Избор на акумулатор

Започната от Alexi, 22 Септември 2011 21:52:16

« назад - напред »

saggy и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Преди по-малко от месец. Не ми се разказва сега. Някой ден, може би. Само ще отбележа, че Кармата не е имагинерно понятие. Рано или късно всеки си получава заслуженото. Особено мародерите. Тези са особено племе крадци. Неслучайно по време на война мародерите ги съдят по-сурово от обикновените крадци.

saggy

Утре отивам за акумулатор до 1-2 магазина. Искам да премерят с уред новият акумулатор преди да го купя, за да се види колко ампера ще отдаде - стартовия ток. За моя двигател повечето акумулатори са 60Ah, 540CCA, но да взимам ли акумулатор, който при тест ще отдаде по-малко от 540CCA - примерно 520-500ССА? Според мен повечето акумулатори отлежават определено време и пада капацитетът.

Alexi

тия ампери са при някакви идеални условия ,като разхода по каталог .. сега както е по хладно няма да ги отдаде никой акумулатор амперите които му дават .. а мислиш ли че може да отдава 60А в продължение на 1 час  :D тия числа са горе долу да се ориентира човек кой е малко по силен но са далеч от истината .. а истината е че при забравени фарове за 1 час ( по малко от 10А са )  после не палиш

ivchotr

И Гигават са корави. Хлопелът е с такъв и отнесе бая въртене без да пали в последните месеци. Държи се доста добре за сега.

saggy

Алекси, гледал съм различни тестове на акумулатори с товарни вилкив Ютюб и нов акумулатор си държи стартовия ток. Това е бърз тест, с който да видиш дали не е престоял или прецакан новият акумулатор. На студено също ще държат подобни ампери (стига да е нов), защото 540CCA са cold cranking amps - точно мярка за стартов ток при дадена ниска температура. Не ми се спори, но има смисъл за проверка на нов акумулатор.

ivchotr

В магазините готовите акумулатори може да са престояли повече време, което неминуемо ще се отрзаи на стартовия ток. Някои магазинери ги включват периодично на заряд, но други не. Съответно, ако го заредят на момента с електролит, пак не можеш да го пробваш, защото му трябва време да се напоят добре плочите, да си вдигне ампеража и т.н. С други думи, някои магазинери вероятно ще ти откажат подобно измерване поради горните причини, други - от мързел. Не виждам и смисъл от подобно измерване, при положение, че ти продават акумулатор в гаранция. Това не пречи да поискаш такова. После ще разкажеш какво се е случило.

Жоро Петков

Последния ми акумулатор на Мондеото е с 3г гаранция. Ако е бил престоял (което неминуемо е така, защото се съмнявам да съм го купил 1 месец след производството) толкова, че да не може колата да го зареди щеше да умре и да ми го сменят.
Прекалено много го мислиш. Акумулатор се сменя на 4-5 може и повече години. И както Алекси ти го каза в повечето случаи тия числа са малко маркетингов трик.
Лично аз никога не съм чувал някой да ти тества акумулатора с вилка преди покупка...

saggy

Да, може би тези числа са маркетингов трик. Но нека става раздумка  (rofl) . Взех сребърната серия на Varta, модел Dynamic SLI, 61Ah и 600ССА, с 2 години гаранция. Беше на няколко месеца от производство, спрямо лазерно гравираната дата-код на акумулатора. С мултицет показа 12.73 волта и 563 А стартов ток (това с друг уред измерено). В магазина много рекламираха някакви пребрандирани словенски акумулатори марка Rossbat,които ги предлагаха с 3 години гаранция. Беше около 150лв бройка като за мен, което съответства на среден клас. Тъй като карам повече на къси разстояния и сега през зимата с повече когато консуматори, реших да взема по-висок клас акумулатор, защото би трябвало по-добре да държи на разреждане. Точно поради тази причина турският EAS няма да изкара 5 год., макар че още пали и се кара с него.

zz_stefanov

С EAS на 8'мата му година продадох Сценика 1,9 DCI . Преди него беше сребърна Варта, която се скапа на 25'тия месец при гаранция 24.
Може да е късмет :)

ivchotr

По-скоро е закономерност, ако може да се вярва и на други опарили се от Варта. Но пък Саги ще дава отчет, предполагам. Да става раздумка :D

saggy

Този EAS рекорд на Гинес е трябвало да вземе. Как е изкарал 8 години на дизелов автомобили? Тези за първоначално вграждане не изкарват толкова. Варта продават много акумулатори, ако бяха толкова зле, щяха отдавна да са слезнали от сцената. Не че няма брак, ще се види. Само да спомена, че карах една Варта Silver преди EAS-а 5 години и накрая умря. А беше доста по-малък капацитет и стартов ток, но работеше добре - 43Ah, 390A.

Alexi

имам варта силвър на 6г ,в момента вече е на друга кола дадох го на познат и си взех нов но си работи колко още ще изкара не знам

ivchotr

Може да е била кофти партида, не знам. А пък дизелът ако е наред, няма да има никакъв проблем с акумулатора.

zz_stefanov

Виж,колата я взех с някакъв 45Ач, палеше но идваше зима и взех Вартата точно по съображението: марковото много хубаво.
EAS'са го взех вече напук на марковото, беше по препоръка на търговеца, вграждали го в дачиите, таксиджиите го били хвалили.

Сагги, твоят пали, как си сигурен че няма да изкара още. Откази има ли?
Те сега акумулаторите умират от днес за утре. Още при първия симптом е желателно веднага да потърсиш смяна.

Пп. Видях на предната страница че е проблемен.
Около 2010 вартите и боша ги правеха в един завод, мисля че в словения.

saggy

Чак днес успях да върна старият EAS акумулатор. Помолих да го измерят в магазина, в който го върнах, имаше 340-360CCA останали от номиналните 540CCA. А студовете още не са дошли. Смяната беше правилна и навременна.

saggy

Да повдигна още малко темата. Като казвате, че акумулаторите ви издържат 5-6-7 години, правите ли някакво профилактично зареждане веднъж в годината или просто карате и колкото издържи?

zz_stefanov

Pyrhel

Като им мине гаранцията ги разпробивам и допълвам, за няколко години доста се изпарява.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Повечето ми запечатани необслужваеми всъщност имаха капачки под лепенката, които се махаха сравнително лесно. Само на един я бяха залепили яко и не ми се занимаваше да я къртя. Наистина се изпарява част от водата и не е добре да оголва клетките. И реално, това съм го правил в редките случаи, когато го усетя, че му идва малко токът.

Жоро Петков

Е после като го разпробиеш с какво запушваш?

Никога не съм се замислял да доливам вода. Специално AGM акумулаторите съм чувал, че умрат ли на практика е невъзможно да бъдат съживени. С един пробвах не стана. Сега правя опит с 2ри със зарядно на Бош.

Струва си ако имаш възможност и колата ще седи по-дълго време в покой да си купиш 1 зарядно на Бош - уж се води УМНО! - да си го закачваш.

ivchotr

Ако загине клетка, няма възстановяване. Освен със смяната ѝ. Ама не знам дали някой ще се хване да прави подобни упражнения, освен ако няма с какво друго да се занимава. При акумулаторите от преди 40 - 50-ина години, дето клетките им бяха залети със смола отгоре, съм чувал, че ги оправяха. Ама днешните...
АГМ-ите май не губят толкова електролит, колкото обикновените акумулатори и за тях доливането ще е безпредметно. Но не съм се занимавал с такива и не твърдя, че съм прав.

Alexi

по принцип ако е капсулован и е добре направен не губи вода .. освен ако алтернатора не презарежда .. аз не се занимавам - слагам ,карам ,като си почине - нов .. с тия даже съм се родил щото помня времената когато го купуваш сух ,с капачки ,че му наливаш киселина ,че го зареждаш,после следиш водата до къде е ,че може да кипне и да олее целия кош - мерси

Pyrhel

Цитат на: Жоро Петков в 26 Януари 2026 13:25:47Е после като го разпробиеш с какво запушваш?
Произволни гумени тапи или пълниш и лепиш пластмасова лента отгоре (зависи от формата му), така или иначе тоя акум. няма да се пълни втори път докато е жив. Повечето обаче са с двоен капак и като изрежеш най-горното ниво - отдолу пак има някакъв вид тапи, които обикновено са с натиск. Остава си оригиналното затапване, само става малко по-грозен (tooth)

AGM-ите също могат да се допълват с вода (технологията е същата, просто киселината е във вата), даже някои UPS-и се доставят със сухи батерии и отделно контейнери за всяка клетка с готова киселина.

Намерих стари снимки на някакъв, който съм рязал - вижте как първите тапи имат малка дупчица, а отстрани на акумулатора има отвори за тръбички за отдушниците ако се монтира в багажник.

ivchotr

Цитат на: ivchotr в 26 Януари 2026 16:09:34АГМ-ите ............. не съм се занимавал с такива и не твърдя, че съм прав.

Опс, тук малко съм послъгал :D Акумулаторчето на Ондичката било баш АГМ. Нещо беше загубило ток, та го свалих да го заредя. Последното палене беше поне месец преди катастрофата, ама моторчето не работеше както трябва и след всяко гаснене следваше палене и така доста пъти.
Та правеното зарядно въобще не го разпозна. Другото, което зарежда 6 и 12 волтови батерии, го разпозна като 6 волтово, щото напрежението беше паднало под 5 волта (tooth) Оставих го да се зарежда на бавен цикъл, за да видя дали по някое време ще вдигне толкова, че да го подхване 12 волтовият кръг на зареждане. Ама не би. Зарядното си го зареди като 6 волтов акумулатор и спря да зарежда :D Не ми остана нищо друго, освен да го занеса в магазина, от който го бях купил. Магазина го бях споменавал в една друга тема. Човекът там каза да му го оставя да пробва да го съживи и да му се обадя на другия ден, когато ще е ясно ще го бъде ли или ще вземам нов. Онзи ден, в събота, се чухме и се оказа, че акумулаторчето е живнало. Според човека в магазина давало същия пусков ток като ново, само капацитетът му бил леко паднал. Побъбрихме си малко за окъсяването на клетките, справянето с този проблем и т.н. Като се прибрах вкъщи му измерих напрежението и мултицетът показа 12.78 волта. Преди малко го измерих пак и показа 12.66 волта. С други думи за 4 дни и половина напрежението е паднало с 0.12 волта. Не съм го качвал още на моторетката, щото не ми остава време, но скоро ще свърша и тази работа и ще стане ясно върти ли, не върти ли...
Когато го оставих в магазина го закачиха на някаква зарядна станция с разширени функции, която го е "излекувала" на практика. Струваше ми 1 евро.

Жоро Петков

От опит ще ти кажа, че нищо няма да стане - дано да греша де. Сподели после какво е станало.
До тук имам 3-4 опита да съживя АГМ акумулатори на моторите и винаги ги зарездах 3-4 дни с бавно зарядно на БОШ какво ли не - показват над 13В в покой обаче ток нямаааа. Имаше в Лидъл някакъв уред за проверка на акумулатори, но реших да не си взимам защото до тук тръгне ли да показва признаци АГМ-чето значи е чао. Тази седмица и на жената на КТМ-а 2годишен акумулатор се обади и утре ще ходя да купувам нов, че ми омръзна да зареждам по 1 седмица и после пак да купувам нов...

Alexi

акумулатор се тества с товарна вилка а не с мултицет .. на номинален стартов ток за 3 сек ако падне под 10 волта е заминал ,като в това състояние може евентуално да се ползва лятото ,зимата ще сгъне

Pyrhel

Можеш да капнеш малко вода и на АГМ-а ако има отвори. Те също се изпаряват и не бива да остават на сухо.
Малко наистина значи малко - 30-40-50 мл на клетка, според някои.

Жоро Петков

Знам, че се мери с вилка, но и е мултицет е показателно до някъде.
Pyrhel писал си за тази процедура, но за 50 евро на 3-4г честно казано не знам дали ми се занимава с неясен краен резултат..
В крайна сметка акумулатора е консуматив.

saggy

Много малко карат акумулаторите на мАторите Ви. Не ги ли зареждате периодично през зимата? Така, както Ивчо описва историята, не бих му вярвал на неговия - директно нов.