Как да защитим автомобила от солта през зимата?

Започната от jfs, 16 Септември 2012 19:39:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

jfs

Как да защитим автомобила от солта през зимата? Темата мисля, че я повдигам съвсем на време с оглед на идващата скоро зима. Бях попитал и в другия форум, но с изключения на 1-2 мнения всичко останало беше съвсем като в "български форум".
С наближаването на зимата все по-актуален ще става въпроса за защита на купето, шасито и въобще автомобила от солта и последващата я корозия. И за да сме наистина ефективни нетрябва да чакаме да падне пъвият сняг. Независимо дали колата е нова, стара, дали искаме да я използваме по-дълго или да запазим по-висока стойност при продажба си мисля, че подобен процес е най-малкото препоръчителен ако не задължителен.
Това което повечето от нас правим е пастирането на боята с хубава вакса. Обаче си мисля, че това въобще не е достатъчно. В смисъл ръждата обикновено не тръгва от вън, а от вътре. Следователно ми се иска да направя някакво третиране на калниците от вътре както и на шасито отдолу като цяло.
Вижте този клип и ми кажете знаете ли дали подобно нещо се предлага от някой у нас: http://www.youtube.com/watch?v=r3I8ONkIdf4#

jfs

След проучването което направих по Интернет през уикенда си харесах следните два продукта:

1. http://www.ebay.co.uk/itm/Hammerite-UNDER-BODY-SEAL-WAXOYL-600ml-aerosol-tin-/250116770576?pt=UK_Body_Shop_Supplies_Paint&hash=item3a3c1f0b10#shId

2. http://www.waxoyl-usa.com/products/corrosion-prevention

Доста лесни са за нанасяне във вариант на аерозол (би трябвало да отнеме час-два). С безупречна репутация са по чуждите форуми. Има ли ги някъде да се продават из България, че вноса ще ги ускъпи доста? Пък и да мога да взема една упаковка за проба, че ако не ми хареса да не се набутвам с количество понеже за едно третиране ще ми трябват поне 2,5л.

Bobi

Преди време бяхме дискутирали подобна интервенция : Линк

Чебурашка

Фокус 3 отдолу трябва да е добре защитен както всички по-нови фордове,такава обработка според мен няма смисъл да се прави,в русия ги карат без никаква обработка и не им ръждясват  ^-^
Пастирането наистина много запазва боята през зимата,но качественото пастиране не е само една вакса,а се прави на няколко етапа и крайният резултата е гладка повърхност по която по трудно полепва мърсотия

Alexi

фокус 3 няма да се учудя да е гола ламарина отдолу жалко че не го погледнах .. всичко върви към икономия ..

Чебурашка

jfs

Цитат на: Bobi в 16 Септември 2012 19:48:03
Преди време бяхме дискутирали подобна интервенция : Линк

За съжаление тази тема е стигнала до под кривата куша :-[
Както и да е. Дано в моята се закачи някой запознат.
Но май нямаме специалисти у нас за тази процедура та ще трябва да се ограмотявам от Интернет и да се уча на моята кола. Не ме кефи много-много това ама май нямам избор. Абе немога да повярвам, че никой не предлага професионално тази услуга у нас. :'(

BIGFORDFAN

Колега радвам се че си мераклия да си поддържаш колата, но за твоята (чисто нова) наистина няма смисъл според мен. Това се прави най-вече при реставрация на ''класики'', надали твоята кола ще тръгне да ръждясва докато е в твоите ръце. Поздрави!

П.С. много колеги от Сф са с по-стари от 5 год. Мондеота, не ги държат в гараж и нямат грам ръжда все още (има коли и над 10 год. в това число).

jfs

Хм. Тъпо и упорито аз си проучвам този въпрос.
За сега стигнах до два варианта, според мен най-добри. Но да се допитам ако някой от вас има наблюдение на кои продукти в крайна сметка да се спра?
Вариант 1- Wurth
Вариант 2- Henkel или по-конкретно продуктите им с бранд Terotex
Какво ще кажете? Кой е за предпочитане?

Радко

Другия вариянт е да си мием колите всяка седмица  :P

escobar

Вакса не върши ли работа за боята?
ПП. Може и да не беше вакса, а паста...

jfs

Ваксата за боята върши чудесна работа.
Аз търся добър вариант за защита не от вън, а от вътре така да се каже. В смисъл корозията най-вече тръгва от вътрешната страна на калници, врати, прагове, по дъното на автомобила и т.н. Те търся защита точно за там. Вариантите на които съм се спрял са Wurt и Terotex на Henkel. Имаги и на битумна основа и на восъчна. Та въпроса е на кой вариант и на коя марка да се спра?

FordKA

Paint Protection Film 2011 Golf TDI 
такова фолио не би ли свършило работа? Или само защитава боята? Като гледам и цената му на кв.м. не е много тънка...

jfs

Е, това малко прекалено идва. Проблема не е в боята на ламарините. Там с васка един-два пъти годишно проблема ти е решен. Но дори е да не го правиш пак най-вероятно проблеми няма да имаш. Проблем е защитата от корозия по дъното и кухините. От там тръгва 99% от ръждата.
В крайна сметка аз проблема си гo реших, но пак по трудния начин, защото... живеем в България. Наложи се да откривам "топлата вода" и след определен обем кореспонденция с Швейцария и Америка се сдобих с продукти и технология на Waxoyl. Лошото е че ми излезе доста скъпо, но съм доволен от крайния резултат.

supertorr

Цитат на: jfs в 30 Октомври 2012 15:39:55

В крайна сметка аз проблема си гo реших, но пак по трудния начин, защото... живеем в България. Наложи се да откривам "топлата вода" и след определен обем кореспонденция с Швейцария и Америка се сдобих с продукти и технология на Waxoyl. Лошото е че ми излезе доста скъпо, но съм доволен от крайния резултат.
Е в крайна сметка все някой минава по трудния път и предоставя лесното на другите :P. Браво че си успял (fri)

jfs

Ако някой се интересува от такава процедура с удоволствие ще помогна с ноухау.
Нека да пита на лична и ще му дам тел. да се чуем и видим, че е дълго за писане във форум. (beer)

supertorr

Цитат на: jfs в 31 Октомври 2012 09:19:02
Ако някой се интересува от такава процедура с удоволствие ще помогна с ноухау.
Нека да пита на лична и ще му дам тел. да се чуем и видим, че е дълго за писане във форум. (beer)
Дай поне информация колко струва горе-долу и трудоемко ли е:)

jfs

Отнема около 4-5ч. работа. С доставката до БГ цената на кансумативите излиза към 300лв. Наличието на канал е задължително, но с подемник е доста по-лесно.
Удобство при работата с Waxoyl е че продуктите могат да се нанасят и върху мокра кола. Т.е. след подготовка на повърхноста не се налага да оставяш да съхне един ден.

ilko

Колко ще трае този препарат - един сезон?
Прозрачно ли е (тънък филм) или е плътно като шприц?

Alexi

за чисто нова кола е излишно .. няма да я караш вечно я .. ако пък е стара вече е късно щото ръждата ще е тръгнала :))

jfs

Определено има много повече смисъл да се прави на нова кола, но и при по-старите ще има ефект.
А дали си заслужава всеки си преценява за него.
Процедурата се прави на 3-5г. интервал. Аз лично ще го повторя на третата година. За страни с тежка зима може да се прави и всяка година, но България не е от тях.
Слоя покритие е прозрачен. Направих и снимка на напръскано върху една ламарина, за да се види по-добре.

Направих опити в солена вода. Разделих една ламарина на две. Едната половина напръсках с препарата, а другата оставих незащитена. Само след 24ч. незащитената част се покри цялата с ръжда, а тази с препарата беше в перфектно състояние. Оставих го да стои така 4 денонощия и нямаше никакви изгледи за наченка на ръжда там където бях напръскал.

jfs

Ето и процедурата:
http://www.youtube.com/watch?v=zcNP4INYEMI#

Преди това трябва колата да се измие добре отдолу.
По принцип в инструкциите пише, че може да се нанася и върху мокра повърхност, но според мен по-добре е колата да се подсуши. Най-пипкаво е да се махат гумите и подкалниците, за да се нанесе продукта от вътрешната страна на калниците и по веждите, но така или иначе точно там са най-критичните зони така че трябва да им се отдели необходимото време. При мен предните калници са от пластмаса, така че поне там ми се спести работата.