Работна температура и отопление при 1.6 TDCi

Започната от martin_varbanov, 19 Март 2013 11:36:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

martin_varbanov

Здравейте :)
От два месеца имам Focus 1.6 TDCi, 110hp, 2006г. Забелязах, че бавно загрява този автомобил. При работа на място 5-6 минути едва се усеща топлина от аераторите. Имам и 307-ца със същия мотор, а там няма подобно нещо.  Ако се наложи пътуване съчетано с продължително спускане стрелката, която измерва температурата на охладителната течност се връща на 60 градуса, като преди това са достигнати приблизително 75 (следващото деление). Нормално ли е това явление при този мотор? Преди това имахме Ескорт, бензинов, който имаше перфектно парно.

Благодаря предварително за вашите отговори и се надявам да няма проблеми с отоплението на автомобила :)

Alexander

Ако не загрява до 90 градуса и изстива много бързо - термостат.
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

martin_varbanov

90 градуса е чертичката в средата нали? До колкото си спомням никога не съм я достигал тази температура. А тръгна ли да спускам по дефилето Батак - Пещера веднага стрелката отива на 60 градуса.

Bobi

Аз съм със същият двигател и при мен си загрява. Вярно е, че този двиагтел изстива за норматив ( понеже е алуминиев), но никога не ми е падал до 60. При мен пада максимум до 75 градуса.

Мирише на термостат.

martin_varbanov

При температура 8 градуса и спускане отиде до 60. Колега, при теб постоянно ли стерлката е на 90 градуса? От опита ми с VW и Audi  знам, че стрелката заковава на 90 и край. И тук ли е така?

Alexi

при комън рейла не е баш така .. ако се спускаш на скорост зимата задължително поохлажда леко ,примерно 1 деление- дюзите изключват ,няма откъде да дойде топлина .. но при нормално каране стрелката трябва да стои на средата .. като ти гледам симптомите си за термостат

Alexander

Така трябва да е! Загрее ли трябва да стой там на средата на 90 градуса. 99% си за смяна на термостат!
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

Bobi

Стрелаката при 1.6 ТДЦИ не стои точно на 90 градуса, а малко вляво ( 85-88 градуса).

G_o_c_e_v

Ако си Русенския Мартин, дето преди имаше 206... То Мараба в нашия форум :)
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Alexi

supertorr

И аз съм за термостат.
На Мондео МК3 / ТДЦИ/ при същите симптоми лечението беше термостат  (fri)

G_o_c_e_v

Цитат на: Alexi в 19 Март 2013 21:18:24

Остей тва, той е пришълец в Русе, студент и бас бас се мяркахме на Пежо срещите там...
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

martin_varbanov

Разконспирира ме, ей! :) Привет и от тук! Ами, ако колата беше лично моя щях да сменя термостата, защото доста колеги казаха, че там е проблема, за което им благодаря, че си отделят от времето да помогнат. Каквато е целта на форума. Но има един проблем и той е че автомобила го кара тъста ми. В първия пост не исках да задълбавам на там нещата, кой кара и кой плаща музиката. Той твърди, че в байр вижда, че стелката ту отива до 85-86 градуса, ту пада, т.е термостата работи. Вчера правихме опит, като на втората минутка започна леко стопляне на маркучите, които отиват към купето, т.е към парното при работа на място. Радиатора остана студен. И според него всичко работи коректно и двигателя и охладителната система били направени точно така. Все пак се опитах с ваша помощ да се решат бъдещи зимни измръзвания, но да видим до каква степен този термостат ще се прецака и вече ще се наложи смяна  :)) :)) :))

Благодарности на всички :)

Alexi

аа ,той е разбирател :) тогава да ни светне от какво е :))

darkko

Ще използвам същата тема тъй като и аз имам един въпрос относно работната темепратура.
На Ford Focus MK2 1.6TDCI имате ли представа каква трябва да работната температура на двигателя, при мен много рядко стига и до 80 градуса (средната чертичка e 90) ами седи преди него, та така като чета май май е за термостат,какво ще кажете?

Bobi

Цитат на: Bobi в 19 Март 2013 16:07:11
Стрелаката при 1.6 ТДЦИ не стои точно на 90 градуса, а малко вляво ( 85-88 градуса).

Ozzie

Извинявам се, че вдигам стара тема, но не бях сигурен, дали да пускам нова. От около месец и нещо имам съмнения, че термостата ми не работи коректно.
Имам някакви спомени, че стрелката седеше малко преди средата на на показателя. Приемаме, че средата е точно 90 градуса, понеже е точно на средата между 60 и 120 градуса. Проблема (ако е такъв), че като дойде надолнище и си махна крака от педала на газта (но не освобождавам от скорост), стрелката пада до първата чертичка в ляво на показателя.

На 10.09 и 13.09 имах по- дълги пътувания - над 100 км. в едната посока, съпроведени с изкачвания, спускания и равни участъци, като тогава по обстойно наблюдавах, как се движи температурата на антифриза. Та:

По нагорнище, температурата се качва до малко под 90 градуса. По равен път, с равномерно темпо, между 1800- 2000 оборота заковава на бялата чертичка след 60 гр., т.е. може би 75 градуса. Същото и по надолнище.
При тръгване (долу- горе 0900 сутринта и температура на околния въздух малко над 20 градуса), за малко повече от 3 километра си вдигна температурата до бялата чертичка.
Та имам ли наистина проблем с термостата или всичко е О.К.?

P.S. Миналата година, след като купих автомобила, при обслужването е сменен термостата. Не знам обаче с какъв.
Сега ми предлагат оригинален, френски за 116 лв. Как ви се струва тази цена?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Pyrhel

Със сигурност не е ок. Дали е той или друго - почва се от термостат. Цената ми се вижда висока, какво значи "оригинален френски"?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Ozzie

Честно казано, не знам, какво ще рече "оригинален френски". Така ми казаха от магазина от който редовно си купувам части, ако е по възможностите ми да ги сменя сам. Доволен съм от тях, от това което ми предлагат като цена / качество, та почти винаги първо минавам от там.
Гледам и в autodoc, но освен FEBI, BERH, Valeo и HElLLA, другите марки нищо не ми говорят.

P.S. Може би "оригинален френски" ще рече, този, който се предлага от "София- Франс авто", че нали е френски двигателя.  Иначе и на мен ми се виждат много 116 кинта, ама модерни коли, да го еВа...  (tooth)

P.S.P.S. Някакви насоки, за смяна на термостата. Най- вече, от къде се източва охладителната течност? Още не съм залягал под колата, да гледам, има ли пробка на радиатора. Потърсих такива теми, но сякаш лисват.  ???
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Mondeicho

Обикновено са Behr или Whaler. Най-добре си вземи този оригиналният ако ще го сменяш.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Ozzie

Термостата май си работи нормално. Възможно е датчика да прави мизерии. Преди няколко сутрини запалих двигателя на място. След около 5 мин. от духалките почна да си духа топло, а маркуча от термостата до радиатора беше студен. Ако беше останал отворен, би трябвало и маркуча да е топъл. Поне така мисля.
Почивам тези дни и мисля да навестя майстора ми, да я закачим на "Делфи"-то и да видим какво ще покаже на живи данни.

ivopolr

Тя тая тема е лющена многократно ама и аз да споделя моя опит. Фокуса ми е 2006г. с мотор 1.6 TDCI. Държеше се по абсолютно същия начин описан от колегата Ozzie. Такова поведение ми се стори ненормално, смених термостата и разлика абсолютно никаква. До колкото знам това поведение се проявява при всички коли с този мотор, закупени от БГ - МотоПфое. Нека колеги със закупени от вън коли да споделят опит. Между другото и оригиналния и новия термостата си отварят на 82 градуса, точно както си трябва.

Ozzie

Моята е ФФнос от Италия, гаранция не е купувана нова от тук. Есента смених термостата със SWAG, от тогава, стрелката си застава леко вляво, спрямо средата на уреда и не мърда от там. Факт е обаче, че този двигател, когато е студено (зимата) му трябват поне едно 6-7 км., за да вдигне някаква температура. Обикновено след четвъртия километър почва да се усеща достатъчно топло от парното, но тогава стрелката едва- едва е отлепила от начално положение.

saggy

От опита ми с френските дизели на пежо (служебните ни коли) мога да потвърдя мнението на Ozzie - трябват поне 5-6 километра, че стрелката да се мръдне от началото на скалата. Почти по същото време и парното почва да духа на топло. Колите са нови купени от БГ 2бр Пежо 5008 (ван) с 2.0 дизел и винаги са имали такова поведение. Интересен факт е, че като се кара колата на висока предавка - 5 или 6 скорост загрява по-бързо. Иначе при моят фокус 1.6 бензин при загрял двигател стрелката стои на един косъм разстояние от средата на скалата.