КАК СЕ ПОДАВА ТОК НА S MAX 2016

Започната от PAVLIN PETROV, 31 Декември 2025 11:29:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

PAVLIN PETROV

Ozzie

първо свързваш донора (даващия ток) и реципиента (приемащия) по плюсовите клеми на акумулатора
след това донора дава минус на реципиента по маса (не към минуса на акумулатора)
после стартира донора, след това приемащия
в ръководството пише да се оставят двата автомобила свързани за минимум три минути, но лично аз, когато ми се е случвало да давам или да приемам ток, винаги съм разкачвал кабелите в момента в който приемника запали

https://ford.bg/media_assets/7c90da4c-f60c-4377-a2e0-0d526e267b8d (стр.231, ако е на хартия или стр.237, ако се разглежда като файл)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Тъй като получаващият ток е с капнал акумулатор, е добре даващият ток автомобил да поработи известно време със закачен към него по описания по-горе начин автомобил, но последният да не бърза да пали. Идеята е да му се "налее" малко ток и на него. И аз ги разкачам веднага след запалване, защото има случаи на прецакани електроники по зареждането баш на даващия ток автомобил.
Случвало ми се е да давам ток на автомобил, който е работил с хлабави клеми на акумулатора и последният е капнал поради тази причина. Веднъж даже на един комшия му бяха сменили акумулатора в магазин за такива, обаче плюсовата клема на новия беше с по-малък диаметър от този на клемата на плюсовия кабел. Бяха я стегнали колкото могат, ама тя пак си беше хлабава. Преправих я набързо, че човека го чакаше дълъг път с малки деца, багажи и не беше оферта да се прибира с пътна помощ. Та затова винаги проверявам дали са стегнати клемите на искащия ток акумулатор. Щото колата ще запали, ама колко време ще работи с хлабави клеми не е ясно, но определено няма да е дълго време :D

nogopechen