Мондео МК3 няма мощност

Започната от dobataBG, 28 Март 2013 23:22:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dobataBG

Здравейте колеги. Колата е Мондео 2.0 ТДДИ 90коня не че тази кола се слави с голям вървеж но ми прави впечатление че от едно известно време колата върви като атмосферен дизел. Не се усеща изобщо промяна в ускорението след 2000 оборота а между 1800 и 2000 оборота има едно заглъхване което се усеща при плавно ускорение (не с двата крака на педала на газта). Днес се замислих сериозно над проблема и ще съм благодарен на всеки колега които помогне с мнение.  ^-^

Pyrhel

Пуши ли? Първите 2 неща, за които се сещам са прецакан EGR клапан или сцепен маркуч между турбото и всмук. колектор.
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

dobataBG

Не пуши. Преди време имах подобен проблем във смукателния колектор влиза една тръбичка (под формата на елипса) с две болчета които ги беше хванала липсата и след като завих тръбичката колата почна да пуши и на място но за кратко след 2, 3 изфросирвания се изчисти и нямах проблем. Ако е от мъркуч на турбото между всмукателния колектор няма ли да се чува да свири турбото?

Pyrhel

Я се чува, я не :) Ей-това съм го постигал и разликата в свиренето не беше голяма:

dobataBG

Утре ще я поразгледам ами какво имаш в предвид прецакан ЕГР запушен или? Един приятел ми каза че можело да е от скъсан маркуч по вакумите той имал подобен проблем с фокуса мислиш ли че е възможно?

ihovahi

Ако е сцепем маркуча между турбото и всмукателния колектор няма ли да се промени звука след 1800 оборота?! Чува се едно характерно фучене все едно изпуска въздух. И колата точно когато трябва да се развърже... скуцва и не върви.
Провери си хубаво маркучите ама ги огледай добре, че понякога цепнатините трудно се виждат.
Който фôрка "майстор" си нахôда!

Pyrhel

Вакуум на дизела, свързан с вървене... Освен да управлява овърбууста на турбото или ЕГР-а - друго не ми идва на ум. Обаче ЕГР-а по подразбиране е затворен, вакуум-а го отваря. А с ЕГР-а имам предвид, че ако е запецнал отворен изгорелите газове си влизат когато не трябва.

dobataBG

Така и смятам да направя, че едно на ръка че вдигна разхода друго че ме хапят мухите по пътищата. EGR-а подлежи ли на ремонт или подмяна с друг?

Pyrhel

Зависи каква е повредата му, уж би трябвало да подлежи, ама щом е вдигнала и разхода нещата все повече клонят към недостатъчен въздух :)

dobataBG

Или накратко на нейздържал на напъна маркуч.  ^-^

ihovahi

Цитат на: dobataBG в 29 Март 2013 00:16:29
Или накратко на нейздържал на напъна маркуч.  ^-^

Това ли излезна причината?!

dobataBG

Не колега просто отговарях на колегата Pyrhel. Ако има някакъв напредък ще споделя. ^-^ ^-^

ihovahi

Един съвет от мен.. първо търси най-елеметарата (и евтина) част от която може да се е получил проблема и не си мисли най-лошото. Защото повечето "сериозни проблеми" се решават елеметарно.

dobataBG

Така ще направя и дано да си прав и проблема да излезе елементарен. ^-^

ihovahi

Пожелавам ти го от все сърце :)

hotblooded

Цитат на: ihovahi в 29 Март 2013 11:17:17
Един съвет от мен.. първо търси най-елеметарата (и евтина) част от която може да се е получил проблема и не си мисли най-лошото. Защото повечето "сериозни проблеми" се решават елеметарно.
В слуачя най-елементраната част (и най вероятна) - маркуча - хич не е евтина :)

Alexi

то по добре да е някоя дюза отколкото маркуча :))

momo76

Маркуча има алтернативен вариант в Мото Пфое и е под 100лв. 70 ако не се лъжа. Аз сложих такъв и още държи.

ihovahi

Айде айде по-добре да не е дюза :) Да поразпита някой приятел или тук някой ако има подобен маркуч с шармовка да му го подарява на човека :) Може да не е от МК3.

G_o_c_e_v

Тва чудо ако има МАП, може и от него да е щом казва, че не пуши. При мен спря да върви нормално, ускорява като обикновена печка и не пуши... Що? Щото няма кой да пусне манджа (така де, няма кой да каже на помпата да пусне гориво). Няма ли тая кола тест мод, за да си провери за грешки, както при Фокус мк1
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

ihovahi

Първо ако има как да си види маркучите и после на диагностика... дано да не е сериозно.

dobataBG

Чакам един приятел да ми се обади да му ползвам гаража че навън не е много подходящо и ще има оглед.  :-[

dobataBG

Колеги при мен проблема се оказа че е бил от части на психическа основа. След пълен оглед на турбо пътищата се оказа че всичко е ток и жица. Но направих и една профилактика от която мисля че имаше ефект. Смъкнах смукателния колектор и вътре беше...... (олеле майко) беше наслоен със масло и куп други гадости и след отстраняването им мисля че колата малко или много взе да ускорява по добре от преди. С един приятел (майстор) закачихме един манометър да проверим дали турбото надува както си му е реда и се оказа че достига до 1.2 - 1.3 бара налягане което било доста добре за този мотор според него. После с бутване на някое друго маркуче манометъра почна да показва 2.1 - 2.2 бара и наистина тръгна да върви но нещо се поотказах да я оставим така и и върнахме началните настройки. Та неговата теза беше че колата и няма нищо просто самия мотор е малко по тромав и се развърта по бавно.  ^-^ ^-^ ^-^

ihovahi

dobataBG а като я взе колата как вървеше?!

Като каза в първият пост от темата: "Не се усеща изобщо промяна в ускорението след 2000 оборота а между 1800 и 2000 оборота има едно заглъхване което се усеща при плавно ускорение"

Т.е. колата преди си е набирала доволно и изведнъж както пишеш ти спира да набира или си се качил на кола с повече кончета и за това си устил разлика с твоята?!

Защо не я закачите на диагностика, там също се вижда налягането и логовете ще й видите и така...

Но пък щом си преценил, че всичко е наред... значи би трябвало да е наред.

Alexi

аз щях да ти кажа  ,че 90 коня на това купе така си върви но викам си ти си познаваш колата по добре  ^-^

dobataBG

Това заглъхване все още го има, но мисля че откакто изчистих колектора има разлика в вървенето. А относно това че 90 коня на купе 1.5 тона е малко съм съгласен не очаквам чудеса  :D :D :D . Най хубавото от това е че данъка ми е 30лв. Тези дни ми се върти една идея да я чипна? Кажете и вие мнение.   8) 8)

hotblooded

Цитат на: dobataBG в 04 Април 2013 19:46:13
Това заглъхване все още го има, но мисля че откакто изчистих колектора има разлика в вървенето. А относно това че 90 коня на купе 1.5 тона е малко съм съгласен не очаквам чудеса  :D :D :D . Най хубавото от това е че данъка ми е 30лв. Тези дни ми се върти една идея да я чипна? Кажете и вие мнение.   8) 8)
Относно чипването на TDDi- малко по-сложно е - нямаш променлива геометрия на турбото, ще трябва да сменяш и разпръсквачи на дюзите, пренастройка на горивната помпа. Ако си мислиш просто да лъжеш PCM-а че ДВГ е по-студен от колкото е  - това не е чип-туниг, и не струва колкото искат....

dimov1982

Колеги аз само да кажа че имах подобен проблем и се оказа задънен катализатор! Надявам се да бъда полезен. :)

tropper

Цитат на: hotblooded в 04 Април 2013 19:49:11...Ако си мислиш просто да лъжеш PCM-а че ДВГ е по-студен от колкото е  - това не е чип-туниг, и не струва колкото искат....
Виждал съм в eBay да се продава за около 100 паунда "чип тунинг" за гоУф, който представляваше една черна кутийка с букси от двете страни. Прекъсва кабела за датчика за температура на антифриза и в цялата кутиика освен количество силикон има едно резисторче (цена: 0,005 лв)  :D И ей ви на "чип-тунинг"!
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Pyrhel

Същото за дизелите на сензора на рейла :D
Почва да ми писва, че не мога да си бъзна Делфито и ще си запоя един потенциометър да си го въртя в движение :))