Някои тънкости при смяна на пистов ремък и ролки TDCi 2.0

Започната от доницети, 08 Април 2013 01:07:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

доницети

Онзи ден сменях ремъка и ролките (дизел 2000 кубика) и въпреки че изчетох де къде имам ръководства, ми отне почти ден да извадя всичко- информацията е доста постна и някои тънкости са описани на различни места , а други липсват въобще. Затова реших да систематизирам информацията в помощ на някой друг, който реши сам да си направи смяната.

1. Разкачате акумулатора, сваляте дясната гума, малката кора на подкалника и голямата под двигателя.
2. За да охлабя обтегача се наложи да си направя специален инструмент- на една шина заварихме метално кубче 14х14х14, което влиза в отвор на обтегача с квадратно сечение. По-лесно е да се ползва от към калника/отдолу. Друг инструмент не можах да ползвам- разстоянието между подкалника и обтегача е прекалено малко  :-[ След това вече вадим ремъка от ролките на коляновия вал, динамото и компресора. От обтегача за сега не можете!
3. Размествате динамото, при което задължително първо сваляте пластмасовата фуния отзаде му. Казвам размествате, защото не можете да го извадите от двигателния отсек, а само ще го натикате към катализатора.
4. В долната си част динамото се държи с две гайки, а под тях на шпилките има една планка на която се крепи долният край на натягащата пружина- развийте болта и освободете пружината.
5. В горния край динамото се държи към основата на горната лява паразитна ролка (тази с каналите), а към нея се крепи и оста на обтегача. Трябва да свалите тази основа, при което вече ще извадите и обтегача, а и да свалите изцяло ремъка. !Чисто информативно: по номенклатура в магазина нямаха за Форд-а, но се оказа, че за Мерцедес е същата (номерът в червено е на Febi)!

6. Другата паразитна ролка ми взе здравето и около един час се чудихме как да я извадим- няма място между оста и и подкалника. Добре, че вече бях купил нова, та по едно време като я оглеждахме и открихме "топлата вода". На снимката съм показал две ролки, които по същество са едни и същи- тази за която говоря и на обтегача.

Разликата както се вижда на снимката е в една шайба (посочената с червена стрелка) и една втулка на паразитната- спокойно можете да си купите 2 бр. за обтегач, че е малко по-евтина. За да я свалите трябва с някакъв остър инструмент (в моя случай секач от ножовка за механична ножовка) да бръкнете между шайбата и ролката и да понатиснете- шайбата ще излезе. От там с едно дръпване излиза и втулката и вече можете да изкарате самата ролка. Събирането е по обратния ред- втулката, ролката, шайбата, гайката.
7. Развиването на болтовете на демпферната шайба също не е лесно- трябва да контрирате по някакъв начин! По книга можете да включите на скорост и да натиснете спирачките, но при мен не помогна. Използвах два камъка от гедоре и ги поставих на два от болтовете, а между тях- законтрих щанга. После намерих снимка на специалния инструмент- нещо като клещи с два чопа. Досетих се, че ги пъхат в прорезите на шайбата и реших да пробвам с ключ за развиване на гайката на ъглошлайф- пасна идеално, но аз вече бях приключил ::)
8. !Видях, че има сълзене на масло от семеринга на коляновия вал- сега е момента да го смените. При толкова хамалогия, не си заслужава да се стискате за още 30 лв.! Нямах специален инструмент разбира се, но навих два болта 8 мм в два от трите кръгли отвора и с една дълга здрава отвертка използвана като лост, развих семеринга (обратно на часовниковата стрелка!).
От тук нататък- сменяте семеринга, ролките, ремъка и събирате по обратния път  8)

TourneoRS

Браво , така се прави !
Трябва да имаме някакъв раздел където да се събират такива полезни теми , защото започнаха да набъбват .
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Alexi

ОФФ:преди имаше ,наричаше се  DIY  ( от английски направи си сам ) аз сега забелязвам ,че липсва ..

radikn

Нещо не вдявам: тези щуротии нали са отдясно защо да свалям лявата гума?

Alexi

доницети

Иван Вълков

Супер тема, беше ми много полезна. Само да кажа аз какво направих при демонтирането и монтирането на паразитната ролка. Така за да се демонтира без повдигане на мотора трябва да разглобите втулката от ролката на място, защото иначе опира в калника. Така първо развивате гайката със запресована шайба, разделяте ролката, вадите първо ролката, след това вадите и врулката. След това сглобявате по обратен начин.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Иван Вълков

Колега доницети  може ли да обновиш снимките че са изчезнали.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Petar 1966

Здравейте, понеже ми предстои смяна на семеринг,да попитам: разхлабването на ремъка ми е ясно как става,но нещо не мога да схвана това:"Нямах специален инструмент разбира се, но навих два болта 8 мм в два от трите кръгли отвора и с една дълга здрава отвертка използвана като лост, развих семеринга (обратно на часовниковата стрелка!)".Кои са трите кръгли отвора?
Животът иска жертви,но няма да сме ние!

TourneoRS

IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Petar 1966

[attach=1]Благодаря на всички!
Клипа в ю тубето въобще не е за смяна на семеринг,но както и да е, благодаря! Сменя се по следния начин:
1.Предна дясна гума се сваля.
2.Малката кора (държи се на три рапидки 8 и 10)
З.Сваля се шаибата,става и без да се сваля ремъка, просто като се отвият трите болта на шайбата той пада.
4.Семеринга  се отвива с леки почуквания с отвертка обратно на часовниковата стрелка.
5.Новия се поставя, като се внимава за една точка от обратната страна, трябва да е нагоре.С леки почуквания по часовниковата стрелка се завива.Също става и със зегер клещи.Може за подсигуряване да се намаже със силикон.
6.Поставянето на ремъка може и без да се освободи оптяжната ролка.Ремъка се подхваща с голяма отвертка колкото да се захване на шайбата,и с въртене на главината се прекарва на шайбата.За последната манипулация трябват двама души.
Животът иска жертви,но няма да сме ние!