Колко бързо охлажда вашата Пума в големите горещини

Започната от mika777, 23 Юни 2025 15:08:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mika777

Здравейте :)
Карам Ford Puma 1.0 EcoBoost 2019 – страхотна кола като усещане, много ми е удобна и лека за каране, но сега в жегите ми направи впечатление нещо и реших да попитам и други собственици.

Когато е стояла на слънце, купето става направо фурна, а климатика ми се струва, че му трябва доста време да охлади. В първите 5 минути дори на максимум си е още доста топло. След това се оправя, но началото е мъчително.

Искам да попитам – при вас как е? Има ли нещо, което правите, за да охлади по-бързо? Или това си е нормално за този модел?

Ще се радвам да споделите как се справяте с летните жеги и дали само на мен ми се струва, че Пумата се събужда бавно :))

ivchotr

Шуменската даже не си ляга като нормалните котки (tooth)

Майтапът настрана. След като започне да охлажда, духа ли достатъчно студено? Ако не, значи е възможно да е изтървала някаква част от охлаждащия газ. Според повечето специалисти системата е склонна да губи някакъв процент в рамките на една година. Твоята е на 6. На твое място бих закарал колата в сервиз за климатици, за да проверят количеството газ и да допълнят, ако е необходимо.
Иначе в жегите се препоръчва да се покара малко на отворени прозорци, за да се продуха сгорещеният въздух от купето. По този начин климатичната система ще успее да го охлади по-бързо.
Ако газът е по норма, трябва да се прегледат клапите на парното дали отварят нормално в различните режими и дали сензорът за температурата в купето работи коректно.

saggy

Ако колата е тъмен цвят е нормално да се е нагряла повечко. Трябва да е някакъв супер климатик, че на първите 2 минути да охлади кола, седяла 2 часа на пека. На моята отварям прозорците, пускам климатикът и карам с отворени прозорци и климатик 5-10 минути и тогава има ефект от климатика. Все пак повърхностите са се нагрели и излъчват топлина. А моята е сив металик и уж не се напича много. Предполагам, че караш колата от нова и знаеш историята и, така че надали имаш някакви повреди по климатичната инсталация. Една проверка на фреона и допълване с машина можеш да направиш в читав сервиз за климатици. Дори да има някаква загуба, няма да е голяма за 6 години. При мен за 4-5 години имаше загуба от 25% фреон и пак духаше добре. Аз на 3-4 години минавам през сервиз за допълване на фреона и смяна на маслото на компресора - всичко се извършва автоматично от машина.

Alexi

5 минути ? Пежака е черен ,оня ден се охлади някъде на 15тия километър ...

Жоро Петков

Нормално е. Фокуса ми и той лятото се охлаждаше 5 мин на МАКС а беше сив металик.
Мондеото в момента след като запаля колата въпреки, че е черна след точно 1 мин въздуха в купето е студен.
Просто духалките на малките коли са с много по-малък дебит и по-малко на брой.

ivchotr

ХАВАЛът изстудява купето много бързо. Днес даже му вдигнах градусите на 23, че на 19 си беше студено. Това към 15.00 ч. в София.

mika777

>След като започне да охлажда, духа ли достатъчно студено?
Ами според мен да. Веднъж като охлади и след това си поддръжа нормална температура даже ако е на най-студеното не се издържа.

>Предполагам, че караш колата от нова и знаеш историята и, така че надали имаш някакви повреди по климатичната инсталация.
Не е от нова, но историята е ясна и не е имала произшествия или някакви инциденти. Към момента не е посещавала сериз за някакъв ремонт, само обслужване с масла.

>5 минути ? Пежака е черен ,оня ден се охлади някъде на 15тия километър ...
Ами това беше горе-долу с 5те минути. Вчера например не беше толкова топло и се охлади по-бързо. Днес преди малко излизах, доста по-топло е и по-бавно се охлади.

Споменавате за черните коли, те имат ли толкова голяма разлика през лятото? А и моята не е черна, тъмна е, но не чак черно?

ivchotr

Щом не се издържа на най-ниската температура, не я мисли. Отваряй прозорците и карай така докато се продуха горещия въздух, като в същото време и климатикът е включен (защото тръбите, по които трябва да дойде студеният въздух, също са прегрели) и като усетиш първия по-хладен полъх затваряй прозорците. Ако навън е много горещо, за да помогнеш на системата да поддържа по-качествен хлад в купето, я настрой да върти въздуха само в него. Ако вкарва от външния горещ въздух, ще охлажда по-трудно.

dragozow

Тръгваш на отворени прозорци и като задуха студено ги вдигаш, аз така правя. Като е седяла на 32 градуса вътре е поне 55, за да ги докараш до 23 или колкото ти харесва си иска време и духане, едно е да ги направиш 23 от 32 навън и съвсем различно е да ги направиш 23 от 55.

mika777

Благодаря (f)
Не ми се иска да отварям прозорци вече, защото е много прашно и се цапа колата вътре и май ще търпя :(

April

В момента съм в Гърция, Левкада, 40 градуса е, вилата е на баир и започва да духа студено почти мигновено. Същия мотор.

Жоро Петков

Климатика обслужван ли е? Моята за 6г беше загубила около 60гр фреон. Не усещам разлика честно да кажа, но все пак не е лошо да се провери. Той и фокуса моя в Пловдив на 42 градуса почваше веднага да духа ледено, но охлаждането на купето отнемаше много повече време сравнено с мондеото сега.

mika777

Не е правено нищо освен да се прави стандартното периодично обслужване. ::)