Филтриране на нафтата за common rail

Започната от Pyrhel, 08 Октомври 2011 02:16:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Неправилното филтриране - един от сериозните проблеми при common rail.

Дизеловата система Common rail е ефективна, приятна за използване и даваща доста мощност, но работи под огромно налягане и температури. Това означава, че малките проблеми стават големи, дори огромни много бързо. Малки частици от мръсотия, ръжда, вода или парафин, вкарани в системата могат да доведат до трайни увреждания в инжекторите и помпата (ГНП). Практиката показва, че най-опасните частици са именно най-дребните такива - с размери 2 до 5 микрона. МИКРОНА! Само 5 грама от такива частици могат сериозно да износят горивно-нагнетателната помпа.

Ето защо използването на качествени филтриращи елементи е от съществена важност. Силно притеснителен момент е, че калпави филтри заливат пазара. Включително се срещат ментета на маркови филтри като Delphi, Bosch, Mahle, Mann... Проблемът в случая не е, че има ментета, а че ментетата често не могат да се познаят. На външен вид изжлеждат еднакви, но филтриращият елемент в тях е отвратителен - не задържа водата, не задържа разните парафини и микроскопични частици.

Масова практика е да се купуват съзнателно евтини и калпави филтри, а след това ремонтите да струват колосални суми. За пример - оригинален филтър на Делфи в Англия струва около 60 лева, а тъп и некачествен филтър - 18-25 лева, най-много. При Бош нещата стоят по същия начин.

Като цяло - с прецизни дизелови системи като HDi, TDCi, CDTi, CDi - НЕ рискувайте с измислени филтърчета, евтиното излиза МНОГО скъпо в този случай.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

мда ,в Англия има доста народ с проблем с инжекторите ( те и фордовете са доста повече ) но пък едно обслуване се хвалят ,че излиза 30 паунда - 4 те филтъра и маслото (omg) аз предпочитам по скъпите оригинални консумативи и да ми е мирна главата ... добре е да се знае ,че оригиналния филтър хваща всичко над 2 микрона .. ако филтъра менте е над 5 ,или както има и над 10 микрона - честит ремонт след няколко десетки хиляди км ..

escobar

Между другото на Пежото му сложиха някакъв супер измислен и не искаше да пали. Дават го по книжка да се сменя през смяна на маслото - 30,000 километра, но го сменям на всеки 15,000 уж за по-добре...
Като цяло да пестиш от консумативи, не е най-удачния вариант.

mirohristov

Горивният филтър е важен за дизеловите мотори! Мисля, че ще е полезно да се знае кой и от къде е пазарувал и дали е имал проблеми с него? Като не на последно място е и неговата цена !  (ford) 
Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

Alexi

горивен слагам само оригинален ( който е на Бош впрочем) ,аз лично не бих рискувал с различен от оригинален че инжекторите скъпи .. помпата и тя .. оригиналния се намира на цени от около 40 лв ( ибей) до 100 лв (МР ).. за Мондео Мк3 ТДЦИ той е няколко вида ,като най последния е с номер по Форд 1709787 и е препоръчително да се ползва той .. до скоро в МР го нямаха ,предлагаха стария модел ,сега му сложили ценичка 102.65 лв  (omg).. аз от дилъра в Англия от който пазарувам разбрах че има такъв парт номер ..

Pyrhel

И аз съм така - Делфи или Бош. Мондеото пати с инициативата на предния собственик да сложи един от най-некачествените на пазара - Филтрон. Същия боклук са и Шампион филтрите. В МП са на доста височки цени, последния път като поръчах от УК беше за 2 смени - 12 литра масло, 2 въздушни, 2 поленови, 2 маслени и 1 горивен филтър:

petermitkov

Аз сложих Hengst от NGT.bg около 36лв.
Според мой приятел инженер който ремонтира дизелови помпи от 14годни в един от най-големите сервизи  тези филтри са хубави. Но според него трябва да се зарежда само на ОМВ, нещо което не правя.
sapienti sat

Alexi

марката е доста популярна в Англия ,възможно е да е хубав

Pyrhel

Някой има ли инфо Бош филтрите до колко микрона филтрират? Преди време за оригинални продаваха Delphi, а сега са Bosch. Dafaq?

Alexi

Pyrhel

Купувал съм Делфи в кутийката на Форд и брандирано с логото. Преди 2-3 години в МП си продаваха Делфита.

За мен по-скоро няма логика да е Бош, след като инжекторите са на Delphi.

hotblooded

Pyrhel - има всякакви "мешани скари" Пример: 2.0 HDi /110 (406/307) коня на Пежо до 2004 излизаха със ЕКУ на Сименс или Бош, имаха 2 модела филтри, но всички бяха с помпа и дюзи на Бош! И имаше разлика във "вървежа" дори и на чисто нови коли  (hammer)

Alexi

тоя с поръбената отдолу периферия е за TDDI по принцип .. в МР не внасят най последните филтри ,до скоро изобщо в системата им нямаше Финис 1709787 - това е най последния модел филтър .. от около година го имат за някакви си 108 лв :)) докато примерно в Пайнес Гаража от както излезе тоя филтър човека си продава само него

Pyrhel

Не съм обръщал внимание кои са назъбени и кои гладки, ама ТДДи-то не са с 3 еднакви щуцера горе, по-различен е техния и физически не са съвместими с тези на Ци-то.

Alexi

ако говорим за мондео мисля че са съвместими но тоя за ТДДИ е с по едра цетка и не е подходящ за ТДЦИ

Marlboro

Моя е различен на TDDI-то, отгоре пак са три, но едното е по ниско и широко.
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

supertorr

Това е което взех за последно от МП. Както каза Алекси за 102 пари :'(
Освен номера по форд има и на бош, както и щампи и на двете (fe) Произведен в Испания

м/у другото нищо не открих за пропускливостта на филтрите- дават само основни размери (hammer)

Pyrhel

Alexi

Цитат на: supertorr в 21 Септември 2012 14:06:36
Това е което взех за последно от МП. Както каза Алекси за 102 пари :'(
Освен номера по форд има и на бош, както и щампи и на двете (fe) Произведен в Испания

м/у другото нищо не открих за пропускливостта на филтрите- дават само основни размери (hammer)
купувай си го от ибей 20тина паунда е ...

petermitkov

Аз си купих ето този Бош (произведен в Испания) от магазин на Бош за 30тина лв.
По каталог в магазина го търсихме излезна че е за Мондео след 2003 - явно TDCI

sapienti sat

Alexi

наистина Бош е 30-35 лв ,остава въпроса дали вътре е еднакъв с фордовския Бош но на тоя въпрос надали има кой да отговори ..

supertorr

Номера на филтъра на Пепи е същия, който е изписан по-долу на мойта кутия, но без щампа и номер по ФОРД.
Иначе и на мен ми предлагаха от АутоПлюс  за 30-на лв., но се спрях от това, че много по евтин от ибей и МП, и е на почти като цената на Филтрон и т.н. Бош уж рекламират, че имат защита от ментета с разни холограми и кодове, но на гореописания кутията му беше като Made in CHINA от някоя сергия в Илиенци ???

joro_6669

supertorr

Цитат на: joro_6669 в 11 Октомври 2012 20:14:44
това ли е от добрите филтри, http://www.ebay.com/itm/Delphi-Diesel-Fuel-Filter-HDF535-Ford-Mondeo-Mk3-10-2000-02-2007-/180987850495?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CommercialVehicleParts_SM&hash=item2a23b76eff
Не е това. На Делфи друга беше номерацията, а и тръбичките се различават. По горе има номерата на оригиналните

Alexi