Продажба на МПС, чийто местен данък все още не е наложен

Започната от Pyrhel, 16 Май 2025 20:36:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

От 15-20 дена имам автомобил, който беше предвиден да се ползва, но се оказа доста апетитен и ме изтормозиха да го продам. Защо пък да не изкарам бърз лев - във вторник заминава (tooth)

Сега погледнах дали е регистрирано задължението за местен данък - все още не. Какво се прави в такава ситуация? Означава ли, че ще мине през нотариус, тъй като все още няма излязъл данък или нещо трябва да свърша в данъчното?
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

Ozzie

Дори да се дължи данък за въпросното МПС, по-добре не го плащай. Нотариуса като си свърши работата, т.е. пусне информация към НАП (или съответната служба) за сделката, накрая ще дължиш данък само за периода през който колата е била в твои ръце. В крайна сметка, срока за плащане на местните данъци е 31.10.

P.S. Така направих с Ц-Макса миналата година. Продадох го без да съм платил данъка, после платих само за периода в който беше моя собственост.

За каква кола иде реч, ако не е тайна?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Ако по талон е на твое име, ще дължиш данък. За да няма начислен данък в средата на годината, явно преди теб не е бил собственост на друг човек или фирма в страната. Нотариусът не би следвало да се заяжда в този случай.

More

Най-добре попитайте нотариуса преди сделката, защото един ще го позволи, друг не. Практиките са различни.
Второ на ръка е, че ще трябва задължително да декларирате сделката в годишната си данъчна декларация ако автомобилът е личен, което е по-голямото неудобство :)

Ozzie

Цитат на: More в 17 Май 2025 08:47:42ще трябва задължително да декларирате сделката в годишната си данъчна декларация
не всеки е задължен (изрично избягвам длъжен) да подава данъчна декларация

@Pyrhel
Не знам, как изглежда страницата на Столична община на която се правят справки за дължими данъци и евентуалното им плащане. Пускам скрийншот, как изглежда нашата. В моя случай, след продажбата на Ц-Макса, задължението беше в графата "Закрити декларации".
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Alexi

имаше май някаква нова наредба ,че ако придобиеш автомобил и го продадеш в рамките на ( година ли беше ) се води търговия и се дължи данък печалба

ivkata

Здравейте, преди 2 години взех ново Рено на лизинг,  след известни перипетии с него  реших да го сменя. Мото пфое го изкупиха,  като преди това трябваше да доплатя лизинга . Получих 42 к. по сметка. В началото на тази година получих писмо че дължа 4200 лв. данък и трябваше да доказвам с документи, съм го купил и продал на загуба. В тази държава винаги нещата са сложни. Видяли са прихода, но не виждат разхода.

More

Колегата Ozziе сигурно е млад и не знае, че на света има само две сигурни неща и едното от тях са данъците. За второто може да потърси информация. Това за което си длъжен е записано в данъчните закони, това, което НЕ трябва да се прави е записано в особената част на Наказателния кодекс и всичко останало е по собствено желание.
По краткото описание на случая сделката се явява облагаема /освен ако автомобилът не е наследен/, затова възниква задължение и затова насочих вниманието натам. Но непоискани съвети няма да давам, човек само когато знае к'во му е, само той си знае к'во му е, както е казал Божинката :)

Жоро Петков

Наскоро имаше подобна тема в Reddit - някакъв хитрец си купил автомобил през нотариус на договорна цена 2000лв (а е платил 10000лв). След няколко месеца решил да го продава и го продал за 6000лв. От НАП доста бързо му се обадили, че дължи данък печалба 6000-2000 = 4000лв * 10% = 400лв. Ако го продаваш на по-ниска цена ще трябва просто да доказваш пред НАП с договори, че си го продал на по-ниска цена и нямаш печалба.
А как така не е излезнал данъка му? Аз като си купувах колите и моторите данъците точно 1 седмица след регистрация на МПС-тата вече бяха цъфнали и вързали.

ivchotr

E, как...
Преди почти две години купихме апартамент на акт 15. От края на януари тази година има акт 16. А данъкът му още не е излязъл. В данъчните служби у нас работи естествен интелект, който е склонен да мързелува :D И за какво да бързат, когато има още половин година, че и отгоре, до края на тази. А стария данък могат да го потърсят и през следващата. Без отстъпка при това.

Pyrhel

Цитат на: Жоро Петков в 18 Май 2025 21:52:53А как така не е излезнал данъка му?
Те т'ва е.

Да си отговоря на въпроса от първия пост:
Звъннах на нотито - нещо трябвало да се прикачи в с-мата (скан) ако в регистъра не излиза състоянието на данъка.
Няма причина да се правят глупости, затова - в данъчното и ръчно вписване - т.е. нещото, което е трябвало КАТ да направи.
Изчислиха данъка веднага, платих за най-краткия възможен период - няколко лева, издадоха ми бележка за плащането и с нея утре - прехвърляне по метод от ХХ век.

Електронизация - нула. Ни КАТ към данъчното, ни аз към него, ни то към мене. (puke)
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

А мислят да оставят само електронни пари... Смятай :D

Alexi

ivchotr

Te тогава ще ни се еме бамата. Купувайте си и някаква друга световна валута, че еврозоната няма да я бъде дълго време.