Загрява при изкачване - Ford Kuga 2.0 4x4 2010 г.

Започната от Пехливанов, 24 Юни 2025 16:54:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Пехливанов

Здравейте , имам следния проблем с Ford Kuga 2.0 4x4 2010 г. След поредната смяна на управлението на перката на радиатора два пъти ми се случи колата да загрява до 110 градуса при изкачване на на планински път , след което колата влиза в авариен режим и когато спра за около 20-30 секунди температурата пада на 90 градуса. При градски условия колата не загрява дори и в задръстване. Другият проблем , който се появи е с климатика , когато го пусна да духа студено охлажда за около 10 минути след което започва да духа топло. И още един проблем външната температура по мои наблюдения не показва правилно и след определено време на шофиране показва чертички вместо цифри и светва червената снежинка. Последно бях във Форд сервиз и не откриха нищо което да причинява тези проблеми. Казаха ми , че вероятно е спрян ДПФ-софтуерно и ако върнат фабричния софтуер за да видят какви грешки показва може да прецакат компютъра. Ако някой е имал такъв проблем моля да сподели. Благодаря предварително.

ivchotr

Май имаш няколко проблема, които се комбинират.
Първо - най-вероятно имаш проблем с охлаждането на антифриза в радиатора на двигателя. Или с датчика за температурата на двигателя. Или с капачката на разширителния съд. Като цяло не е изключено да имаш проблем с охладителната система. Ако датчикът и капачката са здрави, но вентилаторът не върти колкото и когато трябва, охладителната течност завира повече и компът вкарва двигателя в авариен режим. При Форд от време оно това става с изключването на половината цилиндри, които започват да играят ролята на охладител на останалите, които работят. Така можеш да минеш 50-тина километра. Ако охлаждането на радиатора е в ред след ремонтите, но датчикът отчита грешна (по-висока) температура, компът пак ще вкара двигателя в авариен режим. Същото е и с проблемната капачка. Нея можеш да познаеш, ако течността в казанчето стои над нормалното си ниво и не се връща в двигателя. Причина за подобно поведение може да са кабели, релета и т.н. Ако пък системата губи течност, това може да е от някой маркуч, съединение, гарнитура между цилиндровия блок и главата и т.н.
Второ - не е изключено да имаш по-малко фреон в климатичната система, отколото трябва да бъде. Но е малко повече от количеството, при което системата се самоизключва. Затова тръгва да охлажда и в един момент престава. Ако фреонът не е намалял, но радиаторът на двигателя не се охлажда както трябва, фреонът също няма да се охлажда качествено в неговия радиатор, който е монтиран до този на двигателя. Ако пък и двата радиатора са доволно набити с мухи и всякаква останала гняз, дори и системите да са сравнително в ред, пак е възможно да се появяват аномалии с охлаждането.
Трето - червената снежинка всъщност би трябвало да е слънчице :D Не е зле да провериш в някое ръководство за модела какво точно сигнализира. Загубата на показания обикновено говори за някакъв електрически проблем в дадена система. В случая с датчика за външната температура. Може да се е скапал самият датчик или окабеляването с буксите към него. Или нещо друго.
Това с прецакването на компютъра с връщане на фабричния софт ми се струва пълна глупост. То, ако беше вярно, половината коли на тоя свят да са останали без компове. А и какво общо има ДПФ-а с проблемите с охлаждането  ::) Ако е изключен софтуерно, при наливане на заводския софт компът ще започне да си го търси и да ти набива грешки за него. Ама чак пък да се скапе не вярвам.
С други думи, нужно е да се провери това - онова и да се почне от най-лесното за проверка и най-евтино за отстраняване. Като почистване на радиаторите, примерно. Проверка за загуба на антифриз. Кабели, букси и т.н.

Alexi

първо трябва да се провери дали перката включва на първа степен като пуснеш климатика ,и дали включва на втора степен около 95-100 градуса .. втора степен е доста силна чува се при отворен прозорец докато караш .. първа степен визуално на място с пуснат климатик

Pyrhel

Цитат на: Пехливанов в 24 Юни 2025 16:54:58Казаха ми , че вероятно е спрян ДПФ-софтуерно и ако върнат фабричния софтуер за да видят какви грешки показва може да прецакат компютъра.
Има някои, които премахват "частта с грешките", когато махат DPF-а (обикновено разни програмки, които извършват автоматичното махане). Това, което са ти казали звучи доста достоверно, защото проблемите наистина изглеждат да са повече от един.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Пехливанов

Перката винаги се чува доста силно , което ме навява ба мисълта , че винаги работи на втора степен.

ivchotr

Нали са ѝ оправяли управлението на вентилатора няколко пъти ::) Ама дори първата степен да не работи както трябва, като се развърти втората, не би трябвало да загрява толкова, та чак да минава в авариен режим.
Що не смениш сервиза?!?

Пехливанов

ivchotr Последно бях в Moto Pfohe и не знам вече къде да я карам...

Alexi

причината да ти спира климатика вероятно е неработещата първа степен на вентилатора .. кондензатора прегрява и климатика изключва

ivchotr

С лънч може да се провери дали степените на вентилатора работят и ако да, да се търси проблема, заради който примерно не тръгва първата степен. Ако наистина не тръгва при нормална експолатация. Случвало ми се е първата степен да тръгва при пускане на климатика, но да не тръгва когато климатикът е изключен и достигне температурата, при която по принцип трябва да тръгне. Зависи как е решен въпросът с включването на степените. Обратното също не е невъзможно.
Обаче, за да не се вкарваш в излишни филми, провери в какво състояние е датчикът за температурата на двигателя и съответно буксата му и окабеляването ѝ. Ако подава грешни стойности на компа и вентилаторът няма да работи както се очаква да го прави.
С други думи ти трябва добър електротехник, който разбира от електрониката в автомобилите. В МотоПфое може и да няма такъв. А в Пловдив няма начин да няма някой известен автоелектричар. В "Тракия" съм чувал, че има такъв, ама колко е добър нямам представа, защото не ми се е налагало да му ползвам услугите. Ако се ориентирам правилно, трябва да е приблизително на тези координати: 42.13240042271073, 24.778294641551657 ЦЪК