Старт/ Стоп бутон за Фокус 1

Започната от stoyan.peev, 22 Май 2012 01:52:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

stoyan.peev

Здравейте,
От известно време ми се върти в главата идеята за внедряване на такъв бутон в колата :)
Тъй като мястото на запалката е изключително подходящо, се поразрових малко и си намерих бутон , който ми допада и би се връзвал добре с интериора:
http://www.dealextreme.com/p/ignition-engine-push-button-starter-kit-for-car-black-12v-117429?item=68

Някой виждал ли е такова нещо реализирано в подобен автомобил?

Pyrhel

Виждал съм и реализацията беше доста неинтелигентна. С ключа се даваше на контакт и се "отключва" имобилайзера, а с бутона само се палеше. (facepalm)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

stoyan.peev

Е то друг вариант в случея, с който да не си преебеш основния метод на запалване на автомобила май няма :?

Pyrhel

Има, ама си е играчка и си трябва умен бутон и прекарване на кабеляци. Представям си го по следния начин... Щом ще ползваш гнездото за запалката - вероятно не пушиш. Може да се прекара още един модул, който разпознава транспондера в пепелника, например. От там нататък бутона да работи по следния начин:
Keyless Start Button on a 08 STI

Това с педалите се реализира лесно - 2те ключета за деактивиране на темпомата, които стандартно са на съединителя и спирачката :)

amplified

Измисли някаква странна комбинация... лоста на мигача+старт да пали само и няма как да разберат да ти я откраднат
Туй малко като подритване на задна лява гума да запали и задна дясна да изгасне :)

momo76

Значи не съм само аз болния мозък с такива идеи.
Вече дори съм го измислил - ползвам Arduino, вече и софта съм написал и остава само физическата проба в колата, ама нещо не остава време.
Ето нещо по въпроса

hotblooded

Цитат на: amplified в 22 Май 2012 02:42:07
Измисли някаква странна комбинация... лоста на мигача+старт да пали само и няма как да разберат да ти я откраднат
Туй малко като подритване на задна лява гума да запали и задна дясна да изгасне :)
Навремето когато "трактора" (червен мерц 190D) беше нова придобивка и нямахме доверие на алармата бях го направил да пали при включена задна скорост (и натиснат съединител) - със контактор подавах напрежение на бобината на стартера само когато светят задните светлини... възможни са всякакви комбинации....

stoyan.peev

Идеята за допълнителен модул за транспондера звучи добре. Даже ми идва идея, да се изкара някъде гнездо за ключа с модул за транспондера, което при вкарване на ключа директно да дава контакт. Само че това всичкото ми звучи като много голяма занимавка :D

ganador

И аз го бях надървил за такъв бутон, ама....
My Link

stoyan.peev

Тази идея не ми допада, ако трябва всеки път като ненормален да щтракаш по три пъти за да страстираш колата, ще ти омръзне още на втория ден...

ganador

Малко да вдигна темата... Почти съм се навил да реализирам Това, само да намеря този 12F629, че е доста архаичен. Монтажа може да се изпълни както Тук. Имам колебания по въпроса с имо-то. Все пак, имам сгънат ключ, с който да си отварям капака или резервоара и с транспондер вътре.

Може да се пренесе антената на имобилайзера около пепелника и да пъхам там ключа. Макар да съм заклет пушач и да го ползвам активно. Или друго пдобно място. Дайте някоя идейка.  Както и къде да намеря подходящ (и ефектен) бутон за целта. Може и да не пише старт, но да пасне на мястото на запалката, която не работи и не я ползвам. Но със сигурност ще му сложа 2-3 цвята светодиод за индикация на различните състояния. Напоследък само простотийки ми идват в главата и това е поредната. Как ви се струва?
  И видео:

как работи на FF1

tropper

Руснаците са дали освен компилирания HEX, а и не компилирания асемблерски код за ПИКа. При това положение можеш да си подбереш който ти падне най-евтин ПИК с компаратор - това ми направи впечатление че ползват като специална периферия - и програмата да се пренастрои/прекомпилира за другия ПИК. В това мога да помогна.

Относно ключа в пепелника - и аз съм го мислил подобен вариант... Не съм сигурен дали имобилайзера се чете само при стартиране. Ако да - няма проблем. Ако обаче се чете периодично по време на движение на колата, има опасност ключа пуснат в пепелника да се размести и да изгуби обхват. Тук трябва да помогне някой с практика по имобилайзери.

Моята идея беше да ползвам RFID чип за keyless старт/стоп система, ама се отказах поради горната причина.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

whaaazp

На Фокус МК1 със сигурност прочита само при палене - при включване на контакт в първите секунди прочита, след това можеш да махнеш имобилайзера и да си запалиш и спокойно да си караш. Изпробвано многократно ;)

Pyrhel

На всички ги прочита само при палене. Можете да запалите и да извадите ключа (при разбити патрони) и колата продължава да работи, същото важи и за необучени табла и разни такива компоненти. Ама загасне ли и да се опитате да запалите после - не става.

amplified

А радиуса на четене какъв би бил?
Мисля си в, ако се интегрира в щракалката на колана дали ще го прочете от джоба ми :D

radikn

Радиуса е много малък...
аз като си правих сгъваем ключ пробвах да запаля с ключа без "ампулката" като възможно най-близо държах истински ключ - само контакт и до там.

ganador

Колеги, благодаря, че се включихте в темата. Докато изпипам хардуера, умувам в/у следния сценарии:
Местя антената на имо-то някъде в лявата част на волана (таблото). Отключвам (със сгънатия ключ и транспондера в него) и сядам. С лявата ръка държа ключа около новото място на транспондера, докато с дясната цъкам бутона за стартиране. Фокуса пали (слава Богу!) и прибирам си ключа в джоба и си карам. М/у другото, тествах имо-то като запалих с втория ключ, на който извадих транспондера и само доближавам първия за стартиране.
Сега, оства да ме светне някой, как да махна заключването на волана при изваден ключ. И няма начин да се лиша от гнездото на запалката, ще трябва да търся друго място за бутона.

hotblooded

Цитат на: ganador в 15 Април 2013 23:47:08
Сега, оства да ме светне някой, как да махна заключването на волана при изваден ключ.
Сваляш "патрона" и отиваш при ключар да махне заключващото зъбче