250-300 коня нещата стоят доста по различно

saggy

Ивчо, открехни ме на тайната как засилваш твоето 1.6 атмосферно моторче, че да изпреварваш без проблем. Аз карам същият двигател на еквивалентно купе и е доста мудно за изпреварване. И на точно тази отсечка 300 коня или по-добре 500 коня ще са много важни за изпреварване.

ivchotr

Не съм съвсем сигурен дали твоят и моят двигател имат досущ едни и същи характеристики. Не знам и предавателните кутии дали са едно към едно откъм предавателни числа. То е ясно, че ако  някой с по-мощна кола реши да се заяжда по правите ще му гледам задния номер отдалече. Ама по онзи път не се срещат много такива, които да карат бързо в завоите. Там по принцип разрешените места за изпреварване са все след някой завой. Имам представа за тези места, защото карам по този път отдавна. Колата може да не е много мощна, но има достатъчно сила за да я изстрелям след излизане от някой завой и да изпреваря. Всеки двигател има пик на въртящия момент и на максималната мощност при определени обороти. Управляват се лесно с предавките. После в следващите завои рядко някой ми се опира на темпото :D Освен това много хора или ги е страх или пък не, но не знаят как да го правят и след един-два се отказват :D Онзи ден спрях на червения светофар преди пропадналия участък от пътя. Тъкмо светна зеления сигнал и на багажника ми се лепна някаква кола с матрични ледове. Не разпознах модела, щото беше тъмно, ама голям зор да си чупя колата по камъняка имаше този отзад. Та стъпих на асфалта, газ и го изгубих от поглед (tooth)

saggy

Хайде честито! Мантрата, че с електричките било много по-евтино от бензина/дизела скоро ще я оборят. Една от поредните стъпки в тази посока.
https://www.24chasa.bg/biznes/article/21145934

Alexi

кое точно е "честито" .. тия 24 часа се чудят каква "новина" да изсмучат от пръстите си .. къде сме ние ,къде е Нова Зеландия .. тука още не са въвели отстъпките ,които минаха и заминаха в белите държави ( щото едно пиле за да го заколиш трябва да го угоиш ! ) трябват ти N на брой милиона електрички ,че да почнеш да ги стрижеш на ниво ЕС .. на ниво БГ - по скоро никога щото у нас са 2500 или нещо такова беше пролетта числото .. но по същество - икономията с електричка не идва от данъка ,той така или иначе е нищожно перо при всяко задвижване .. икономията идва първо от липсата на поддръжка на сложен двигател и скоростна кутия - нещо което при последните двг става вече доста голям проблем ,скъсиха много заложените пробези до 100к вече имаш сериозни ремонти ето при БМВ дето бяха еталон за пробег и здравина - на 100к км се прави "обслужване" за 10к лв - мотора вънка ,смяна на лагери ,вериги ,всичко пластмасово по охлаждането и какво ли не дето едно време си беше основен ремонт .. втората икономия е от зареждане с домашен ток на нощна тарифа - там с 5 лв минаваш 100 км и ако караш достатъчно никакви данъци не те събарят

ivchotr

Цитат на: Alexi в 21 Август 2025 20:23:05до 100к вече имаш сериозни ремонти ето при БМВ дето бяха еталон за пробег и здравина - на 100к км се прави "обслужване" за 10к лв - мотора вънка ,смяна на лагери ,вериги ,всичко пластмасово по охлаждането и какво ли не дето едно време си беше основен ремонт ..

Ммммм, да. Даже при тях това "обслужване" съвсем не е от вчера. Поне от 10 години е така, ако не и от повече.

saggy

Принципно си прав, Алекси. Но това е точно в този отрязък от време. След 5-10  години, като електричките станат масови, никой отгоре няма да иска ти да се возиш за 5лв 100км, щото няма изгода от това. Данъкът е пример как се насочва лупата в тази посока. Както вече в ЕС се плаща за въздух (въглеродни квоти и тн), така ще се измислят хиляда начина да дерат при електричките.
Друго, както намериха цаката на ДВГ да ги направят боклуци, така ще стане и с електричките. Самата индустрия е такава и не е от вчера.

ivchotr

Ми те електричките и в момента са си боклуци. За сега нещата при тях вървят във възходяща градация и вероятно ще стават по-добри. А колко ще станат масови е трудно да се каже. По-скоро ме съмнява да са чак толкова масови, колкото са колите с ДВГ. При ДВГ пък започнаха да се връщат към големите литражи. Хубавото на ДВГ е, че може да се пригодят да работят с различни горива. А електричките работят само с ток :D В един момент ще си признаят, че производството му не е толкова евтино, че да си зареждаш и колата за без пари. Да не забравяме, че ако електричките заменят изцяло колите с ДВГ, ще има проблем с мрежата, която ще трябва да се пригоди за масовите зареждачки. Което също няма да е толкова евтино. Ама ми се струва, че докато стигнем дотам, ЕС вече няма да го има или ще го има, ама ще сме останали в него само ние, македонците и албанците (rofl). Та тогава няма да има кой да дудне за еконорми, електрички и вредни емисии във въздуха.

Alexi

ток има в изобилие .. сега летните месеци знаеш ли каква му е денем цената с тия волтаици под път и над път ? -200лв на мегават .. т.е. НЕК трябва да плащат някой да им купи тока щото е в излишък .. като цяло тока е неизчерпаем и много евтин като себестойност ,няма и акциз .. а електрички има най различни ,както и при ДВГ .. някои са боклуци ,други са доста здрави и надеждни аз пробвах над 10 марки и модели и за мен превъзхождат ДВГ като поведение и усещане ... пробега особено в БГ не е проблем ,тя цялата държава е 500 км от край до край а има вече доста места за зареждане

ivchotr

Tо места за зареждане има, ама ако всички коли станат на ток, мрежата няма да издържи. И ще трябва да се пускат нови кабели, нови мощности... Което струва пари. Освен това миналия месец цената на ел.енергията на свободния пазар е скочила с 35%, ако може да се вярва на изнесените дании в Мрежата. Според последните поправки в закона за енергетиката (ако не бъркам), цената за крайния потребител, определена от КЕВР, се дотира от държавата, когато тази на свободния пазар е по-висока от определената от регулатора. С други думи бай Иван, който си е купил електричка, ще я зарежда вкъщи с ток на цената определена от КЕВР, но ако Електрохолд е закупил тока на по-висока цена, държавата ще му върне разликата. И колко време държавата ще устиска да плаща дотации? Фотоволтаиците, ветрогенераторите и подобни алтернативни източници на ел.енергия също се нуждаят от поддръжка и въобще от разходи за какво ли не. Което кара собствениците им да вдигат цената. А за зареждачките по улиците цената ще поскъпне със сигурност в такава ситуация. И когато станат масови, сексът ще е по-суров :D Друг е въпросът защо държавата десетилетия прецаква построяването на атомни мощности, защо затвори работещите такива и загуби пазарни ниши за тази сравнително евтина ел.енергия и на практика накара комшиите ни от всички страни да си построят собствени централи и да не им трябва нашият ток. С това си поведение държавата на практика развърза ръцете на частни фирми, които да се включат в стратегическия бизнес с ел. енергия посредством алтернативните източнци.

А по темата за двигателите на БМВ - от Мерцедес явно обичат да им е гадно или просто не си обичат клиентите (tooth) https://carmarket.bg/drugi/mercedes-e-na-pyt-da-izpolzva-dvg-na-bmw-11045  :D

Alexi

ами то като се замислиш в дългосрочен план няма как колите да си стоят на бензин и нафта ,защото нефта е изчерпаем източник и доста находища вече са изчерпени а нови се откриват все по трудно .. да не кажа ,че в един момент ще свърши той а не тока .. ток се прави от слънцето и вятъра относително лесно ,веднъж изградена ел. мрежата почти няма поддръжка за разлика от бензиностанциите ,а и до тях трябва да достига гориво - цистерни ,рафинерии .. и това не е евтино и оскъпява крайния продукт

ivchotr

Дизелите вървят и с олио. Бензинките със спирт. Образно казано. И с газ, естествено.

А електричките имат много път за извървяване, докато достигнат масовостта на ДВГ. Добре, че са китайците, та да се случват малко по-бързо нещата. Започват да слагат батерии с твърд електролит в моделите на "MG", която марка купиха от англичаните преди време. Повече пробег, по-бързо зареждане, по-безопасни... Ама и самият факт, че доскоро отказалите се от ДВГ западноевропейски марки започнаха да връщат в производство моделите с ДВГ, е сам по себе си красноречив. На практика повече електромобили ще има в Индия и Китай, отколкото в държавите, които налагат екологичния диктат.

Alexi

европейците късно се усетиха да почнат да развиват електрички ,и тръгнаха и по грешен път с тях за това не се продават особено .. спасението за тях сега е да гледат от китайците/корейците

ivchotr

На нас не ни остава нищо друго, освен да гледаме какво ще стане.

ivchotr

ivchotr

Друго си е да имаш изглед или как китайските управници се отнасят либерално към желанията на гражданите си  (tooth)

https://carmarket.bg/liubopitno/do-kakvo-vodi-glupostta-i-inatyt-video-10988

Pyrhel

Ивчо, някаква носталгия ли те е налегнала, че напоследък оцветяваш така линковете... Да помисля ли за вариант само твоите да се виждат като през 1997ма в Нетскейп, а нас да не ни мъчиш? (tooth)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Съжалявам, ако съм ви създал неудобство. Оцветявам ги, защото ми се струва, че някои не се ориентират да ги отварят.

saggy

Мен ретро видът им ме кефи и по-ясно се виждат, особено ако гледам през тИлифон.

ivchotr

Последно да ги синя ли или не (tooth)