Избор на Мондео МК3 TDCI 2005-2006

Започната от moni74, 07 Септември 2012 11:13:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

moni74

Здравейте колеги,
решил съм да си сменям колата и определено ми харесва това, което чета за Мондео 2 или 2.2 TDCI 2005-2006г. Може ли накратко да ми обясните основните разлики между двата двигателя? Купето, което ще търся определено ще е комби и искам да е без махагон.
Има няколко обяви на такива коли в сайтовете за продажба. Пробега го изключвам, защото 99% ще е манипулиран. На какво да наблегна на първия оглед, преди да вкарам колата в сервиза?
Благодаря предварително.

На първо четене се загледах в тези - МК3 12.2005 2.2 TDCI и MK3 9.2004 2.0 TDCI като по-новото Мондео ми харесва повече.

----------------------------

hotblooded

Koлега, тези горублянски барутници са фабрики за проблеми. Хубаво мондео 2 или 2.2 ще си намериш от човек дето го е купувал от МП, или иди от Германия да си докараш. Имай предвид че за да стъпят на 6-7 бона тук тези коли в Гермнаия или Италия са били по 2500 - 3 000 евро - това са коли на които им предстоят скъпи ремонти като маховик, недай боже и дюзи... За тези пари намирането на кола която не  е гробница или не е била тоталка е по скоро изключение

moni74

Да, това е много вероятно. От доста време насам не съм купувал кола от Горубляне  :-\ В Мото-Пфое продават едно комби за 9760лв 2007г, но се оказа че е внос от Германия и няма гаранция за нищо, дори и пробег. Без регистрация в България е, само с едни кашони в багажника и 2 комплекта гуми.

Alexi

не си купувай такава кола за 5-6к ,няма да е читава .. ако все пак решиш да вземеш някоя от тия задължително диагностика в МР .. инак между 2.0 и 2.2 няма принципна разлика ,еднакви мотори са .. 2.2 естествено върви повече но се среща и доста по рядко

hotblooded

За разликата между 2.0/115 130 и 2.2 / 155 (150)
В разхода няма кой знае каква разлика, имай предвид че Мондео Мк3 не е лека кола - надвишава тон и половина празна и коне си трябват. Разликата в данъка не е чак толкова голяма че да си струва да търсиш специално по-слаб мотор, разхода на дълъг път няма съществена разлика - аз нямам темпомат и съм свалял до 5.1/100 с включен климатик, колегите с темпомати виждат и цифра 4 преди запетаята. ТЕзи с 2.0 мотор  при тях разхода е с 0,2-0,1 на 100 по нисък. 2.2 мотора има два варианта 155 коня (Евро 3) и 150 коня (Евро4), основната разлика е в клапана за EGR,  този при евро 4 дефектира по често и е по-скъп, в Мото Пфое го изкарават златен, но от Англия идва на под половината цена - аз така реших проблема. Като пробваш кола с евро 4 (2.2)- като запалиш и след 2-3 сек оборотомера се разколебае с +/- 50-100 оборота пак за 2-3 секунди - не се хващай че е от нафтата, или защото не е палена по скоро - EGR-a се лигави

petermitkov

Така е разлика в разхода на гориво няма почти няма ако това те спира да вземеш по-голям двигател.
Разликата между 115 и 130 е че втория има турбина с променлива геометрия и има дебитомер - други разлики в двигателя май няма (е и софтуера на ЕКУ-то).

Моето мнение е да вземе по-запазена кола ако имаш опция за избор - а после да гледаш колко коня е двигателя.
sapienti sat

Alexi

моторите Евро4 са и със ел. актуатор на турбото ( също като на ЕГР-а ) вместо вакумен ,който също прави проблем след време .. трудно се намира като отделна част и е скъп .

moni74

Ясно, горе-долу си изясних че в момента трудно ще намеря читаво Мондео комби. Ако реша да мина на вариант Фокус 2006 2.0TDCI със 6 скорости, какъв ще е компромиса който правя спрямо Мондео? Едно вече ми хареса на картинка, ако някой от вас го е гледал нека каже дали си струва? Иначе трябва да ходя до София за оглед.
Фокус 2006 - това е колата.

P.S. Този Фокус C-max 2.0 TDCI също изглежда доста добре.

BIGFORDFAN

Фокуса си е горублянче, няма снимки на интериора, няма темпомат/автопилот, нещо не ме грабва, но пък цената е добра. C-Max-a обаче е страхотен, според мен е GHIA, а не Trend. Има хубава визия, премиум аудио Сони, темпомат, подгрев седалки и .н. Доколкото знам автомобил втора ръка от Швейцария е най-добре, но пък и затова цената му е ячка. Успех!

Alexi

Ц-макса е с доста редки 18ки от Мондео мк3

moni74

Цитат на: BIGFORDFAN в 09 Септември 2012 13:13:20
C-Max-a обаче е страхотен, според мен е GHIA, а не Trend. Има хубава визия, премиум аудио Сони, темпомат, подгрев седалки и .н. Доколкото знам автомобил втора ръка от Швейцария е най-добре, но пък и затова цената му е ячка. Успех!

Намерих същата в Италия, там цената е 4700 евро и определено е Ghia - това.
Ако тази швейцарската излезе добра, колко е нормалната и цена тук в БГ? Тоест колко надолу да се опитам да сваля от продавача?  ;)

Dmitarcho

Колкото можеш повече :) C Max-а кърти мифки с този салон ;) Изглежда лачен найстина. Ако сериозно обмисляш да го вземеш - задължително диагностика в МП ;) Само се, чудя, на този светъл салон, защо пода е тъмен ? При мондеото всичко си е светло ;)
Ръца Пръца

Alexi

имай предвид че няма много общо с мондео .. на базата на фокус е ,багажника е малък ако не събориш седалките ,висок е и завоите не са му силната страна

hotblooded

Цитат на: dmitarcho в 09 Септември 2012 16:58:44
Само се, чудя, на този светъл салон, защо пода е тъмен ? При мондеото всичко си е светло ;)
Аз съм със светли седалки и светли кори на вратите но другото е черно.

moni74

Ураааааа!
Днес си взех Мондео Титаниум Х - комби 2006г. Благодаря на Ясен, Боби и Pyrhel, че я огледаха преди мен и ми помогнаха с избора. Благодаря и на Алекси, че погледна Мондеото в Шумен и си спестих разходката дотам. Утре ще направя снимки и ще ги кача в Дневника.

Pyrhel

Добре дошъл в клуба. Мондеото наистина е много добро! Чакаме темата в дневника! :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

tropper

Да ти е честито (fri) и да те слуша  :D
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

moni74

Вече имам номер, така че ако видите едно сиво комби А0403МВ на пътя - аз съм :)

supertorr

Цитат на: moni74 в 16 Ноември 2012 10:56:16
Вече имам номер, така че ако видите едно сиво комби А0403МВ на пътя - аз съм :)
Браво!
Сега е ред на лайсните за номерата.
Ще се оглеждаме- ама лятото

moni74

Да, в най-скоро време ще се сложат.  ;D

amplified

Да нося като минавам към Бургас значи? :)
Честито, хубав номер!

supertorr

Цитат на: amplified в 16 Ноември 2012 13:22:42
Да нося като минавам към Бургас значи? :)
Честито, хубав номер!
И стикери му занеси, а за номера точно ти не се обаждай ;D