Compression ratio до BAR преобразуване!?

Започната от Радко, 03 Ноември 2012 20:09:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Радко

Има ли калкулатор или възможен начин да се пресметне на определена степен на сгъстяване каква компресия трябва да покаже в цилиндъра?

Pyrhel

Степента на сгъстяване е обема при ДМТ и ГМТ, да кажем ако най-долу е 500 ccm, а в най-горе 50 cmm, то 500:50 = 10:1.

При степен 1:1, налягането е 0 бара. При идеален двигател 2:1 е приблизително с много голяма точност 2 бара (тука да ме поправи някой дали беше малко по-малко от 2 бара или малко повече от 2 бара... Нямам спомен).
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

hotblooded

От каква степен на сгъстяване (compression ratio) какво налягане ще изкараш в края на сгъстяване зависимостта не е линейна, мога да ти дам формулата но има параметри които няма как да знаеш или определиш, при различни обороти дори е различно, при различни форми на горивна камера, различни ходове, диаметри на цилиндър, водно, въздушно охлаждане, дори от темепратурата на въздуха и дивгателя зависи. Най-добре е да видиш в ремонтен каталог "налягане в края на сгъстяване" и да сравниш, ако се чудиш дали цилиндъра ти е "плътен". Потърси "Ремонт и ремонтни размери на ДВГ" - ако някои я е качил в електронен вид (дано да е, книгата е старичка, но Сиера я има вътре)!

Радко

Цитат...зависимостта не е линейна +  Потърси "Ремонт и ремонтни размери на ДВГ" 
Мда ... определено не е линейна + намерих я и е книга и невидях ПиДиЕф файл или сайт! Ако знаеш ще го споделиш ли?
Цитатто 2:1 е приблизително с много голяма точност 1 бар
Ако кажеш при 3:1 и 4:1 или други 2 зависимости да хванем каква е кривата ще стане номера! Като казах така .... няма ли найстина някаква графика приблизително (да не се вземат предвид клапани, цилиндри и т.н.)

hotblooded

Книгата я имам, но е баща ми.... най рано утре ще мога да я намеря. Формулата, ще трябва да снимам страницата от един учебник и да ти дам снимката. Най точно се определя с манометър, на двигател дето си сигурен че всичко му е наред и не е шлайфан... или от справочник. И не трябва да имаш разлики повече от 1 бар между отделницте цилиндри. Сега излизам, утре ако ми остане време - ще имаш инфото.

Радко

Това успях да сътворя набързо! Втората крива(по-дебелата) ми изглежда по-правдоподобна! Пък и според мен е нормално да е изпъкнала, защото ако Pyrhel е прав, че при 2:1 е 1Бар, то ако е права само при 10:1 ще е 5Бара а 101% е повече(да не говорим за по-малко) и ако аз съм прав да си мисля, че 1.6цата при 9,5:1 има компресия от 11,5Бара!

Pyrhel

Опа, не 1, ами 2. Става въпрос за идеален двигател (думата нали идеален беше, почнаха да ми бяхат българските термини...). T.e. на идеалния да кажем 8.7:1 ще е 8.7 бара.

Ивайло е прав, че не може да се каже за определен реален двигател. Сгъстяването може да е еднакво, но налягането ще е различно при всеки двигател.
Представи си велосипедна и автомобилна гума. Едно и също налягане, но различен обем въздух. :)

В книгата освен теоритичното (сметнатото), би трябвало да пише и реалното налягане, което трябва да измериш при мотор в добро състояние.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Радко

Цитатна идеалния да кажем 8.7:1 ще е 8.7 бара.
Ако да кажем при 8,7:1 е 8,7бара, то оттам нататък кривата не се вдига толкова си мисля; да кажем при 10:1 няма да е 10бара а 12-13???
ЦитатОпа, не 1, ами 2.
Какво имаш предвид точно с това? Не ми казвай, че трябва да чертая на ново  ???  :D
пп
Според мен пък се взема предвид само степента на сгъстяване + температурата на въздуха + октановото число да кажем... и може да се каже точно при дадена степен на сгъстяване колко бара е независимо от вида на камерата!
И да допълня, че навсякъде говоря за така да се каже ПЕРФЕКТНО оплътнение без издишания  (wisdom)
пп2
Ще видим в книгата как е показано! Ако има графика още по-добре  ^-^

Danchev

Това го слагам по темите от 2-3 години ... мисля, че и тук ще е полезно

http://silikat.hit.bg/Iz4isleniq/Proekt%20DVG.doc
How about a magic trick?