Focus 2.0 TDCI пуши бяло при студен старт

Започната от st397, 23 Февруари 2026 21:54:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

st397

Здравейте,
Колата е фокус MK2.5 2008 г. 2.0 TDCI 136 hp. При студен старт, когато външната температура е под 3 градуса, 10-тина секунди след запалване, колата започва да пуши бяло, като при запалване мирише на сурова нафта. Няма играене на обороти и т.н., пали си нормално и работи нормално. Според прочетено от мен в интернет и според майстори, това се дължи на заминали подгревни свещи - наистина при -8 градуса колата се замисляше повече при палене и работеше нестабилно първите няколко секунди.
Проверихме свещите, оказа се че само една работи. Смених всичките с нови NGK, но пушенето остана. В момента в който започна да я карам, пушека спира. На какво може да се дължи?

ivchotr

st397

ivchotr

Ако не пипа антифриза, е възможно или да се изпарява насъбрана влага в ауспуха, или да изпарява сурова нафта, докато позагреят цилиндрите. Нали все пак не са работили подгревни свещи. И в двата случая изчезването на белия дим след като потеглиш се дължи на загрелите цилиндри и генерация. Ако обаче нивото на антифриза спада, като нищо може да е цъфнала гарнитурата между блока и главата на двигателя. Или пък да влиза антифриз в цилиндрите през някоя пукнатина.
С други думи, ако не губи антифриз без видими външни течове, не би трябвало да се притесняваш особено. Ако няма външни течове, но губи антифриз - трябва да разбереш откъде влиза в цилиндрите.

П.П.
Сори, че се заплеснах, ама гледам "Дюн".

Alexi

ivchotr

С читава диагностика би трябвало да се вижда, ако не работят коректно. А и моторът би трябвало да се усеща ::)

Alexi

на диагностика се виждат само едни тайминги и корекции и може да бъде ориентир що годе но не съвсем .. как е патерна на впръскване ,как е обратната нафта ( дебит/сравнение с останалите процентно ) ,дали не пикаят при загасен двигател в цилиндъра - няма как да се види с диагностика .. а като загрее колата може да работи относително нормално при доста скапани дюзи

st397

На дюзите разпръсквачите бяха сменени малко след като купих колата преди 3 г., помпата също беше ремонтирана при много хваления в другия форд форум дизел специалист от Ямбол.
Миналото лято имах проблеми с паленето и тогава отново занесох дюзите и помпата на стенд, казаха ми че дюзите са добре, помпата е перфектна, но въпреки това след последната смяна на масло преди месец, в горивния филтър отново имаше стружки. Лятото след проблемите с паленето, отново имаше стружки - не знам от къде идват, може би помпата не става, въпреки че на стенд е ок и ремонтирана от уж много добър майстор.

Alexi

е ти имаш стружки във филтъра ,сменяш подгревни свещи ..

ivchotr

Той свещите е тръгнал да ги сменя заради записаната грешка. Тя поне май не се връзва с други проблеми извън свещите, окабеляването и управлението им.
А за стружките в горивото няма кой знае какви варианти. Аз бих сменил майстора за всеки случай. И най-добрите грешат, но малцина са тези, които ще си признаят грешката.

st397

Добре, дайте идея при кой майстор да отида, без значение в коя точка на БГ се намира. Колата няма никакви други проблеми, върви отлично, разхода е под 6 извън града, никога не е работила нестабилно, дори и не пуши прекалено много. Писна ми да си давам парите на вятъра за диагностика, дюзите и помпата са носени 3 пъти на стенд през годините, при различни майстори. Човекът от Ямбол всички се кълняха, че е изключително голям специалист и много добър, затова му се доверих.
За стружките бях видял няколко поста в пежо групите за 407 (същия двигател), много хора в коментарите твърдяха че било нормално след 250к км да има някакви стружки (моята е на 316к км). Това последното твърдение го прочетох и в други чуждестранни форд форуми, та не знам...
Въпреки всичко, не вярвам стружките да са причина за белия пушек. Възможно ли е въпреки всички тестове на стенда, дюзите все пак да не са ок, просто да не се хваща??

ivchotr

Алекси ти спомена за пикаенето на дюзите. Когато заседне стружка или просто се наранят повърхностите в разпръсквача, дюзата започва да изтърва. В цилиндъра попада някакво количество нафта, което идва в повече при палене, защото колата иначе си дозира необходимото за запалване гориво. И когато горивото е в повече, изпушва. Ако горивото се издуха сурово в генерацията, която вече е подгрята от запалилите цилиндри, се изпарява там и пак изпушва от ауспуха. После пушекът изчезва при работещ двигател. До следващия студен старт. Това между другото ми се е случвало и на карбураторен бензинов двигател. С 4 карба. Няма да доуточнявам, за да не събудя някого :D Ама два от цилиндрите не палеха заради загуба на захранването на една от двете бобини и правех димна завеса като Т-72 (tooth) Още една забежка - ТДЗ на танка действа на този принцип - сурова нафта в загрят изпарител.
За двигателите на Пежо може и да е нормално да отделят стружки. Но това по никакъв начин не е добре за тях. И проблемът е в там, че дори да подмениш помпата с нова, защото тя е първият заподозрян за отделяне на стружки, те остават в горивната система и се разнасят из нея докато в един момент стигнат пак до дюзите. И последните дори да са били рециклирани или напълно нови, пак стигат до ремонт или подмяна. Кофти работа е по принцип. Никой не е мислил, че тези коли ще карат по 300 - 400 хиляди километра, когато ги е правил. Затова и доста хора се разделят с тях преди да започнат да правят тези номера.
Аз снощи ти разправях за леките варианти, свързани с белия пушек при палене. Този със стружките е тежкият. Не съм смятал колко ще струва подмяната на всичко, за да докараш горивната система до положение на нова, но няма да е евтино и едва ли си струва да го правиш. И да речем, че резервоарът и тръбопроводите можеш да ги почистиш сравнително лесно и евтино, помпата, филтърът, рейлът и дюзите ще глътнат пари като за цялата кола. И тук остава възможността положението да не е съвсем отчайващо и да изкара още някоя и друга хилядарка километри без да прави сериозни проблеми. Рекламират се и разни добавки за горивната система, ама колко са ефективни, не знам.

Alexi

между помпата и дюзите няма филтър ,тия стружки се набиват на дюзите и ги скапват за 0 време .. помпа на 300+ км не знам какво и рециклират тя има над 100 части вътре едва ли сменят всичко ,изработката е много прецизна и с много малки допуски - аз бих я сменил с друга на по малко км от морга най добре от кола която може да се види и чуе как работи - много по евтино и безпроблемно

ivchotr

Alexi

някои варианти на този двигател имат ,други нямат .. неговата не знам има ли

ivchotr

Е, ми то ако няма помпа в резервоара, остава стружките да си ги е налял с нафтата от бензиностанцията. Иначе откъде ще се появят във филтъра ::)

st397

От ремонта на помпата и дюзите съм изминал почти 60к км, предполагам би изкарала още много така. Може би трябва да си затворя очите и просто да си карам така.  ^-^
Ако е заради пикаеща дюза, не би ли трябвало да се хване на стенда?
Относно смяната на помпата - когато се развали преди 2г. търсих около 2 седмици такава помпа, всичките бяха от коли на 250-300к+. Предполагам че е невъзможно да се намери от кола на малко километри, все пак вече са доста стари автомобилите с този двигател и тази горивна система (след 2009 до колкото знам са с delphi, а не siemens).

ivchotr

Да, може и да извадиш късмет и да караш без проблеми още време. У нас вече трудно ще се намери такава кола на малко километри да се разпродава на части, че да уцелиш читава помпа втора ръка. По моргите е като да вадиш котка от чувал.

Alexi

Цитат на: ivchotr в 24 Февруари 2026 23:16:09Е, ми то ако няма помпа в резервоара, остава стружките да си ги е налял с нафтата от бензиностанцията. Иначе откъде ще се появят във филтъра ::)
от обратната нафта

ivchotr

Снощи и на мен ми мина такава мисъл. Ама беше станало късно да я обсъждаме.