Как да направя кабели за поддаване на ток?

Започната от fordsiesta, 06 Декември 2012 15:02:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

fordsiesta

Как да направя кабели за поддаване на ток?
След като ми случи реших да взема мерки. В бензиностанциите кабелите струват от 30 до 50 лева в зависимост от дебелината.
Имам мерак да се пробвам сам да направя. Моля за помощ:
1. Какво да бъде сечението на кабелите (акумулаторът ми е 74 Ah, 760 A стартов ток)
2. Колко дълги да бъдат?
Благодаря.

Pyrhel

Аз съм си направил, защото всички, дето ги продават са тънки за 2.2-то и като ги закача ги правя на мармалад.

Бъди 101% сигурен, че ще ти излезнат повече от 50 лева, така че... Ако търсиш келепирец, а не качество, си купи отнякъде готови.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

supertorr

Цитат на: Pyrhel в 06 Декември 2012 15:05:11
Аз съм си направил, защото всички, дето ги продават са тънки за 2.2-то и като ги закача ги правя на мармалад.

Стига бе. Мойте са за 30лв. от Шел преди 4 години и са си доволно дебели- на паднал акумулатор сме подавали ток 10-15 минути докато "възбуди" и запали от 3.1 TDI мотор 2.5 TDI

Pyrhel

Като ме мързеше една зима да си напълня горивния филтър, един съсед извади от колата си неизползвани 800А кабели. Направих му ги на гъз, после като погледнах - дебелината идваше от изолацията, проводникът беше... ЗЛЕ :)

Alexi

дебелите кабели са много скъпи не ми се вярва да излезе по евтино от тия които се продават ..

momo76

Който иска хубави кабели си ги прави. Тея дето ги продават за нищо не стават, освен за някоя бензинова малолитражка.
За дебелината на кабелите - виж колко са дебели кабелите + и - към акумулатора и вземаш следващия като дебелина размер. Намираш си и щипки и си готов и ще знаеш че имаш кабели.

Alexi

има такива готови кабели просто гледаш колко е дебел проводника да не попаднеш на менте .. аз ползвам едни до 500А но не са 30 лв ами бяха около 70 .. купувани са преди няколко години когато карах Форд Транзит ,редовно се ползваха :))

К.Методиев

Минимално сечение на проводника за такъв кабел ти трябва поне 35 квадрата, качествени щипки също ти трябват. Цената на 35кв мм, варира от 6-8 лв на метър според зависи, като вземеш 4 метра кабел и две щипки и си минал 50лв.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

tropper

Момчета, имам хубав кабел 8кв.мм на добра цена. Утре ще проверя цената на работа и ще пиша.
Кабелите са алуминиеви (CCA), но имам направен комплект за лично ползване с по две жици за + и по две за - и върхи яудесна работа. Може да не изнесе наведнъж 200А от стартера, ама гаранция че за няколко секунди ще вдигне разредения акумулатор и ще можеш да запалиш, докато обиколиш колата и седнеш на седалката  ;D
Имам и щипки -  не са чиста мед, ама са по-добре от тези, дето ги има по хипермаркетите.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Alexi

16 кв. е много тънък кабел за тока който трябва да тече там ..

lazarkk

Около 20 квадрата е достатъчен, то по дебел няма да може да го навиеш и прибереш. Не се излагайте, все пак ще пали кола с акумулатор, няма да върти директно стартера, за 4-5мин ще се е възбудила предостатачно за да може да върти без проблем и кабелите дори няма да се нагреят. И все пак незабравяйте, че дължината е от голямо значение за сечението. Колкото по къс толкова по добре.

hotblooded

Кабел - необходими са 2 парчета, различен цвят, по 2.5 - 3 метра дълги. Сечение - колкото повече - толкова повече... но 10-16 кв. мм стигат. Тип на кабела - многожичен, за по лесно сгъване. Изолация - най-добре е каучукова тоест кабел тип ШКГД - 10 или 16 кв. мм. или евтин вариант със ПВЦ изолация ПВ-А2 със същото сечение. Щипки... вземете си щипки за електрожен - вярно че 4 хубави щипки са 20-30 кинта. Кабела ще е не по-малко....

Pyrhel

Как смятате така на ум сечението на проводниците? Дължина, класификация на консуматора, специфичното съпротивление, падове на напрежението... Само заради оня РОшав чеп 0.017 си трябва листче... Че между 10, 16 и 20 квадрата, разликата не е малка? Или едно към гьоторе :D

А и все пак е добре да се има предвид, че ако спреш някой пич, който е успял да запали едва ли ще седи да те чака за хх време да си прелъстяваш, възбуждаш, целуваш или нещо друго акумулатора. Закачате, палиш и бягате?

hotblooded

В случая имаме моментна консумация на около 200-250А за не повече от 30 сек. За качествен меден кабел допустимия продължителен ток при 20 *С е от порядъка на 10-12 А на кв. мм. На практика - със ПВ-А2 10 кв. мм е пален много пъти 2.8 л. дизляк - личен опит. Просто такъв кабел имаше под ръка. И още нещо - ако някои смята че с каквито и да е щипки ще получи контактна площ повече от 10-16 кв.мм - излъгал се е .

supertorr

Цитат на: hotblooded в 07 Декември 2012 07:43:20
И още нещо - ако някои смята че с каквито и да е щипки ще получи контактна площ повече от 10-16 кв.мм - излъгал се е .
А това как се определя- те щипките захапват с няколко зъба самите клеми...

hotblooded

Цитат на: supertorr в 07 Декември 2012 08:05:32
А това как се определя- те щипките захапват с няколко зъба самите клеми...
}
Имах предвид каква площ от кабелната обувка на която защипваме щипката, а не контактната площ между самата щипки и кабела които ще монтираме на нея.

И още нещо - ако акумулатора ни е "умрял" - по добре да не товарим излишно генератора на колата която ни подава ток - палете без него. Че този които ви прави услуга може да остане без генератор.

fordsiesta

Онзи ден, когато не можах да запаля, докато всички познати и съседи се събраха да помогнат изпробвахме точно 4 чифта кабели. Първият тънък, от пръв поглед ментелив, купен от бензиностанция ни загуби точно 30 минути, защото собственикът му беше горд и упорит :) Вторият и третият чифт кабели, видимо по дебел, купен отново от бензиностанция за около 45-50 лева, отново нищо не направи. Допускам, че грешката може да идва от човека, от това че едната кола беше бензин с доста по-малък двигател, от това че (-) на фокуса беше дълбоко скрит под ламарината или кората (не знам какво точно е) или от нещо друго. Последният път, четвърти, пробвахме отново с купени кабели, но на пръв поглед по-стари и доказали свойте качества (според мен), защото бяха чърни и мачкани :) Отново факта, че запали с тях може да се дължи на нещо друго като по-добро захващане на щипки, 3 опита до момента да посъбуждали акумулатора, фактор човек или нещо друго. Изводи!
Първо ще дам повече от 50 лева стигна да направя нещо качествено
и второ явно има готови качествени кабели!

Айде да постигнем едно единно мнение или поне нещо приблизително. Колко дълги да бъдат и с какво сечение (горе долу)?

hotblooded

До 2 метра - 10 кв.мм, от там нагоре за всеки 2 метра - един "размер" отгоре (редът е: 10, 16,25,35,50 кв.мм) Ако говорим за качествен кабел. Изолацията - тя определя колко дълго ще ги имаме - най добре "гумена" - типа на кабела е ШКГД, със ПВЦ изолация - от студа и контакт с масла и горива изолацията се нацепва но кабела се е чувствително по-евтин - ПВ-А2. Щипки - от магазин за заваръчна техника - щипки за "маса" на електрожен.

G_o_c_e_v

Аве момчета, тука чета и пак чета и то все сте недоволни. Купих си кабели от ТемаХ в Шумен, 40 или 50лв бяха. Имам запалени близо 10 автомобила, като 2 от тях бяха изцяло мъртви, а останалите имаха живец в акумулаторите. Подавал съм ток и на трактор и пак няма проблеми.
Дълги са 2.5м и са с корави щипки. Е сега слизах да ги меря и снимам...

Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Alexander

Имам кабели от Шел, незнам колко са дебели, но си ги купух, като ми падна акумулатора и от тогава на много коли съм давал ток и никакъв проблем не съм имал, какви са тези филми дето ги пишете незнам... То по вашите сметки за да даваш ток трябва да имаш електро специалност и да смяташ половин час преди да дадеш тока...
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

supertorr

" не питай старило, питай патило"
едно се иска на теория, друго се прави на практика.
Мойте както бях писал по горе от Шел са 500A

Иван Вълков

То веднъж стига да си направиш "мечешка" услуга...има коли на който цели блокове гърмят. По принцип писледователността е плюс към плюс и минус към минус но на двигателя

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

hotblooded

Повреди има само ако объркаш поляритета или ако стартера+ подгрева + умрелия акумулатор дърпат над максималния ток на алтернатора на колата от която черпим ток. Аз по втората причина съм опичал генератор.

К.Методиев

Аз пък съм виждал изгоряло мондео точно с даване на ток кофти кабели и его какво става.

http://www.haskovo.net/news/95830/Горяха_два_автомобила_в_Ноевци

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

fordsiesta

Цитат на: hotblooded в 07 Декември 2012 11:09:07
До 2 метра - 10 кв.мм, от там нагоре за всеки 2 метра - един "размер" отгоре (редът е: 10, 16,25,35,50 кв.мм) Ако говорим за качествен кабел. Изолацията - тя определя колко дълго ще ги имаме - най добре "гумена" - типа на кабела е ШКГД, със ПВЦ изолация - от студа и контакт с масла и горива изолацията се нацепва но кабела се е чувствително по-евтин - ПВ-А2. Щипки - от магазин за заваръчна техника - щипки за "маса" на електрожен.
Благодаря!

Ето тогава на практика:

2 х 2 1/2 метра каучуков кабел [H01N2-D (ШКГД) 1 х 25] = 32 лева

+ 2 щипки за електрожен [2 х 4.14] = 8 лева

Общо 40 лева за нещо прилично. Ако греша да ме коригирате!

hotblooded

Alexi

зависи какво искаш да свържеш .. може да искаш от + към - на единия акумулатор и тогава 2 щипки са ти достатъчни :)

fordsiesta

В 4 през нощта 2 щипки бяха достатъчни :D
Сега на свеж ум може и 4 :D
Значи 50 лева.

Valkazar

Ако някой иска мога да му направя хубави кабели за ток .

Аз лично си направих от МЕДЕН МНОГОЖИЛЕН кабел ШКГД 25кв. 3.5 метра дълги с хубави щипки и всичко ми излезна 69 лв.

Скъпо ми седна и време ми отне но разликата от това което се продава е ОГРОМНА :)

Снимал съм и това което съм кербовал и запоил и негов разрез за плътноста на кербовката.

Ако някой иска мога да му пратя снимки на това което направих + на това което се продава по за 30-тина 40 лв.

и неговата страааашна  ''кербовка'' и ''дебелина'' на кабела ( закупено от мои познати от бензиностанции и др. преди години).

nixel

Те хората вече четвърта година те чакат да им направиш кабели.  :))