Ford Focus MK2.5 1.6 TDCI 100кс. ???

Започната от Fed, 03 Октомври 2012 10:18:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Fed

Добър ден,

Пред покупка съм на Форд Фокус МК2.5 (facelift) с двигател 1.6TDCI 100к.с.

Забелязвам, че този двигател е изключително рядък и ще съм ви много благодарен, ако поразясните малко факти за него, като дали също е френски по подобие на TDCT 109, 90..., дали е със същата турбина и изобщо всякаква информация за този двигател би ми била от полза.

Благодаря предварително!

Поздрави!

Fed

Alexi

мотора 1.6 tdci е с кодово наименование DV6 ,съществува в следните варианти :
Model              Output                    Notes
DV6 ATED4      90 PS (88 hp/66 kW)    turbo-Diesel 16-valve
DV6 B             75 PS (73 hp/55 kW)    turbo-Diesel 16-valve
DV6 TED4        110 PS (108 hp/80 kW)    turbo-Diesel 16-valve

Fed

Здравей Alexi,

Благодаря ти, но отговорът ти не ми е полезен. Дори двигателят, заради който повдигнат темата, не присъства в данните, които си дал.

Bobi

Има и версия 100 к.с., но е много рядък. Почти не съм мяркал инфо за него. По показателите, дадени в сайта, който е постнал колегата, този двигател има показатели 1:1 с 90- коньовата версия.

Alexi

според fordwiki такъв мотор няма .. възможно е в някои държави да бъде обявен за 100 кс по редица причини основно акцизи и данъци над 100 кс

Bobi

Виж, за това не се бях сещал! Твърде е вероятно да е както казваш.

Fed

По вашата логика това е TDCI 109, но софтуерно ограничен. Аз лично се съмнявам да е така, защото след Remap, двата двигателя дават напълно различни резултати.

Pyrhel

По повечето каталози данните за ремапа са автоматично генерирани с някакъв % повишение, не им вярвай и не съди по тях :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Fed

ОК, тази теория е възможна, но дано има някой във форума с по-точна информация...
Този двигател присъства само след 2008г и до края на живота на този модел.

Pyrhel

Точна, точна, колко да е точна... 1.6-то е от DLD групата (1.4 и 1.6), която е съвместна разработка на Форд и ПСА. Ако имаш ВИН на тая кола дето е 100 коня - дай го и ще я видим. Тия 100-коньовите дизеляци за някакви 1.8 дефорсаци, които са си стария Ендура-Д/Ендура-ДЕ мотор... Довечера ще погледна в микрокат и аутодатата дали според тях съществува 1.6 100 коня, ама както казах - дай конкретен ВИН и ще проверим  за съответната кола :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Fed

Не разполагам с ВИН номера на автомобила. В доста сайтове, включително и официални, този двигател присъства. Като в линка, който съм посочил като пример.

Поздрави!

Bobi

Дори в каталогът на Digitaltuning не съществува такъв двигател. Вече съм почти убеден, че това си е 1.6 , 109 к.с., с различен софтуер, предназначен за определена държава/и.

BIGFORDFAN

http://www.cars-data.com/en/ford-focus-hatchback-2008-2010-813/models.html  Мда, и тук го има, но като че ли този е заменил 90 коньовия?  ::)

Alexi

колега Fed това не е теория .. дори и да съществува такъв мотор той ще си е същия 1.6 с леко различен софтуер и ще се предлага в конкретни държави ( по същата причина съществува и 1.8 tdci ,100 коня май само за Италия ) .. просто мотора 1.6 tdci монтиран на това купе е само един ,вече го посочих по горе ... остава въпроса дали това е дефорсиран 110 коня който е с twin scroll турбо или е форсиран 90 коня който е с single scroll

Fed

Какво имаш предвид под "single", "twin" ?

Alexi

не знам дали си наясно с начина на действие на турбото ,но най простичко казано при twin scroll потоците на входящите към топлия охлюв изгорели газове са разделени на 2х2 физически още от изходящия колектор ,това подобрява респонса на турбината тъй като изгорелите газове от 4 цилиндъра по принцип си влияят което забавя скоростта им .. повечето по нови турбини са така ,при тоя мотор е използвана по добра турбина за получаване на допълнителни 20 коня което процентно е доста голямо завишение спрямо 90 коня ..

Fed

Ясно, благодаря за разяснението.

Като допълнителна информация отбелязвам, че автомобилът е от Франция. Не знам, дали ще е от някаква полза, но все пак...

Bobi

Това с турбините на прост език може да се каже така :

Двигателят с 90 к.с. е с турбокомпресор, който е с фиксирана геометрия, докато този с 110 к.с. - с променлива геометрия.

Alexi

мне геометрията е отделно ... турбината на 110 коньовия има физическа преграда която разделя изгорелите газове на 2 от цилиндрите да са отделно от другите 2,така че да не си влияят .. това повишава скоростта им и редуцира лага на турбото .. тая технология се нарича twin scroll .. а геометрията работи по следния начин - когато е променлива има едни ламелки командвани от ЕКУ-то с които се променя ъгъла на атака на изгорелите газове спрямо витлата което позволява по високи обороти на турбото при ниски обороти на мотора отново с цел подобряване на лага и подобряване на пълненето при ниски обороти .. в общи линии variable vanes са се наложили тотално при всички производители и се ползват масово

Fed

Явно никой няма инфо от първа ръка относно този двигател. Само да не се получи да съм единствения в БГ с такъв... :)