Тест драйв на Форд Фокус MK3

Започната от Alexander, 06 Октомври 2011 21:43:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alexander

Днес отидох до местния дилър на Форд понеже ми се обадиха, че са докарали новият Фокус за тест драйв! И реших да споделя преживяването си с вас!

Предложиха ми да си избирам между 2.0 дизел и 1.6 ECOBoost.. И естествено избрах 1.6! Първи впечателния още преди да го запаля и да го подкарам - много красив цвят(не че имам някакво значение, но ми хареса) но до там! Аз лично изобщо не го харесвам на външен вид като цяло!

Качих се и потеглих! Понеже са ми приятели от Шоурум-а ми го дадоха сам да го карам, така че да се има в предвид на татък в историята, че е карана на предела си колата!
Колата беше наблъскана с екстри! Гласови команди,страт-стоп система, климторници, ксенони.. абе всичко без навигация и кожа общо взето!

Първите ми впечателния, от първите няколко километра, че това е доста добре направена кола, без да тропа никъде( а колата е на 20к км вече и е карана яко), използвани са хубави материали, много лек волан, скоростите се включват само с докосване на лоста, страшно удобни седалки, с много добра странична опора! Много добра озвучителна система и нещото което най-много ме изкефи - гласовите команди! Не си бях играл до сега с такова нещо и останах доста приятно изненадан! Разпознава какво и казваш и не трябва да го повтараш по 100 пъти! Управляваш радиото и климатика без да си махаш ръцете от волата и погледа от пътя! Само казваш какво искаш! Много се израдвах на тази екстра!

Да преминем на пътното поведение! Много комфортен автомобил!(може да си мисля така защото го сравнявам с моя) същевременно и много стабилен в завой(аз го закарах на едно дефиле) Да найстина задницата се заиграва чат-пат но това е част от удоволствието поне според мен! А и да вземем предвид че е със стандарно окачване и 17-ки джанти мисля че беше! Двигателят ме впечатли много! Бързооборотен, и след 3000 оборота много мощен! 180 коня са си 180 коня! Аз винаги съм предпочитал турбо-двигателите и затова и този много ми хареса! Същевременно е и много икономичен! Имаше система която ти показва на таблото кога да превключиш за да караш икономично! Много хитро! И ме впечатли че на 6-та караш със 70 без никакъв проблем за двигателя! А същевременно има дълги скорости - на 3-та изключва на 140... На максимална скорост не можах да я тествам, най-много 170 вдигнах но се държеше прекрасно при тази скорост!
Старт-стоп системата работеше много добре! Като спреш на светофара и освободиш от скорост двигателя гасне и в момента в който натиснеш леко съединителя и той отново запалва за секунда!

Беше едно приятно едночасово преживяване! Като цяло минусите му според мен са - външният вид и цената! A като цяло - един много добре направен автомобил!!!  (thup)

"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

Bobi

Ако с фейслифта оправят визията, с този Екобууст двигател ще бъде доста апетитна кола!

FocusOwner

Като цяло визията е добра, просто хечбека не са го доизпипали, виж седана е заспал. Имам добри впечатления от него. Интересно ми е след 3/4 години какъв фейслифт ще направят, дали ще се приближи още малко към Евос/Фюжън(Мондео), или ще продължават с леко нестандартната му визия, която от своя страна загатва съвсем леко за Евос консепта.
I don't get strokes, motherfucker! I give 'em!

KILLAP

Мисля скоро да ида да видя какви други тестови коли имат, защото 180 коня не са идеалното решение за данъците в БГ.

Насочвам се пак към нещо от рода на 100 коня.. сега гледам, че има такова само 1.0 екобуст. Та.. дано да има такова за тестване, защото мисля, че ще е и най-продаваното поне в БГ.  :'(

Alexi

според мен най продавам ще е отново дизела ,и то главно 95 коньовия че е в ниския данък .. бензина както и да го мъчиш си е на около 8 среден

hotblooded

При поне 2-3 000 разлика в цената на бензин от дизел, и кола от калибъра на Фокус - хич няма да се замислям - вземам бензина. Ще гори 1 литър повече извън градско и 1,5 градско, ще има и по скъпи консумативи... просто при коли от калибъра на Фокус не си струва особенно за под 100 коня да се взема дизел. По добре за същите пари да си поръчаш екстри или просто да ги спестиш. Лично мое мнение, не задължавам никого! Ако има Фокус3 със 2.0TDCi ще е за предпочитане като се отчете как ще "върви" колко ще гори и колко ще му е данъка

Alexi

а ,това за консумативите и обслужването никак не е ясно .. бензин комън рейл с турбина ,двумасов маховик ,ангренажен ремък .. не звучи евтино или поне не по евтино от дизела където нещата са ясни и отдавна отработени .. стои въпроса и колко ще изкара едно екобуст моторче примерно 1.0 ,3 цилиндъра и 125 коня ,подозирам ,че доста по малко от 1.6 тдци ... дано не съм прав щото и аз ги заглеждам тия бензини но по големичките 1.6 примерно ,в мондео

hotblooded

Всъщност пропуснах факта че и бензина вече е с директно впръскване - тоест вече наистина поддръжката и чувствителността към качество на горивото са изравнени. Даже малко по зле - бензиновото директно впръскване тепърва прохожда в сериозна серия - рискове от детски болести. Първия опит за мАтор с директно впръскване на PSA завърши с безславен провал. При Митцубиши обаче GDI тата още си "фъркат" а вече са на 14 години първите :)

FocusOwner

Така е, проблема идва от там, че не се знае колко ще издържи това тритактово моторча, макар че се съмнявам Форд да пуснат нещо което ще изжържа малко време, като здравина, че ако почнат да ги изтеглят ще загубят прекално много и така ще са ощк по-вътрешно от колкото са сега...

hotblooded

Като пробег на бутало-цилиндрова група - изключено е да има проблеми, турбото - ако са осигурили надеждно смазване - също няма да им проблем. За мен въпросителните са в горивната уредба, демпферните маховици вече ги доизкусуриха, уж!

FocusOwner

Както се казва ще поживеем - ще видим. Дано скоро всеки да се снабди с такова приятно возило каквото е Мк3, а и вече за по-изнаглелите фейслифта на мондеото.. :))

hotblooded

Качих се във Фокус 3 във МотоПфое като си вземах Мондьо - по широк и по дълъг е от предшественика си, но е по нискък. Усещането за комфорт беше по-добро от Мк2, но нямаше как да го карам. Беше чувствително по скъп от чисто нов Мк2 - този в който се качих гонеше базова цена на Мондьо4

FocusOwner

Е базовата цена на Мондеото в момента е около 36/37к. За тези пари си взимаш Фокус Мк3 с оборудване Тренд Спорт с двигател 1.6 ЕкоБуустнат. Примерно, де.. има различни варианти, според това какво иска клента, но аз се бях спрял на това, докато не пуснаха в продажби 1.0 ЕкоБууста.

KILLAP

Мда... а в момента поне в Младост/София има само некви дизеляци за тест... ще чакаме некой бинзинь да се появи  (beer)

sky

Вътре е голямо дърво. Личи, че е правен с евтини материали. Сегашния ми фокус е 100 по-добър от мк3

FocusOwner

Цитат на: sky в 16 Април 2012 13:07:24
Вътре е голямо дърво. Личи, че е правен с евтини материали. Сегашния ми фокус е 100 по-добър от мк3
Нищо лично колега, всеки си има мнение, ама да кажеш така за кола на годината в Европа и Америка е меко казано смешно. Дизайна от вътре както и от вън е стънващ, без нито една забележка. Не виждам как Фокус 2006г. ще е по-краси от Фокус 2012 г.

sky

Не виждаш, защото не гледаш друго. Погледни мазда, тойота, волво, ауди, киа, хюндай,opel от тоя клас и ще забележиш разликата. А това, че е кола на година какво те топли и въобще не знае по какви показатели е кола на годината. Аз мога да ти кажа, че новата Kia ceed е много по-кола от новия форд. Даже опел астра е 100 пъти по кола.

FocusOwner

Цитат на: sky в 16 Април 2012 15:11:33
Не виждаш, защото не гледаш друго. Погледни мазда, тойота, волво, ауди, киа, хюндай,opel от тоя клас и ще забележиш разликата. А това, че е кола на година какво те топли и въобще не знае по какви показатели е кола на годината. Аз мога да ти кажа, че новата Kia ceed е много по-кола от новия форд. Даже опел астра е 100 пъти по кола.
Гледай сега, не говорим за другите марки коли. Ти я сравни с твоят фокус 06', затова обърнах внимание на това. От горе изброените само Волво и Хюндай ми харесват и може би Опел, но само Инсигниа и от части Астрата. От Киа имат някакво ново поколение джипчета които правят и те ми харесват, но това е. Не знам, защо реши, че не се интересувам от други марки коли и т.н. Сравних новият фокус със стария, защото ти го сравняваш.

Избраха Форд Фокус на годината по множество причини, които другите марки нямат. Най-лесно можеш да го провериш в youtube.com където сравняват постоянно фокуса с други марки и т.н. една от причините е, че е най-сигурен сред други модели от същия клас.

sky

Хаха, всичко ново е хубаво. Виж след 6 години на какво ще прилича мк3 и тогава сравнявай. Аз мога да ти кажа, че ще е с изтъркани копчета.

Кое му харесваш на тоя форд? Скоростния лост, който даже е като на старите рена. Духалките на конзолата, които са от космически кораб. Тия за ергономия и дизайн не са чували. Мацват нещо и това е. Ключа за ел. огледалата е същия като от 2006.

FocusOwner

След всичката тяа помия която изля върху любимата марка кола, вече се чудя, как си в този форум. Все пак всеки си има мнение и не би трябвало да те съдя за мнението ти, но това съм си аз и обикновенно реагирам така. Горе съм казал, ще поживеем и ще види как се справя мк3. :)

Alexander

Цитат на: sky в 16 Април 2012 15:36:52
Хаха, всичко ново е хубаво. Виж след 6 години на какво ще прилича мк3 и тогава сравнявай. Аз мога да ти кажа, че ще е с изтъркани копчета.

Кое му харесваш на тоя форд? Скоростния лост, който даже е като на старите рена. Духалките на конзолата, които са от космически кораб. Тия за ергономия и дизайн не са чували. Мацват нещо и това е. Ключа за ел. огледалата е същия като от 2006.

Въпрос на вкус, казало кучето и си облизало гъза! В край на сметка за това има толкова много марки коли! И щом Киа те кефи повече, купи си Киа, да видим тя на какво ще прилича след 6 години!  ;)
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

sky

Хайде почнахте ме. Преди да взема този форд избирах доста. Даже фейса на този не ми харесва, колкото моя.  Прегледах и новия модел тогава и не ми хареса. Излагат се от форд. Вие явно сте заклети фенове на форд.

sky

Alexander

Далеч не харесвам новия Фокус, но да кажеш, че Киа е повече кола, не ми се връзва просто :)

by hotblooded

FocusOwner

Цитат на: sky в 16 Април 2012 16:56:50
Хайде почнахте ме. Преди да взема този форд избирах доста. Даже фейса на този не ми харесва, колкото моя.  Прегледах и новия модел тогава и не ми хареса. Излагат се от форд. Вие явно сте заклети фенове на форд.
Честно казано, аз гледах също доста марки коли и накрая се спрях на Форд. Предимно гледах нови дгдели - нищо настаро. Дори бях в сделка със Сеат, но копелетата ме попреебаха с пари и развалиха сделката с предтекст, че е по моя вина. Както и да е, избрах да съм отново на Форд, понеже съм карал доста такива и определено ми харесват. Карах стар Ескорт 98', после карах около една година Мондео мк3, и сега вече реших, че и аз ще си купя Форд, дори да не е толкова висок клас като Мондеото. Все пак всеки си има мнение, гледна точка и собствен избор какво ще кара, но ми е чудно теб какво те накара ти да си купиш Форд, след като не ги харесваш?! Едва ли е по-евтин и като начална цена и като подръжка от другите марки през тази година. Както всички знаем подръжката на Форд, не е много евтина особено ако е още под лизинг, да не говорим колко е трудно сам да си я оправяш - като видим сами колко е забутано всичко под капака. Не знам как беше примерно акомулатора при Мондеото, но при моя Фокус акомулатора е адски забутан. Опитах се да дам ток на двама познати при единия пич стана, с малко повече ръчкане - при другия нямахме този късмет. Както и да е, моля те отговорими на въпроса който ти зададох, ако не е проблем разбирасе. :)

Alexi

Цитат на: sky в 16 Април 2012 15:36:52

това е някакво топ оборудване на кола която ще е около 45к лв .. на живо тренда е доста по семпъл ,но в тоя клас по моя аршин само БМВ и Ауди са с качествени салони .. Кия не ми я давайте за пример евтиния и твърди рециклирани пласмаски е целия салон ,доста по зле е и от фокуса ..

amplified

Гледайте ся... едно е да я гледаш на видео, друго е да я видиш в топ изпълнение по залез слънце или паркирана в някоя полянка. Еми сори ама и аз не го харесвах на снимки, ама е баси доброто!
Таблото и на мен не ми харесва. Всъщност единственото, което ми харесва вътре е скоростомера!

hotblooded

Това което не ми харесва на Focus Mk3 височината на купето - аз съм 190+ см, не опирам но е потискащо нисък. Стария Фокус има повече пространство. Новия е малко по дълъг и предлага повече място за краката отзад (нещото което най силно ме насочи към Mondeo за сметка на Фокус Мк2). Оформянето на предницата - броня, маска - стария е една идея по добър. Вътре - конзолата с навигация на новия изглежда супер. Цената - както казах - при наличие на чисто нови Мк2 които са с по 7-8 бона по евтини, както и доста читави екземпляри 2ра ръка (като на колегата sky - например) - не бих взел Мк3. Иначе чакам с интерес да има за проба с новия 1.0/125 мотор - ще е интересно да се пробва тон и половина кола задвижвана от компресорче :)

Чебурашка

само аз ли не обръщам внимание на копчетата и след колко години ще се изтъркат  (nut)
Кия Сиид съм карал и не е по-добре от стария фокус след фейслифта - супер твърда и нестабилна е  (omg)

sky

Ами мойто избиране мина през много марки. Общо взето нямах никакво намерение да вземам форд, но така се стекоха нещата. Държах на екстри, като задни дискови спирачки, задни ел.стъкла, климатроник, поне 6 еърбега, хетчбег и най-вече да ми харесва като дизайн, както вътре така и отвънка. Почнах от опел, мазда, тойота (корола, аурис), нисан, vw golf 5, киа сийд. Сигурно пропускам някоя марка. Исках да не е много скъпа, да е на лизинг от дилър и да е с история и запазена. Това ми бяха изискванията, а предлагането беше доста ограничено. Ауди и бмв не съм ги гледал въобще, защото са много скъпи. Исках да е поне 2007 година. Мазда много рядко изпадаше нещо и ако имаше нямаше половината неща, които исках аз. Опел астра нямаше стрелка за темп на водата на таблото. Това като почне да прегрява как ще разбереш, че прегрява и аз не знам. Директно отпадна. Голф 5-те бяха и те скъпи към 18-19к лева от дилърите и почти базови изпълнения. Но общо взето на всички им липсваха ел.стъклата на задните врати. Гледах и фейса  на моя форд, но не ми хареса таблото. От много евтина пластмаса направо не знам кой го е одобрил това. Как на черен циферблат може да сложиш сив украски? Визирам около борда и на самите стрелки където се захващат. Централната конзола и тя не беше, кой знае какво. И така почнах да търся точно този модел, като си нямах никаква представа за оборудване и какво идва стандартно. Изпадна тази и отидох да я погледна, понеже имаше всички ектсрти, че даже и отгоре като esp,борд комп, круиз и други глезотии. Те така я взех, даже исках бензиново, но жената сега повече се кефи на дизела. Даже доста понавървява тоя 1.8 дизелак. Гледах и новия мк3 докато чаках мойта кола да и оправят документите и за миг не съжалих, че съм взел по-стара кола. Просто тоя форд с грам не ми хаесва отвътре. За външната визия евала мога да им кажа. Но отвътре предпочитам нещо като toyota или vw или kia.

Какво не и харесвате на Kia Ceed?