Избор на акумулатор

Започната от Alexi, 22 Септември 2011 21:52:16

« назад - напред »

saggy, Ozzie и 1 гост преглеждат тази тема.

saggy

Мдаа, дано турското акумулаторче изкара поне 4 год.  (tooth) Иначе при моето градско каране от 7-10км в посока и постояно тръгни - спри съм преценил, че поради такива причини няма много полза от климатика. Доста дразнещо при моята кола е, че в режим автоматични фарове преди палене при подаване на контакт късите светлини се включват. Това хаби излишно енергия и се усеща как колата пали по-трудно. Не знам как Форд не са разбрали, че е излишно.

Alexi

акумулатора не можеш от бордовото меню на колата да го тестваш .. ще видиш някакво напрежение без да е ясно каква е консумацията ,и толкова .. само че най важния показател е колко ток може да отдава , това се прави с товарна вилка на определени проценти от максималния ток на акумулатора и се гледа колко волта е в тоя момент ( примерно на 80% от макса - което са стотици ампери ,за 5 секунди ,не трябва да пада под 10 волта ) .. купувал съм чисто нов фабрично зареден акумулатор който с товарната вилка падаше на 9 волта и не изкара зимата ,на 3 месеца служба ми го подмениха с нов гаранционно .. само че за тия 3 месеца 2 пъти ми подаваха ток в най големия студ и сняг - ей такива унижения ги избягваш с качествен акумулатор

ivchotr

При мен е закон да си заредя напълно новозакупения акумулатор, преди да го закача в колата, без значение какви ми ги говорят в магазина. До сега не съм случвал на нов акумулатор, който да е зареден напълно. Единствено BANNER-а на дизеляка не мина през тази процедура, само защото щерката трябваше да хваща спешно пътя за Благоевград и нямаше време. Реших, че карането до там и обратно на висока скорост ще свърши същата работа. Две години вече батерията не е мръднала и пали без грижи без значение какво е времето навън и колко време не е карана колата.

zloster

Цитат на: saggy в 13 Декември 2021 19:11:56
Относно акумулаторите, наистина няма как да знаеш колко време ще изкара и дали е добре конструиран. Единствено можеш да се довериш на марка и да провериш дали е скорошно производство. Другото е късмет и правилна експлоатация.
Да затворим тази част. От известно време има ето това EN 50342-1:2015. Стандарт за замерване на основни параметри на акумулатори предназначени за ползване в автомобили. От началото на 2019 година е задължителен за акумулаторите продавани на територията на ЕС. Моментът с доверието пак не можем да го премахнем напълно, но можем да засечем кои "марки" (т.е. етикети за будали) са "тарикати".
[attach=1]

Примерно FIAMM ги публикуват: https://www.fiamm.com/fileadmin/user_upload/products/mobility/titanium/Titanium_folder_ENG.pdf
Монбат също (под таблицата с различните модели): https://www.monbat.com/monbat/en/pages/premium.html
Аз не успях да намеря за "Varta/Bosch" публикувани данни. Попаднах единствено на това: https://www.atu.de/extern/files/artikel/NO6802_NO6802_580901076_Zertifikat.pdf - Clarios са произвели за външна фирма акумулатори. И това е сертификата с резултатите от изпитанията за съответствие на EN 50342-1/2015.

Прикачената илюстрацията е от една дебела книга/публикация: LeadeAcid Batteries for Future Automobiles, глава 19 Standards and tests for lead acid batteries in automotive applications
[attach=2]
Цялата книга, която е с много подробна информация за повечето аспекти свързани с батериите, е тук: https://www.researchgate.net/profile/David-Rand-4/publication/319269812_Lead-Acid_Batteries_for_Future_Automobiles/links/5fd5cff7a6fdccdcb8c07540/Lead-Acid-Batteries-for-Future-Automobiles.pdf

А и още едно парче информация по въпроса колко да са стари лаврите на Varta/Bosch:
Цитат
ПОБЕДИТЕЛИ ЭКСПЕРТИЗ ЖУРНАЛА «ЗА РУЛЕМ» ПОСЛЕДНИХ ЛЕТ

2019: Medalist, Cene, Tyumen Battery Premium
    2018: Tyumen Battery Premium, American, Medalist
    2017: Мedalist, Tyumen Battery, American
    2016: Tyumen Battery Premium, Varta, Мutlu
    2015: Tyumen Battery Premium, Topla, Exide Premium
    2014: Varta, Banner, Bosch
    2013: Tyumen Battery Лидер, Mutlu, Royal
    2012: Varta, Мedalist, Topla
    2011: Мedalist, Panasonic, Titan
    2010: Мedalist, Varta, Зверь
    2009: Varta, Мedalist, A-mega
    2008: Bosch, Medalist, Varta
    2007: Мutlu, Акoм, Мedalist
    2006: Varta, Мedalist, Bosch
    2004: Tyumen, Tyumen, Мedalist
Източник (към края на статията след таблицата с параметрите): https://www.zr.ru/content/articles/920585-akkumulyatory-sravnitelnyj-test/
След 2016 г. Varta и Bosch ги хваща "липсата" от челните места...
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Alexi

аз тия първите не съм ги чувал ,нито виждал да се предлагат у нас ... и мога да предположа че ще са някакви доста скъпи модели докато варта и бош са си ширпотреба

Danail Iliev

Привет Алекси, моля те имам едно лично питане пиши ми по вайбър ако е удобно 0883367108 - Данаил. Става въпрос за колата ми разбира се, не за личния ни живот  ;D ;D. Не успях да видя във форума има ли опция за лично съобщение и затова само така ми хрумна да ти пиша.
Поздрави и благодаря!

Pyrhel

Обикновено шансът да получиш повече информация по даден проблем е да пуснеш тема с добре описан проблем, отколкото по вайбър или ЛС :)
Можеш да видиш и подписа ми точно по повод ЛС-тата.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

zloster

Цитат на: Alexi в 12 Декември 2021 08:20:18
е колко е по скъп един читав акумулатор от сорта на Бош Варта или Ексайд ,че карате с Искра и Монбат .. 50-60 лв отгоре е ,сега ги разделете тия пари на 5 години ( щото поне толкова откарват горните марки ) и ми кажете че излиза скъпо .. специално Монбат карат точно 2 години и 2-3 месеца ( тъкмо изтича гаранцията и мрат ) не бих си купил подобен акумулатор повече .
Цитат на: Alexi в 11 Януари 2022 11:44:22
... и мога да предположа че ще са някакви доста скъпи модели докато варта и бош са си ширпотреба
Един месец разлика и от "читав" стигнахме до "ширпотреба". Хмм, определено противоречиво.

Цитат на: Alexi в 28 Декември 2021 23:08:33
акумулатора не можеш от бордовото меню на колата да го тестваш ..
Ако прочетеш внимателно никой не се е опитвал да "тества" (без чуждици "да провери/изпита") състоянието на акумулатора през бордовото меню и волтметъра. Виждам, че не е станала ясно и пояснявам:
Оловно-киселите акумулатори имат грубо 4 основни механизма за катастрофален отказ (излизане от строя):
Цитат- Cyclic wear of the positive AM;
  - Anodic corrosion of the positive grid and occasionally oxidation of the
negative cast-on straps (especially in VRLA) and lugs, which may eventually
lead to cell shorts caused by grid growth;
  - Sulfation, predominantly of the negative electrode;
  - Water loss due to electrolysis, which may terminate the life of flooded
batteries only in extreme cases, but significantly reduces conductivity
and mass utilization after dry out in VRLA-type batteries.
Цитат от дебелата книга за акумулаторите (16.5.2 Ageing mechanisms). Препратката е в предното ми мнение.

Какво можем да направим като ползватели на устройството "акумулатор"?
Относно износването от цикличното натоварване - няма какво да направим, това е даденост определена от физиката и химията. Тук уж производителите и техните отдели за "Изследвания и Разработки" трябва да "напредват" постигнатото, но пък те не го правят за чест и слава, а за едни по-"красиви" числа в едни колони на едни отчети.  За корозията на плочите - също няма какво да направим - пак опираме до производителите. Относно загубата на вода - стига ни проверката дали напрежението на зареждане е в нормата (ако напрежението е по-високо от нормата, ще се проявява по-силно загубата на вода). Остана "sulfation"/сулфатизацията. А тя се засилва, когато акумулаторът дълго време бива ползван недозареден и нивото на заряда му не стига 100% (а примерно се мотае в рамките на 60 до 80%). Чрез следене на бордовия волтметър можем лесно да разберем дали нашият начин на ползване на автомобила води до такъв тип използване на акумулатора. Защо можем лесно да го разберем това? Защото показанието за напрежението в покой ни дава нивото на заряд на акумулатора - като не виждаме 12,8-12,9 волта след 2-3-4 часа покой на акумулатора, значи текущият му заряд е под максимума му. Съответно това състояние като се повтаря ден след ден, седмица след седмица, месец след месец - животът на акумулаторът се съкращава съществено.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Alexi

ширпотреба са т.е. налични и достъпни .. горе пиша колко да са скъпи ... за мен Бош и Варта са евтини акумулатори за това което предлагат

saggy

Колеги, имам следната въпросителна. Новото турско ЕАС акумулаторче е на 10 месеца и е на 12,56V и се чудя дали профилактично преди зимата да го заредя. Много ме дразни, че автоматичните къси светлини на моя Фокус 2 светват при подаване на контакт и така колата пали под ел.товар. И това го мисля за проблем за акумулатора през зимата и късите дистанции в градското каране. Имам едно ново лидълско зарядно и ме сърбят ръцете да го пробвам. Само си регулира циклите на зареждане (напрежението), ама все пак е лидълско-копи-пейст от скъпо такова зарядно, та не знам колко работа ще свърши. Този коментар на Алекси от преди 10г. ме накара да се позамисля.  ;D
Цитат на: Alexi в 27 Септември 2011 14:30:51акумулаторчето дойде и вече съм с него .. върти отлично ,само че вместо с 3 години гаранция е с 2 понеже било на промоция  ??? а на него пише на немски "3 години гаранция " .. това само в БГ може да се случи .. интересна е книжката към него ,където са дадени приблизителни стойности на заряда в проценти спрямо напрежението в покой ,ще ги цитирам тука : " напрежението се измерва след не по малко от 5 часа от последното зареждане/каране на автомобила :
12.55-12.8 волта - 100%
12.4-12.54 волта - 75%
12.24-12.4 волта - 50%
11.88-12.18 волта - 25%
> 11.88 волта - 0% " има и плътности на киселината но те се мерят по трудно и не са интересни ,само ще упомена че под 1.26 има вероятност да замръзне зимата и подлежи на зареждане ..

Жоро Петков

Не разбрах, за кое се чудиш в момента? Дали да си заредши акумулатора въпреки, че по показания е на 100% ли?
Изчакай зимата. Като паднат температурите и декември някой уикенд като няма да караш си го зареди.

F Focus

Алекси е дал полезни и верни стойности на напрежението на акумулатора след престой.
Лидълското зарядно е читаво-дано количествата не са се изчерпали. Отделен въпрос е доколко мултицета е верен-аз се кълнях в моя, ама се оказа боклук!
За Протокола-най-качественият акумулатор на Бош трябва да има означение S5 отгоре на лепенката-това е качество за първо вграждане. След четене и зяпане преди 6 месеца си купих такъв, произведен в Чехия, 61А/ч.

saggy

Чудя се дали да го зареждам сега, въпреки че е с много добър заряд. Тази година почти нямах извънградско каране и въпреки това е добре зареден. Иначе погледах зарядните - добрите маркови зарядни от този мини вид са по 100-200лв, но работят сходно на лидълското.

Жоро Петков

За всеки 1 старт на двигателя са ти необходими ок. 15мин каране, за да се зареди от колата.
Дорде се чудиш, да го беше направил до сега. За 10мин слагаш/махаш акумулатора. Все пак не е на нафтова печка да тежи 50кг(освен ако не ти е зачукан на кофти място - не съм запознат точно къде е на твоя фокус).

Alexi

що трябва да го маха за да го зареди ? аз моя не го махам ,ползвам удължител закачам зарядното както си е на колата - много по лесно и удобно е .. то няма съвременна кола на която да се маха лесно акумулатора ( при мен примерно е за 15 минути работа ,поне )

F Focus

Прав си, че акумулаторът не е нужно да се сваля, но ако колата е "уличница" друг начин няма.
Гледах го този "филм" в края на миналата зима-при Фокус-2, 2.5 акумулаторът е набутан целият назад по дължина под предното стъкло и си е шибания да го свалиш, ама след първото сваляне и ожулване на пръсти процедурата отнема около 15 мин. без да се бърза. Хубавото е, че що-годе съвременните акумулатори са по-ниски и се "плъзват" по-лесно назад под необходимия голям ъгъл. Толкова са по-тънки, че застопоряващата метална скоба над него остава да стърчи около 10мм. и не може да притисне корпуса, та след протичане на мисъл( (tooth) подложих букови парчета от летва 12Х12 мм. в краищата на скобата, защото средната и част е повдигната малко. Дървените подложки ги загладих и боядисах в червено, та да не стоят "дървено", а и да се "вържат" с цветовете на акумулатора-много добре се получи! 8)

П.С. При сваляне на акумулатор, независимо по каква причина препоръчвам при монтирането му клемите да се намажат тънко с графитна грес. преди съединяването и стягането им.

saggy

Грес добре, уличница - такава е, 15 минутно сваляне - толкова е с псувните, въпросът беше има ли смисъл да зареждам очевидно зареден акумулатор? Явно краткият отговор е - да, не пречи. :)

F Focus

На твое място лично аз не бих го свалил, за да го заредя, а съм от тези, които не признават лафа "което работи не се бара!" и съм голям фен на превенцията. Ако някоя сутрин усетиш, че акумулатора не развърта бодро тогава го зареждай, но опитът ми е доказал, че ако акумулатор се налага да се свали за зареждане най-добре е да се смени с нов, щото след десетина дни ще се наложи отново, след 5 дни отново и накрая ще го заредиш за последно, за да отидеш до първата акумулаторджийница, за да си купиш нов, та задължително е добре да имаш зарядно-Лидълските свършиха ли? А, каква марка често е до късмет, ама не баш.  За твое успокоение си купи електронно волтметърче за около 25лв., което се забучва в запалката, и ти показва напрежението на заряд и след престой. Не са много верни, но след сверка с читав мултицет ще имаш яснота.
Поздрави и наздраве! :)

П.С. Фаровете ми се "палят" десет секунди след стратиране на двигателя, което е допълнително монтирано, но ти не се притеснявай, че стартираш двигателят под товар-това "събужда" акумулатора след престой, особенно при студ.
Та, в твоя случай бих казал лафа на повечето "майстори", който не обичам да чувам-"карай, няма страшно!"

zz_stefanov

Ако всеки ден караш колата и нямаш признаци за проблем, не пипай нищо.

ivchotr

Днес минах през ЛИДЛ в Младост и видях зареждачките. Има ги все още. Обаче не си носех очилата, а без тях дребните шрифтове ми се губят. Поради това не съм съвсем сигурен какъв заряден ток бяха написали на кутията. Според мен е от 1.5 до 20 А, но може и да бъркам. Практиката ми показва, че почти умрял акумулатор се събужда за нов живот, ако му се подава по-слаб ток. Имам зарядно, което работи твърдо с 0.5 А и е съживявало акумулатори, които трайно са показвали под 11.5 волта напрежение. Затова бая се зачудих дали да инвестирам някой и друг лев в предложението на ЛИДЛ. Не заради друго, ами защото по-често ми се налага да дозареждам моторетковите акумулатори, а те са 5 и 14 Аh на 12 волта.

Жоро Петков

С моторетковите не става ;).
Лично тествано с зарядно на БОШ върху поне 3 - зарежда ги за 1 каране и след това пак си умират.

ivchotr

Бош-ът се предаде. Преди Коледа отказа да завърти. Свалих го, заредих го и ходихме да прануваме в Русе. Нямаше никакви проблеми с паленето, хем там стоя два дни без да се налага да работи. Като се прибрахме не я бях барал четири дни. Пак не завъртя. Бях забравил включена диагностиката баш в най-студените дни и нощи. Не съм се занимавал да го съживявам, ами взех нов. Стария го върнах в магазина. По отпечатания на кутията му код магазинерът каза, че е произведен през 2013 г. При мен изкара 9 г. и почти 3 месеца.

saggy

Колко пъти е зареждан този Бош, те за първоначално вграждане не карат като при теб  (rofl)? Какво взе като марка и какви характеристики, цена...разкажи малко.

ivchotr

Ами имам някакъв спомен за поне едно зареждане, ама може и да бъркам. Като се остави настрана последното, де :D

Иначе взех някакво словенско произведение, което ми препоръча продавачът. Не било много известно у нас, ама било кораво, според него. Нарекли са го "TopLa", 62 Ah, 600 A. Нямаше Бош с размерите за Форд, иначе пак щях да взема такъв. Ама сега пък ще видя словенците дали правят свестни акумулатори :D С отстъпката за върнатия ветеран излезе точно 150 лв. Нямах време да го монтирам, така че това ще стане утре и ще мина да валидират гаранцията, която в случая е 30 месеца.

П.П.
Намерих го и в Мрежата:

https://autobox.bg/bg/akumulatori-za-leki-avtomobili-4x4-i-vanove/topla/akumulator-topla-top-12v-62ah/#&gid=1&pid=1

saggy

Тези Автобокс ползвал ли си ги преди това, имаш ли впечатление от тях, че купуваш непозната марка акумулатор?

ivchotr

Неее, не. Линка го пуснах, за да не се моря да пиша какво има изрисувано по кутията на новия. Иначе акумулатора го купих от магазин, от който съм купувал вече акумулатори за Хлопела и за Хондичката. Не е имало проблеми с тях. Ама и те са на по около 3 месеца, така че е рано за мнение. Но продавачът дава вид, че си разбира от работата, така че не виждам причина да му нямам доверие, поне за сега. А и фирмата има три обекта в София и в този, от който аз купувам, постоянно има клиенти. Ако има недоволни, ще се разчуе и клиентелата ще спадне, предполагам. А като се има предвид, че онзи ден за две торби с манджи оставих в един магазин пари като за Бош, не виждам какво има да ги мисля тези за словенския продукт. От онези манджи не остана почти нищо, а пък новият акумулатор е с гаранция за още две години и половина. Според продавача този е произведен през 44-а седмица на миналата '24 година и беше с налят електролит. Оченцето (отдавна не съм имал акумулатор с индикация) светеше зелено и на мултицет показа 12.61 V.

Та каквото, такова. Ще давам отзиви, ако има нещо нетипично за нов акумулатор.

saggy

Да поизтупам темата. Акумулаторчето EAS е към края на живота след 4 години вярна служба. Като застудя ми прави впечатление, че не пали толкова чевръсто, както преди. Веднъж съм го зареждал за 4 години и то някъде пролетта само за профилактика. Днес проверявах, че при палене напрежението му пада от 12.0 волта на 9.2 Волта, като е пренощувал без палене. По разни таблици гледах, че положението е такова:
По стандарта SAE за тест на акумулатори:
Нормално: 10.0–10.5 V
Гранично: 9.6–10.0 V
Слаб: 9.3–9.6 V
За смяна: под 9.3 V

Напрежение 12 волта в покой също е на разреден акумулатор и като стане -1, -2 градуса ще има зор с паленето. Както бях писал в по в началото на темата, ако изкара 4 години ще е ОК за мен, при положение че струваше 105лв. Нямам време и леко вяра да ходя да го проверяват с някоя китайска марка товарна вилка и затова ще дейтвам превантивно. Мисля да сменя марката и се чудя каква. Gigawatt са среден клас около 150лв, Banner, Excide 180-210лв, и малко се колебая за Варта.

ivchotr

Банер са корави акумулатори. Проверено.

На моята колица ѝ откраднаха акумулатора някакви мародери. И кабелите за свещите. Сигурно са нямали представа, че са на 10 години. Кабелите (omg)  К'ви са тия хора, бе!

Alexi

те са ти направили услуга  :D по темата - Варта Силвър която взех като купих колата изкара 7г взе малко по мудно да пали колата и я подарих на приятел а си взех нов - нечувана куча марка Macht - експеримент ,колкото изкара ( поне е нов де ) за сега върти яко .

saggy

Ивчо, скоро ли са ти направили този номер? На мен ми откраднаха един Монбат + счупено пасажерско стъкло, за да отворят колата. Изрязоха клемите, за да свалят акумулаторът. Беше преди 10-на години.