Цените на горивата

Започната от AlexanderBozhinov, 22 Юли 2012 08:07:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

AlexanderBozhinov

На Шел вижте какво става  ->
предполагам ,че довечера ще коригират и другите,за да нямаме съмнения за монопол. Все пак идва м.Август , трябва да се печели ... нещастни копелета ...

pantata

Нещо недовиждам ама бензина 2.65 ли е  :'(

Чебурашка

AlexanderBozhinov

и аз това видях,че само в Шел са вдигнати цените на горивата,но съм почти сигурен ,че най-късно в 00.00 ще се коригира всичко и ще се изравнят цените (с разлика от 1-2 ст.) ,така че явно просто ни чака сладко увеличение,което е доста очевадно .

Иван Вълков

Ми нищо ново то лятото винаги се оливат с цените на горивата. Поне да бяха истински горива, с тая пумия дето караме и 2 лв са и много.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

hotblooded

Тока с 15% нагоре, природния газ 10% нагоре - ако си мислите че при производството съхранение и дистрибуция на горива не трябват газ  и ток - жестоко се лъжете.

zliqiliq

Да бе да, съвсем е оправдано вдигането на горивата.

hotblooded

Цитат на: zliqiliq в 22 Юли 2012 16:27:36
Да бе да, съвсем е оправдано вдигането на горивата.
Всеки си има право на мнение. Горивата не валят от небето, всичко за тях идва от вън - оборудване, резервни части, суровина, катализатори, производството е енергоемко - топлината за топлинна обработка на нефта и дериватите се набавя чрез горене на природен газ, трябва и пара, която също се прави на природен газ, всички помпи, компресори, автоматика, компресорите за сгъстен въздух, азотно кислородния цех - всичко работи на ток, охлаждащата вода която циркулира да охлажда оборудването - също трябва ток и за това.... 

Alexi

аз съм съгласен ,ама да вдигнат и заплатите с 15% :)) оня ден заредих викам си няма да сложа до горе щото ценичката нещо височка 2.65 и се прецаках :)) предишния път така заредих и после падна с 10-15 ст

hotblooded

Цитат на: Alexi в 22 Юли 2012 17:14:04
аз съм съгласен ,ама да вдигнат и заплатите с 15% :))

Ами за това трябва НИЕ да се обърнем към тези които ни дават заплатите. Иначе аз имам навика да карам до лампа и да пълня резервоара - напълних в петък и съм спестил 2,50 лв  (rofl)

hotblooded

Егаси, тоя "коч" да не е на кюмюр бе :)

Bobi

'Емблемата на Ауди има четири кръга, всеки един за по 100к км. безпроблемна експлоатация, а Опел има само един и той е задраскан"  (rofl)

hotblooded

Цитат на: Bobi в 22 Юли 2012 21:07:38
'Емблемата на Ауди има четири кръга, всеки един за по 100к км. безпроблемна експлоатация, а Опел има само един и той е задраскан"  (rofl)
По тая логика кръгът на Мерцедес също е задраска  >:D

Pyrhel

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

hotblooded

Цитат на: BIGFORDFAN в 24 Юли 2012 11:39:23
Поредното безочие!!!!!!!!!!!!! http://fakti.bg/biznes/44427-lukoil-vdiga-cenite-na-gorivata-a-petrolat-otbelaza-spad   (batter)
А тока, водата, газа - изобщо не участват в производството на горива, да не се объркаш нещо, моля те. А парите за да се изпълнят малоумните приумици на Дянков и Танов  - ще се избият от въздуха, няма се плашиш.

BIGFORDFAN

То и тока и водата са на същия хал, ама докато мнозинството от Българи мислят като теб ще ни цакат още повече!  (angry)

Marlboro

Ето това ми попадна преди няколко дни "Момченце, отгледано от стадо овце, успешно се адаптирало към съвременното общество."
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

hotblooded

Цитат на: BIGFORDFAN в 24 Юли 2012 11:58:06
То и тока и водата са на същия хал, ама докато мнозинството от Българи мислят като теб ще ни цакат още повече!  (angry)
Според тебе какво трябва да стане - цялата икономика да работи на загуба защото на Бай Ганьо му се струва скъпо? След като всичко необходимо за горива и енергетика внасяме - няма как да искаме връзка със стандартите на заплащане в България, защото няма такава.  Ако ще отваряме дума за "белите държави" - 70% от колите в България просто няма да минат преглед там, да не говорим за данъците - че старите бараки (имам предвид автопарка в България като цяло) се облагат жестоко, а при нас е точно обратното.  Няма високи цени, има ниски доходи. Само че доходите ни зависят от това за колко сме готови да работим и не са ни криви нито "енергото", нито "ВиК", нито "Нефтохим".

zliqiliq

Абе ти да не си някакъв началник в нефтохим?Как не спря да говориш за тоя ток не ми е ясно.Тока се вдига... Ми да вдигнем горивата.
ВиК вдигнаха цената на водата щото я "правят" по-трудно заради високите цени на горивата, ама само в България... Ми да вдигнем горивата пак а?Повечето коли нямало да минат преглед в чужбина... въобще изобщо не ме интересува.Аз съм Българин карам в България, където горивата са с европейски цени а заплащането е с пъти по-СЛАБО.Пътищата отвратителни, полицаите подкупни а политиците още по-по-най.Ще карам кола каквато ми е кеф и в състояние което ме удовлетворява при положение че ми спират тока с данъци такси горива и ей такива шитни за да може 250 лениви свине да ядат от мен и ТЕБ.Казваш, че цените на горивата са добре а заплатите са малки.Ми всеки четвъртък моя директор (поставено лице а познай на кой от старите мафиоти) има приемен ден, ела да му кажеш 2-3 думи за заплатите, че не стигат.Айде стига вече.Някои имат познати или роднини в чужбина и горе доло знаят как стоят нещата с такси и подобни.Не,че са по малки от Българските даже и обратно ама и плащат по-различно нали се сещаш.Така че не ми е интересно какво мислят еденици с високи доходи(изкарани по един или друг начин или защото някой от "нашите" е човек с място по високите етажи примерно) спрямо цяла България.

BIGFORDFAN

То че колегата работи в системата на Лукойл е почти сигурно, да не е луд да хапе ръката дето го храни (лошо няма де, ама те вече се оливат...). Предполагам че тук има и по-добре платени колеги от него, но надали на някой му е приятно да го ОГРАБВАТ най-нагло и безочливо за нещо подобно на ''евро'' дизел или бензин! Просто ми писна всички цени в БГ да се формират на принципа ''докато говедата го купуват, значи може и по-скъпо!'', от там Лукойл решава да си вдигне цените за по-голяма печалба (те са си направили сметката за добра печалба, ама защо пък да не стане МНОГО добра печалба), след което вместо другите големи вериги да останат на старата цена (все пак при пазарната икономика конкуренцията работи в полза на клиента), те ВЕДНАГА приравняват цените си, да не изпуснат по-големия ''пай''. По същата причина имаме сирене по 15-20 лева/кг и кашкавал по 25-30 лева/кг, при изкупна цена на млякото по селата около 0,60 лева/литър... Ето така се експлоатира до крайност нашата покорност и робско съзнание, а на такива като теб просто им замазват очите с добра заплата и да разправят наляво и надясно колко са добре. Малко се отплеснах, но исках да изясня тезата си, без лоши чувства към някой или т.н. (само към Лукойл и другите петролни играчи).

П.С. и аз бачкам много, върша доста интелектуална и физическа работа, но поради ''кризата'' и спада на заплатите напоследък, заплатата ми е под средното ниво за работата която върша и за приходите, които донасям....

П.С.2. работя и на втора работа, но пак ми е скъпа нафтата!

Danchev

А някой погледна ли долара, който мина 1.60 ;) и ще продължава да катери ... аз тази зима чакам 2.80+ литъра.
How about a magic trick?

BIGFORDFAN

Цитат на: Danchev в 24 Юли 2012 23:04:30
А някой погледна ли долара, който мина 1.60 ;) и ще продължава да катери ... аз тази зима чакам 2.80+ литъра.
Явно само мен ме дразни абсолютно лишеното от логика и пазарна политика ценообразуване на горивата, съжалявам че ви занимавам с моето възмущение...

Danchev

Пазарната политика и като цяло конюнктура се вика ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ ... няма вече от всекиго според възможностите всекиму според потребностите.
Пазарите са толкова глобални, че няма как да се изолираме от тях и тенденциите ... виж уникалната реколта от пшеница в България и понеже като цяло реколтата в Европа е слаба и цените вървят нагоре ще ядем скъп лебец.
How about a magic trick?

hotblooded

Цитат на: BIGFORDFAN в 24 Юли 2012 23:16:03
Явно само мен ме дразни абсолютно лишеното от логика и пазарна политика ценообразуване на горивата, съжалявам че ви занимавам с моето възмущение...
Колега като си толкова добър с цените на петрола и горивата - що не вземеш да си отвориш една бензиностанцийка..... А може и направо да те уредим и с малка рафинерия - има една завършена на 80% в Смядово  - ще те уредим да си я довършиш, ще започнеш да произвеждаш  и ще разбиеш конкуренцията. Иначе от страни всеки знае....

Alexi

за съжаление hotblooded е прав за повечето неща .. еврото бележи рекорден спад спрямо долара а нефта както знаем е в долари .. но високата цена се дължи и до голяма степен на факта че големите вериги бензиностанции са в картел и си вдигат цената както си искат .. и печелят много ама наистина много буквално се чудят за какви глупости да си усвояват парите .. заплати високи обаче дават само на ръководните кадри ,тия дето зареждат бензин нищо не хващат .. ч с частните бензиностанции знаем какво стана - който не "слуша съветите " му правят дъмпинг и фалира ..

pantata

Тук между Младост и Горубляне има една бензиностанциика, тествах я веднъж с 50 лева от светеща лампа до светеща и не усетих разлика във вървеж, работа на мотора или разход. В неделя заредих до горе за 120 лв, почти 50 литра :) Днес цената беше 2.56 за литър, отделно правят 3% отстъпка.

BIGFORDFAN

Цитат на: hotblooded в 24 Юли 2012 23:47:12
Колега като си толкова добър с цените на петрола и горивата - що не вземеш да си отвориш една бензиностанцийка..... А може и направо да те уредим и с малка рафинерия - има една завършена на 80% в Смядово  - ще те уредим да си я довършиш, ще започнеш да произвеждаш  и ще разбиеш конкуренцията. Иначе от страни всеки знае....
Уаааау, ти ги изкара на ръба на фалита бензиностанциите бе, направо ги съжалих за момент..., айде без лоши чувства!

hotblooded

Цитат на: Alexi в 24 Юли 2012 23:58:28
.....но високата цена се дължи и до голяма степен на факта че големите вериги бензиностанции са в картел и си вдигат цената както си искат .. и печелят много ама наистина много буквално се чудят за какви глупости да си усвояват парите .. заплати високи обаче дават само на ръководните кадри ,тия дето зареждат бензин нищо не хващат .. ч с частните бензиностанции знаем какво стана - който не "слуша съветите " му правят дъмпинг и фалира ..

Алекси, когато става дума за повишаване на цените на едро от страна на ЛукОил-България  винаги е било миризливо защо всички други също вдигат. Дори е имало случаи когато Нефтохим сваля цените (крайна заводска цена), а на едро се вдигат  "под влиянието на средизимноморския пазар".
Да се върнем на конкретния случай, към момента са повишени заводските цени, защото разходите рязко нарастват с тези увеличения на ток и газ, а и уредите на Дянков-Танов също трябва да се избиват, а те не са малко пари...   Държавата има начин да влияе, но в случая тя също печели, защото ДДС се начислява на по висока цена и държавата цица повече и съответно нищо няма да направи.
А дребните частници правят такъв оборот че държат ниски цени (ниска надценка) - няма да си платят дори и тока, да не говорим мизерните заплати които дават. Тях ги контролират чрез цените на на които им доставят. Е те пък и най често кръщават горивото и бъзикат колонките  :)