Разлики в датчиците при километраж???

Започната от SICKandPROUD, 08 Декември 2012 00:52:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

SICKandPROUD

Здравейте колеги, проблемите с моя километраж не спряха.Ту ги премахна, ту други се появят.
Омръзна ми да се занимавам с него,та и от там идва и въпросът ми.
Преди време бях сложил километраж от V6 Мондео и беше пълна трагедия,нищо не отчиташе точно.
Аджеба чак после загрях, че проблем може да идва от датчиците, та да ви питам за всеки 1 модел двигател ли ще има разлика, защото един познат ми каза, че проблема е от вентилирането на колата, аз съм 16v, а този който пробвах 24.
Накратко, точно за 1.6 двигател ли да търся километраж който ще ми върши работа, или може и от по голям, но не и V6???

Не са важни конете в мотора-важно е магарето зад волана !!!

К.Методиев

Датчика за скорост при всички мондеото мк1 и мк2 е един и същ, че на места го дават и на мк3 да е такъв за всички мотори, така че не ти е там проблема.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

SICKandPROUD

аз не казвам че проблема ми е в датчика,питам дали мога да взема километраж от 2.0 двигател и да го сложа на 1.6???
Дали ще отчита правилно,защото съм слагал от мондео със същата кубатура (1.6) и работеше перфектно, но не беше за продан, само за тест ми го дадоха.Като сложих от V6 двигателя и показваше странни неща,като форсирам колата на 5000 оборота,той не отчиташе повече от 2000,като карам с 50 той показва 30.
Извинявам се ако съм задал въпроса по неразбираем начин, може много да ми се спи вече!!!

dimkaraganchev

Трябва да видиш с какви оригинални размери гуми е мондеото, от което ще вземеш километража. Ако са еднакви с твоите, би трябвало да стане.

moni74

При мен има нещо подобно - когато карам със 120км/ч по табло, навигацията Гармин показва 111км/ч. Карам с гуми 205/55/16 - стандартен размер.
На Ситроен С8 показанията по табло и навигация са 1:1 със стандартните гуми 215/65/15, но в момента съм с 215/55/16.
На Яриса обаче положението е като при Мондеото - при 120км/ч по табло, навигацията отчита 113км/ч, със стандартния размер гуми 175/65/14.

Всичките показания съм сверил с радара на таблото, което отчита скоростта по пътя покрай езерото "Вая". Там показанията са като тези на навигацията.

----------------------------

dimkaraganchev

Почти на всички коли спидометърът е направен да отчита около 10% повече от реалната скорост.

SICKandPROUD

Значи трябва да гледам не по голям от 1.8 двигател,защото другите мисля беха с по-големи гуми от 14 цола, за да може да ми отчита правилно километража които ще взема???
Благодаря за отговорите колеги,наистина много ми помогнахте и поне вече знам какво да търся.

К.Методиев

А това за оборотомера дето го споменаваш предполагам, че се дължи на липсващите 2 цилиндъра при твоя мотор, всъщност не съм се интересувал от къде взема оборотомера сигнал, но ако е от импулса на бобината е нормално да има такава аномалия както описваш с оборотите, скоростта, няма връзка с останалото.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

P.Kostadinov

Съгласен съм с колегата,че скоростта отчетена на скоростомерите е 10% повече от реалната.
А незнам как му вярваш на тоя гармин.
За правилен тест,пусни си радар-детектора,виж къде има стоянка на катаджии и превиши малко скоростта,удоволствието най-вероятно ще ти струва едни 20-30лв но ще е точно  ;D /Това в кръга на шегата разбира се/

А иначе по темата,смятам че при мк1 и мк2 са идентични и не мисля,че има разлика в кубатурата и цилиндрите на колата.. просто така си мисля-може и да греша.
Карай толкова бързо,колкото бързо би могъл да спреш !

moni74

Цитат на: P.Kostadinov в 08 Декември 2012 21:46:36А незнам как му вярваш на тоя гармин.

След като го проверих с радара, който отчита скоростта на всички коли по околовръстното в Бургас, му вярвам вече. Още повече,  проверих го и с трите ми коли.

tropper

И според мен няма да има разлика от 1.6 до 2.0 (или поне ще е малка), но не съм 100% сигурен. За 2.5 V6 има разлика със сигурност. Там и оборотомера е друг.

Мойто старото Мондео докато го карах с оригинален размер гуми 195/60/15 - километража беве абсолютно точен спрямо ГПС или радар ;)
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

SICKandPROUD

Да попитам някой дали има идея 2.0 двигателите с какъв размер гуми излизат заводско,защото има 1 мондео което ми е наблизо и е за части.Ако са с 15-ки да ходя да го утараша набързо!!!

P.Kostadinov

Цитат на: SICKandPROUD в 09 Декември 2012 16:42:30
Да попитам някой дали има идея 2.0 двигателите с какъв размер гуми излизат заводско,защото има 1 мондео което ми е наблизо и е за части.Ако са с 15-ки да ходя да го утараша набързо!!!
Мондео 1999 1.6 16V - ТУК
185/65 R 14 T

Мондео 2000 2.0 16V  -ТУК
195/60 R 14 V

Както виждаш разликата не е голяма,но щом искаш всичко точно заповядай :) Сложил съм ти линкове към съответните модели,има полезна информация.
Карай толкова бързо,колкото бързо би могъл да спреш !

tropper

Не е 100% задължително. Моето старото беше с 195/60/15 фабрично, а пък беше 1.6, 93-та година. Имало е опция с доплащане за 15-ките и на по-малки двигатели.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

SICKandPROUD

Много благодаря за инфото колеги,мисля утре да ида да погледна този от 2.0 двигателя и да се надявам да не са много големи разликите.

momo76

Датчика би трябвало да е един и същ. Pyrhel да каже дали на Мондео МК2 може с IDS да зададе размера гуми. На Фокус и Мондео МК3 софтуерно се задава размера гуми за да показва точно, датчиците са едни и същи.

Pyrhel

Нямам много спомени, но на Мк2 мисля, че не можеше да се задава размера на гумите за правилното отчитане на километража. Някой с Мк2 да го закачим и да видим има ли го в менюто? :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

hotblooded

Цитат на: Pyrhel в 10 Декември 2012 10:12:39
Нямам много спомени, но на Мк2 мисля, че не можеше да се задава размера на гумите за правилното отчитане на километража. Някой с Мк2 да го закачим и да видим има ли го в менюто? :)
А на МК3 има ли го? Че при мен отичта с 5-6 км/ч по малко?

Pyrhel

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

moni74

Сега като се замисля, италианеца е карал с 225/40/18 или нещо подобно беше, но твърдо 18". Може ли колата да е настроена за такива гуми, и сега като съм с 205/55/16 да дава разлика до 8-9км/ч при скорост 120км/ч?

hotblooded

Цитат на: moni74 в 10 Декември 2012 13:06:07
Сега като се замисля, италианеца е карал с 225/40/18 или нещо подобно беше, но твърдо 18". Може ли колата да е настроена за такива гуми, и сега като съм с 205/55/16 да дава разлика до 8-9км/ч при скорост 120км/ч?
Не се получава такава разлика при такива размери. Ако е бил с 225/40/18 разликата е 1 км/ч. Ако е бил 225/45/18 разликата е 5 км/ч

SICKandPROUD

Днес ходих и взех от 2.0 мондеото и всичко заспа.Показва правилно и работи добре.Благодаря на всички колеги за отзивите и помоща.