Ford Kuga 2025

Започната от Sav, 04 Октомври 2025 20:55:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Sav

В момента се предлагат:
Kuga 2025 - 8 ст автоматик
FHEV
PHEV

Какви са ви мненията, кое е за препоръчване?

Alexi

има и чист бензин 1.5 с 3 цилиндъра без меките простотии - приятно върви достатъчен е за купето

Жоро Петков

Ми за какво ще я ползваш?
Ако имаш къде да я зареждаш - естествено, че PHEV е по-добре. Поне в града може да ти излиза доста евтино.
Чистия бензин ако се кара доста - над 15 000км на година ще се усеща доста финансово... тоя параход гори нафта 7-8/100 извънградско. Бензина ще удря 10 поне.

ivchotr

А защо да не е пълен хибрид?

Жоро Петков

Ако има къде да си я зарежда вкъщи и на работа на практика ще може да кара само на ток повече километри. Ако няма къде да я зарежда колегата е по-добре FHEV.

Alexi

10 бона отгоре е пълния хибрид .. почваш да ги избиваш от зареждане в къщи  :D

ivchotr

Основният въпрос е коя е по-добрата технология кардинално. Без значение къде и как се зарежда. Основното сравнение да е какъв разход на гориво генерират двете технологии при еднакви останали критерии като мощност на ДВГ, батерия и т.н.

Alexi

другаде е основния въпрос .. а той е колко е тотала при отделните технологии - цена на автомобила + поддръжка + ремонти данъци и обезценяване усреднено примерно за 100к км .. сметката не е лесна но според мен хибрида няма избиване при тези цени и без да ползва субсидии от държавата .. хибрида харчи по малко в града ,но извънградско няма полза от технологията .. от всички технологии намирам меките хибриди за най безполезни пробвал съм 2-3 такива там нито можеш да го зареждаш ,нито има някакъв смислен пробег на батерия или пък сериозен прираст в мощността от електродвигателя - просто нещо си добавено което струва пари но няма особена полза но си е още една цяла система за поддръжка и ремонти ... плъгин - много зависи точно кой ,но идеята да зареждаш всеки ден малката батерийка и да караш из града на ток спестявайки стотинки е малоумна .. ти парите си ги дал предварително купувайки скъпата технология ,после ще се избиваш от стотинки за ток ( да не говорим че ти трябва гараж а той знаем колко струва  :D ) та аз хибридите поне за себе си съм ги отписал и избора ми би бил чист бензин ( най евтин за закупуване нов ) ,дизел ( малък избор вече ,по скъп за закупуване но реален нисък разход ) ,или евентуално изцяло на ток ( най евтино се придвижваш ако имаш гараж ,ниска поддръжка и данъци ,най висока мощност и динамика но най скъп за закупуване )

April

Аз знам отговорът - служебна.

ivchotr

Цитат на: Alexi в 07 Октомври 2025 14:56:57нито има ... сериозен прираст в мощността от електродвигателя

Мен това ме интересуваше. Защо тогава всички калкулират ел. мощността заедно с тази на ДВГ, ако на практика нещата не се случват? Рекламен трик? Чисто технологично не е трудно за изпълнение.

Alexi

това е при мекия хибрид .. при плъгините - там батерията е по голяма ,както и електромотора - там колата развива мощността която обещават ,но за доста кратко време ( което спестяват ) примерно Рено Сценик с 300 коня има двигател 1.3 бензин с около 140 коня ,останалите 160 коня се генерират от общо 3 електромотора ( стартер/генератор и 2 мотора на задната ос ) .. така това са около 115кВ за електромоторите .. при батерия 9,8кВ човек лесно пресмята ,че максималната мощност я развива за максимум 10тина минути ,после оставаш на 140те коня от двигателя .. на мен лично нещо не ми се вижда оферта ..

ivchotr

Е, ми то значи така или иначе опира до размера и капацитета на батерията. И пълна електричка да вземеш, ако е с малка батерия, ще трябва да ходиш на дълги разстояния с преспиване някъде по пътя. На хибридите (меки и пълни) явно не им слагат големи батерии, за да не увеличват теглото на автомобила, че иначе енергията ще отива само за преместването му :D
В общи линии, докато има от какво да се правят горива (от петрол, земен газ, рапица, отработено олио и т.н.) ДВГ ще живее (happy)

Alexi

повечето електрички зареждат от 20 до 80% в рамките на половин час ,тия на 800 волта това време е наполовина .. та това с преспиването може би е било преди 10тина години в ерата на Рено Зое без DC зареждане и батерия 20 кВч

ivchotr

Ако има къде. Ама да не повтаряме другата тема :D