Вижте къде е най-скъп бензинът в Европа

Започната от ForeverFord, 23 Април 2012 18:36:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ForeverFord

Бензинът у нас непрекъснато поскъпва и предвид ниската средна заплата в страната българите с право негодуват. Знаете ли обаче, че в рамките на Европейския съюз горивата у нас не са най-евтини, въпреки че заплатите ни са от най-ниските.

Така например по-евтина нафта може да се зареди в Естония, Люксембург, Словения и Румъния, а бензинът е по-евтин единствено в Северната ни съседка. Данните са на авторитентния сайт energy.eu. У нас, от нова година досега, цената на бензин А95 се повиши с над 30 стотинки.

Според статистика на energy.eu най-скъп бензин купуват италианците, въпреки че през последните два месеца ръстът в цените на горивата е най-голям в Испания. Испанците обаче все още поддържат сравнително ниски цени.

Гърците пък зареждат едни от най-скъпите горива на Стария континент, а що се отнася до страните от бившия соц. лагер, които са членки на ЕС, най-голямо увеличение на цените на бензин A95 за последните два месеца се забелязва в Словения.

Легенди:(fe) "качи света на колела";
    Stop Walking,Keep Driving by (fe)

Alexi

термина "скъп" се отнася към доходите на съответните хора .. примерно мене 2 лв може да ми е скъп ,но ако вземах 2000 евро заплата и 3 лв да е ще ми е евтин .. за това аз смятам ,че най скъпи са горивата в България ,щото средната заплата е някакви си 250 литра гориво ... и наистина цените тука са безумно високи ,тъй като веригите са в картел и между тях няма конкуренция ...

viksata

Не толкова скъп бенза!!!

Подкрепям колегата Alexi, с минималната заплата на Българина, в Европа (по на запад) е един средно добър ресторант!!!!

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

hotblooded

Цитат на: viksata в 23 Април 2012 19:51:06
Не толкова скъп бенза!!!

Подкрепям колегата Alexi, с минималната заплата на Българина, в Европа (по на запад) е един средно добър ресторант!!!!
Само че заплатите ни са толкова за колкото се хващаме на работа.  Заплати нарастват когато има дефицит на работна ръка, дефицита от своя страна бива естествен - когато просто няма раб. ръка и "изкуствен" - когато има безработни, но никой не се хваща на предложените условия.

Alexi

ма то толкова и работим ама темата е обширна :)) не случайно шопа е казал - епа толкова малко колкото работим не могат ми платят :))

hotblooded

То за това се получава един омагьосан кръг от които вече 20 години не можем да излезем :)

p_yanev

Ами и така и не така - както казахте темата е доста обширна.

Първо - по едно време имаше надежда 2004, 2005,2006 заплатите растяха във всички сфери, хората се чустваха спокойни, теглеха кредити ит.н. След това дойде кризата и за съжаление ,ако другаде е криза за държавата, но не толкова зле за хората , при анс е точно обратното -държавата за пример ,хората -кучетата да ги ядат, буквално и преносно.

Второ - имам един въпрос - когато българска фирма обяви 100 млн евро печалба, с какво това я отличава от западни фирми със 100 млн евро печалба? Най-вече в едно нещо - заплатите. Чужденците, заедно със шепа "мениджъри" от български произход, бързо научиха ,че работим без пари. Принципа е - "дай на мен много, аз ще ги накарам да работят за нищо". В някои сфери обявяват средна заплата 1500 лв, само че 2000 души взимат 500 лв, 100 тина взимат 2500, а двама трима - със заплати и бонусите гонят 1 милионче на година. Обявяват печалба от 100 млн и ги изнасят зад граница, за да може фирмата майка да дава заплати 3-4000 евро , при положение, че тамошната институция в най-добрия случай е на 0.

Трето - никой не работи без контрол и стимул - виждал съм ги прехвалените работещи германци и французи , като дойдат тук далеч от шефовете - не можеш да ги изкараш от баровете.

hotblooded

Цитат на: p_yanev в 24 Април 2012 09:47:36
Принципа е - "дай на мен много, аз ще ги накарам да работят за нищо".
Toй не ги кара с пищов опрян на челото.... Ние самите не си ценим труда, а искаме някои друг да го цени....

Alexi

точно така е .. ако няма кой да работи за 500 лв ще се наложи да предложат 1000 ( примерно ) после 2000,3000 докато намерят човек .. само че изобилства от хора ,желаещи да работят за 500 лв .. тогава защо да дават 1000 ? и аз да съм собственик на фирма и аз така ще правя ..

zliqiliq

Докато ми плащат колкото да не умра ще работя колкото да не заспа :))

p_yanev

Последните 2 отговора ни дават яснота по въпроса
- Докато има кой да работи за 500лв, ще взимам такива , независимо какво и как работят.
- Докато ми плащат 500 лв, ще работя толкова, не че няма да работя.

Какво повече да говорим,освен
ДА ЖИВЕЯТ БАБИТЕ НА СЕЛО С ЯЙЦАТА И ПРАСЕТО€