Изронени зъби на колелото за повдигане на седалките

Започната от Pyrhel, 01 Октомври 2011 00:47:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Оказва се, че това е често срещана болка при мондеотата, а вероятно и други модели. Проблемът идва от там, че механизмът за нагласяне на височината на предните седалки няма ограничител. Какво се получава в крайна сметка - някой вдига или пуска седалката докрай, обаче след като стигне този "край" не пуска бутона, а го задържа. Движението за нагоре-надолу се предава чрез червяк, а дефектиращият елемент е червячното зъбно колело, което е от пластмаса, а червячният винт - от метал.

Вариантът е нов механизъм от МП или поръчка на зъбно колело при стругар. Предстои ми да правя зъбни колела и мисля да направя няколко. Вероятно и други хора ще има, които ще се натресат на този проблем...

А, забравих да кажа, че в ибей има такива колела (месингови), ама са по 84 лева + 7лв за доставка... 90 лева ми се виждат пре-много и явно няма да ги купувам наготово.

Временното решение, което направих, докато оправя механизма е да преместя зъбното колело от пасажерската на шофьорската седалка...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

моята пасажерска седалка обаче няма ел. регулиране  :D така че докато не се е изронило и моето ,че се ползва интензивно от жена ми трябва да се произведат такива зъбчатки ако трябва да се включа с някой лев в проекта и ще взема 1 като станат

Milcho

"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

mirohristov

Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

Bobi

Milcho

Свалих и аз най-после седалката.
Причината е, че има някаква хлабина и се клати леко напред назад, което мен много ме дразни, но явно няма да мога да го отстраня (help)
Както и да е. Реших да разпарчадосам проблемното моторче за повдигане на седалката и естествено  :D

Някой поръчвал ли е такива, или пък да си е правил? Да има излишно ново, старо, пластмасово, метално?
А знаете ли как се маха колелцето от оста, ако изобщо може де, защото аз на пръв поглед не успях?
За момента махам парчетата и го сглобявам така...

"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

Pyrhel

Аз още не съм направил моите, все друго изскача да се занимавам и не ми остава време да ходя по стругари. Пластмасовото няма вадене, чупи се на парчета и се слага новото. Точно под зъбите имаше 1 или 2 пръстена, които трябва да се запилят, за да остане гладка оста. Набива се новото колело и според методът му на захващане се закрепва - дали ще е с дупка и винт за контра, дали с лепило...

Alexi

според мен усилието там е доста голямо за лепило .. седалката с лекота се движи нагоре както съм седнал ..

Danchev

Всичко зависи от тред лока, вече има химии дето държат много яко. Но най-добрият вариант е с пинче на шийката на зъбчатката с една фаска на оста и се успива, хем после лесно ще се сваля при нужда. Търсете си стругар дето има зъборез, че има и наклон и хич не е лесна за правене. Цената за единични бройки никак не е приятна.
How about a magic trick?

Иван Вълков

Може да се изработи и от алкален полиамид. Наподобява тефлон но е яко ксто стомана, само че се обработва значително по-лесно

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Dmitarcho

Въй ... аз се чудех защо моята седалка не мърда нагоре надоло са само бръмчат моторчетата ... намерих си работа за утре :) В на баща ми фирмата има дотса опитни стругари и сносни машини, ще отправя запитване за евентуална артенатива на това пластмасово колелце, и ако имат възможност и време ... ще ги накарам да изработят 1-2 дозини такива /или колкото им сърце отпусне/ и ще пиша резултата за евентуална дистрибуция за хора от Форума ;)
Само да помогнете с едно рамо как да го сваля това цялото чудо, да ми е по-лесно като разглабям ;)
Ръца Пръца

Pyrhel

Задължително развий болтовете на шините на седалката, за да ти се открие място за работа, че иначе ще се измъчиш с монтирана седалка. Кабелите за ел. мотора са на щипка, а зъбното колело за червяка е в един корпус, прикрепен към мотора с 3 болта. Първо откачаш планката с червячня винт от рамото, което повдига седалката, после мотора и на спокойствие навън си разглобяваш оня корпус, където е зъбното колело. Пълно е с грес вътре, не го слагай на кухненската маса :D

Dmitarcho

А те не са ли 2 червяка ?!? Като натисна копчето за  нагоре/надоло се чува от ляво и от дясно да бръмчи моторче, и като са надничал под седалката ... май ми се стори, че има 2 червяка който не се въртят ? То всичко ми е ел. по тая седалка - напред/назад,нагоре/надоло и облегалката ...
Ръца Пръца

Pyrhel

В такъв случай да. Троши се най-често това за нагоре-надолу, защото няма ограничител.

Dmitarcho

Немога събера ключове да го разглобя това е ;) То ри трябва цяла работилница :P Като го махна тоя червяк ... ще мога ли да сложа седалката отново да карам така без него ;) или ще хлътне в най-долно положение ?!?
Ръца Пръца

Pyrhel

Взех пасажерския и го сложих на моята седалка, пасажерската хлътна до долу :))

Dmitarcho

Мтака ... Свалих моторчето с червяка /голям зор докато извадя щифта който държи моторчето - голямо блъскане с чука :D /  сложих седалката направо така без червяка и както каза Pyrhel, седалката падна в най долно положение, но падна само задната част и така малко криво стана. Уж гледах за друг червяк който регулира височината. То и самото копче си има 2 степени за натискане ... като натисна от едната страна копчето - нищо се не чува /нали махнах това моторче/ но в другия край копчето си работи /чува се само моторчето де, не се движи/ Пак на ново ще се сваля седалката ;) Другата седмица, ще отправя запитване към родителското тяло, за алтернатива на това зъбно колело. Но как ще се измери, при положение, че не се маха това колелце ... майсторите ще кажат ;)
Ръца Пръца

ZHP

Добре връщам ви на тази тема, която започна с голям интерес и в крайна сметка изчезна.Някакво развитие има ли.Двама колеги щяха да правят метални зъбни колела-какво се случи?Някой измислил ли е друг вариант.Много се надъхах да си оправя и аз седалката затова ви активизирам отново по тази тема :). Айде пишете.

Pyrhel

Моите са метнати в един плик, не ми остава време да ходя нагоре-надолу. Ходих при един, който ми обяви 20 дена за изработка и 30 лева... След това му споменах, че неговите условия са смешни, а ще поръчам 50 и си тръгнах. Имам предвид един човек, но не съм стигнал до там още.

lazarkk

Питайте Светлио, той май беше намерил човек да ги изработи от метал, нямам спомен той за него да ли си прави.

Dmitarcho

моето моторче го дадох на един пенсионер....вече половин година стой там - свикнах със седалката в сегашното и положение и все забравям да отида да го видя какво е направил. Да питам докато съм се сетил, две моторчета ли има тая пуста седалка за нагоре/надоло ?!?
Ръца Пръца

Pyrhel

За нагоре-надолу е едно. За всяка следваща група от противоположно местене - по още едно.

Dmitarcho

Юху ... оправи ли са ми и моето зъбно търкало ;) Не съм го вземал още :D Но като го взема, преди да го монтирам, ще го разглобя и занеса при нашите стругари да ги видя дали могат по него да направят още такива ;) Ако някой има нужда да свирка да видя дали мога да помагам ;)
Ръца Пръца

ZHP

Ами е ако възможно да се изработи такова колело и е на сносна цена- бих искал и аз.
Изхождайки от бутона ми за нагоре и надолу си мисля, че седалката може да се вдига само в предната или само в задната си част-към облегалката т.е. един вид да ротира.Ако това е така не знам дали проблема ще ми се реши само с 1 зъбно колело- и аз си мислех, че са две.
Дано го монтираш колега и станат нещата.

К.Методиев

Тези дето са с един мотор се вдигат само отпред, седалките с два мотора се вдигат и от зад и от пред изглеждат така от долу.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

ZHP

Честно казано изобщо незнам как да си махна седалката и да сменя това колела.То проблема е, че нямам къде да се затворя и да човъркам- трява пред блока, което е доста неудобно.Така, че предлагам да заформим една групичка и да се съберем някъде заедно и да ги почваме дружно една по една колите.
Първо обаче трябва да си набавим тези зъбни колелца.

linvas

Мога да предложа цялостен ремонт на редуктора - замяна на зъбното колело при цена 55 лева.
Gogobend

Pyrhel

Dmitarcho

Сряда си вземам моето моторче и се надявам до четвъртък да мога да кажа дали ще мога да направя още зъбни колелца.
Ръца Пръца

YaSkAwA

В багажника ми се търкалят 10 тина броя месингови зъбни колела,но не ми остава време за монтаж.
Поздрави!!!