Проблем с тунер на CD 6006 E Visteon

Започната от GOSPODIN, 30 Април 2012 17:53:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

GOSPODIN

На новозакупеното Мондео MK3 2003 ghia TDcI 130hp. има оригинално радио Visteon 6006 Е E.O.N. със 6 CD , но се оказа, че тунера не работи - не може да хване никаква станция на никой обхват. CD чейнджъра работи отлично и си слушам дискове. Прочетох много неща във форумите, пробвах да му сложа парче проводник вместо антена, заради съмнения, че антената, която е с усилвател не работи, разглобих го и припоих отново иначе добре изглеждащата схема ТЕА6842Н, но нищо не се промени. Поръчах нова схема ТЕА6842Н и тя пристигна, но сега има друга дилема. Оказа се , че в радиото влизат 2 антени и вътре има 2 тунера с този чип. Въпроса ми е на кой от двата тунера да сменя чипа? Колата е от Италия, но на радиото пише, че е Variable FM, което означава, че е и за американския и за европейския стандарт. Също така ще е полезно, ако някой намери ел. схема за този модел или евентуалното влизане и команди в сервизното меню.
Пробвах и отидох с колата до "Тояга", но там ме посрещнаха с насмшека и надменно ми обясниха без дори да дойдат до колата, да съм им извадил и оставил радиото, а те щели да го закарат в сервиз и след 3-4 дена и т.н.  :-[

GOSPODIN

Ето я и щастливата развръзка. (thup) След замяната на ФМ чипа ТЕА6842Н на тунер1(който е и за ФМ и АМ) радиото тръгна без проблеми. Неоценима беше помощта на колегите от руските форуми, които ме светнаха за какво са тези 2 тунера и 2 антени, както и за смяната на чипа.
Малко просвещение за собствениците на 6006 Е - радиото в луксозния си вариант е с 2 антени и 2 тунера, за да може диверсифицирано да се избира по-добрия сигнал излъчван от дадена станция. Едната антена се намира на обичайното си място на покрива, а другата е интегрирана в дясното стъкло на "кучкарника" (багажника на комбито), като се включва автоматично антената с по-добро приемане на сигнала и така се гарантира много по-добро качество на звука.
Всички други писания във форумите , че едната антена е за АМ , а другата за ФМ или, че са за европейски и американски стандарт са оказаха НЕВЕРНИ!
В заключение ще кажа, че мога да съдействам за решаване на подобен проблем на колеги с такова радио, както и срещу шише бира лично ще им почистя оптиката на ЦД-то , ако дава ерор 4. (beer)

ZHP

Възползвам се веднага колега от предложението ти за помощ :).
Имам  същият касетофон, но при мен не работи чейнджърът, а радиото е ок.
Имам няколко диска вътре и след натискане на "eject" не излизат, възможно е всичко друго да работи.Отворих го и на пръв поглед всичко е добре, опитва да ги извади, но не ги хваща -изпуска ги.Надявах се да ги извадя аз, да го почистя и да  се оправи, но не можах, а и накрая естествено счупих нещо -някаква пластинка.
Идеята ми е да потърся сервиз, защото явно не мога да се справя.
Посъветвайте ме нещо.Има ли други с такъв проблем?Знаете ли добър сервиз, който да ми свърши работа.
Благодаря.

Светослав

колега моя проблем ,че когато я натоваря и радиото разваля сигнала или спира можеш ли да ми помогнеш