Избор на акумулатор

Започната от Alexi, 22 Септември 2011 21:52:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Аз го мерих с мултицета след магиите в магазина, за да видя с колко ще му падне зарядът за два - три дни. По принцип старите акумулаторджии твърдят, че акумулатор в добра кондиция трябва да не пада под 12.6 волта в рамките на максимум ден след зареждане. Този издържа няколко дни.
Колкото до това колко бързо се скапват мотоциклетните акумулатори - ами при мен държат с години. На 125-чката предишният ѝ такъв изкара 10 - 11 години. Или повече беше, не помня. Но всяка зима го свалях и дозареждах. Така правя и с акумулаторите на моето желязо. Е, тази зима не съм го свалял, защото е почти нов, а пък и му правех трипчета по 100 - 200 км за дозареждане дори през зимата :D Но Ондичката нещо се бъгна изведнъж на последното каране, както писах по-горе и когато не се налагаше да спирам или да изключвам от скорост, нямаше проблем. Обаче без да се усетя се натресох на ремонта на пътя между София и Перник и се почна с едно тръгни, спри, тръгни, спри... И, ако изтървях оборотите, двигателят гаснеше. А тя е със спойлери като истинска пистарка (tooth) и е мъка да я оправям насред пътя. Та падна яко палене докато се прибера. Акумулаторът издържа на този екшън, ама ми беше писнало този ден от него и го зарязах в мотора без да го сваля за дозареждане, което отчитам като грешка. После дойдоха проблемите, зимата и акумулаторът си се е скапал от това стоене без заряд. Преди 2 - 3 седмици човърках моторчето да видя какво му е, бутнах това - онова, ама акумулаторът беше паднал яко и не можах да пробвам как работи двигателят. Та трябва да свърша и тази работа тези дни, само да спре да вали когато му скимне. С един куршум ще ударя два заека - ще съм наясно дали съм свършил някаква работа с двигателя и с акумулатора :D

saggy

И аз да доложа за акумулаторите. Новият акумулатор за Фокуса, Varta Silver Dynamic, се оказа добър. На Хемус алтернаторът на Форда отказа, добре че стана на влизане в паркинг на бензиностанция. Следва пътна помощ с качване и слизане на собствен ход, после няколко отпаркирания - всичко само на акумулатор. После пак същата схема до сервиз с пътна помощ. Акумулаторът после го заредих със зарядно. Четките на алтернатора са сменени, друго не успях да разбера дали са сменяли, най-вероятно регулатора на напрежение, защото сега зарежда по различна характеристика. Оригиналният алтернатор зареждаше почти постоянно на 14.1-14.3 волта, след рециклирането зарежда в по-големи граници 13.8 - 14.1 в зависимост от консуматорите. При много консуматори е най-често на 13.8-13.9  волта (фарове, вентилатор в купето, чистачки, подгрев на задно стъкло).

ivchotr

Тези 13.8 - 13.9 волта на празен ход или при по-високи обороти ги мериш?

Жоро Петков

Не би трябвало да има разлика. Отдавна алтернаторите (би трябвало...) зареждат еднакво. Обаче това че варира напрежението е малко странно. До колкото мога да вярвам на моя волтметър абсолютно винаги зарежда на 14.3-4.

ivchotr

Фордовете нали са с някакво смарт зареждане. При моя съм забелязвал също колебания, като зареждането леко качваше волтажа при по-високи обороти от празния ход. Имах едно на ум, че алтернаторът може да иска обслужване, но за 10-те години при мен не съм имал проблеми с него. Даже няколко месеца преди колата да замине към вечните ловни полета го преглеждахме и не намерихме причина да го сваляме и да го правим. Но на празен ход с вички тежки консуматори понякога падаше и до 13.6 волта, че и по-надолу за кратки моменти. Ако може да се вярва на мултицетите и диагностиките ми, де. И както съм писал и в други теми, акумулаторът, с който купих колата през есента на 2015 г. и който смених около настъпването на 2025 г., ми държеше ток с изключително редки случаи за сваляне и зареждане в домашни условия.

saggy

Ивчо, 13.8-13.9 май бяха на място. Карам колата само градско след ремонта и половината е престой на светофар. Около 14.0 волта е с консуматорите и 2000 оборота. Без консуматори, само фарове е 14.1-14.2 и на място и при 2000 оборота.
Към Жоро - на място като се мери с мултицет е почти постоянно напрежението, мултицетът има грешка на измерване също, по-скъп уред, по-точен. Пусни си Форскан и гледай VBAT параметъра като караш колата и ще видиш, че играе спрямо оборотите на двигателя.
Вече карам така 2 седмици, не записва грешки, не свети лампата на таблото и явно така ще карам. Според мен това е оригиналният алтернатор и доста време изкара, няма какво да му се кося, че сдаде багажът.