Ford S-Max 2.5T Проблем със запалването

Започната от Curi200, 10 Септември 2025 15:24:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Curi200

Здравейте Колеги,
Имам Форд S-Max 2.5 турбо 2006 първа генерация бензин - Газ.
Проблема е сутрин или когато през деня е стояла дълго време не иска да запали от първия път като завъртя ключа после завъртам втори път и запалва веднага. След това започва да работи неравномерно и някак няма мощност , след като загрее малко и премине автоматично на газ всичко се оправя и работи без проблем. После пак я обръщам на бензин и отново си работи нормално. Ходих на технически преглед и там ми казаха , че имам богата смес и имат съмнения за ламбда сонда и не преминах прегледа. След това на двама майстори с диагностика да видим какъв е проблема ,коя е проблемната първия майстор каза ,че няма грешки втория е видял лоши данни на предната ламбда сонда и аз я смених с друга на Бош. Проблема си остана . Моля за съдействие . Предварително благодаря!

ivchotr

Цитат на: Curi200 в 10 Септември 2025 15:24:54... втория е видял лоши данни на предната ламбда сонда ...

А каза ли какви са лошите данни?

Моята си записваше код за грешка при богата или бедна смес. Дори да е епизодично събитие. Ако наистина си имал богата смес по време на прегледа, би трябвало компът на колата да запише съответната грешка.
В пункта за ГТП са хванали богатата смес най-вероятно по изгорелите газове. Ако са съдили само по данните на компа на колата, е тъпо. Според мен за това е виновна или ламбда сондата, която подава "лоши" данни на компа за бедна смес и той увеличава горивото, изгорелите газове от което са засекли с уреда на прегледа. Или сондата си е наред, но да речем катализаторът не си върши работата и съответно емисиите се качват извън нормите. Или пък катализаторът въобще липсва. Или си е на мястото, но е изтърбушен. Може и въздушният филтър да е мърляв до степен да прави гориво-въздушната смес (ГВС) богата - сиреч малко въздух, много гориво, а компът да не може да компенсира.
От друга страна трудното първо палене след голям престой може да е свързано с изтичане на газ в смукателния колектор и двигателят да се дави, когато пали на бензин. При превключване на газ бензинът се спира и тогава давенето изчезва, защото работи само на газ. При прехвърляне отново на бензин с успокояване на работата на двигателя може да се приеме, че газта вече не тормози ГВС и затова няма проблем с работата, доколкото на теб не ти е възможно да установиш тези тънки неща със сместа без съответната апаратура.
Та в този ред на мисли и след като няма подобрение със смяната на сондата, бих те посъветвал да отидеш при човек, който има качествена диагностична апаратура и знае какво и как да гледа с нея и да проследи на живи дании какво се случва с горивото и въздуха при работа на двигателя. По принцип липсващия или негоден катализатор би трябвало да се засече от втората сонда, но ако е бъзикана с дистанционна втулка или по друг начин, от нея може и да не се записват грешки. Тук е редно да попитам не светва ли чек-лампата на таблото? Би следвало да светва в повечето случаи при "лоши" дании от сондите. Ако колата записва грешки, но лампата не светва, самата тя може да е шунтирана. Което не е причина за неадекватната работата на двигателя, но пък помага при продажбата на колата :D
Та виж дали въздушният филтър на двигателя е чист. Това можеш да направиш и сам. Не е зле да минеш и при доказан специалист по газовите уредби, за да провери дали на твоята ѝ работят коректно клапаните. Ако имаш спукана мембрана, няма да работи добре на газ и съответно ще прави сместа богата при работа на бензин. Но за да вкарат двигателя в час, си трябва човек с познания и опит. Тези първите двама, дето са я гледали след прегледа, ги забрави.
А може и аз да не съм прав ::)

Curi200

Много Благодаря за отговора ivchotr .
Въздушния филтър е сменен . Катализатора е наличен и работи според хората от пункта ГТП. Пробвал съм да затворя газовата бутилка и на сутринта си е същата работа. Лампи не светят , а се е случвало да свети заради други проблеми. Ако можеш да ме насочиш към някой специалист ще съм благодарен , аз съм от Враца но не проблем .

Pyrhel

Ламбдата не определя нищо докато е студена, трябва трайно да е издънена, за да пречи в такъв момент.
Виж тримовете как са (кратките и дългосрочните).
Виж поведението с изключен MAF и MAP сензори и живите им данни.
Може и някой температурен сензор да е.

Свещи, бобини проверявани или сменяни ли са скоро?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Хм. А свещите кога са сменяни за последно?

dragozow

Мембрана на изпарителя виж, тества се лесно при газаджиите. При мен беше подобно, много леко изпускаше, колкото да прави прекалено богата смес на студена кола.

ivchotr

Е, той казва, че и със затворена бутилка проблемът си остава. Освен да изпуска и кранът на бутилката ::)

dragozow

Възможно е да изпуска, лесно се хваща по метода със сапунена вода или маркуча в бутилка.

Curi200

Свещите са сменени на 25000км. са в момента.
Газовата уредба е 1 година , но ще посетя газаджията да я погледне.

ivchotr

Някои си сменят свещите и на по-малък пробег :D

Curi200

Здравейте,
Проблема е разрешен с много прост начин. Ходих при други майстори и те казаха, че най-вероятно проблема е от газовата уредба така обясниха , че има общо с компютъра на колата . Аз не съм компетентен за това да не пиша глупости. Казаха да я карам само на бензин около 200 км. и щяла да се оправи . Аз не повярвах , но си казвам нищо няма да загубя от това сипах бензин и започнах да си я карам както в ежедневието след 170 км. започна да пали по лесно и да не се дави придърпва и така след 220 км. всичко се оправи направо друга кола. След това посетих газ сервиза който ми е монтирал и там отново я настроиха. Каза , че е намалил горивото и да карам интересното е , че си върви на газ по същия начин . Дано успея да помогна на някой колега .

Pyrhel

Благодарим за обратната връзка, малко хора се връщат, за да напишат как е разрешен даден проблем.
Ако прецениш, можеш да я покажеш в "Дневник" (beer)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Значи тя изначално не е била настроена както трябва.