Продажба на МПС, чийто местен данък все още не е наложен

Започната от Pyrhel, 16 Май 2025 20:36:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

От 15-20 дена имам автомобил, който беше предвиден да се ползва, но се оказа доста апетитен и ме изтормозиха да го продам. Защо пък да не изкарам бърз лев - във вторник заминава (tooth)

Сега погледнах дали е регистрирано задължението за местен данък - все още не. Какво се прави в такава ситуация? Означава ли, че ще мине през нотариус, тъй като все още няма излязъл данък или нещо трябва да свърша в данъчното?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Ozzie

Дори да се дължи данък за въпросното МПС, по-добре не го плащай. Нотариуса като си свърши работата, т.е. пусне информация към НАП (или съответната служба) за сделката, накрая ще дължиш данък само за периода през който колата е била в твои ръце. В крайна сметка, срока за плащане на местните данъци е 31.10.

P.S. Така направих с Ц-Макса миналата година. Продадох го без да съм платил данъка, после платих само за периода в който беше моя собственост.

За каква кола иде реч, ако не е тайна?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Ако по талон е на твое име, ще дължиш данък. За да няма начислен данък в средата на годината, явно преди теб не е бил собственост на друг човек или фирма в страната. Нотариусът не би следвало да се заяжда в този случай.

More

Най-добре попитайте нотариуса преди сделката, защото един ще го позволи, друг не. Практиките са различни.
Второ на ръка е, че ще трябва задължително да декларирате сделката в годишната си данъчна декларация ако автомобилът е личен, което е по-голямото неудобство :)

Ozzie

Цитат на: More в 17 Май 2025 08:47:42ще трябва задължително да декларирате сделката в годишната си данъчна декларация
не всеки е задължен (изрично избягвам длъжен) да подава данъчна декларация

@Pyrhel
Не знам, как изглежда страницата на Столична община на която се правят справки за дължими данъци и евентуалното им плащане. Пускам скрийншот, как изглежда нашата. В моя случай, след продажбата на Ц-Макса, задължението беше в графата "Закрити декларации".
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Alexi

имаше май някаква нова наредба ,че ако придобиеш автомобил и го продадеш в рамките на ( година ли беше ) се води търговия и се дължи данък печалба

ivkata

Здравейте, преди 2 години взех ново Рено на лизинг,  след известни перипетии с него  реших да го сменя. Мото пфое го изкупиха,  като преди това трябваше да доплатя лизинга . Получих 42 к. по сметка. В началото на тази година получих писмо че дължа 4200 лв. данък и трябваше да доказвам с документи, съм го купил и продал на загуба. В тази държава винаги нещата са сложни. Видяли са прихода, но не виждат разхода.

More

Колегата Ozziе сигурно е млад и не знае, че на света има само две сигурни неща и едното от тях са данъците. За второто може да потърси информация. Това за което си длъжен е записано в данъчните закони, това, което НЕ трябва да се прави е записано в особената част на Наказателния кодекс и всичко останало е по собствено желание.
По краткото описание на случая сделката се явява облагаема /освен ако автомобилът не е наследен/, затова възниква задължение и затова насочих вниманието натам. Но непоискани съвети няма да давам, човек само когато знае к'во му е, само той си знае к'во му е, както е казал Божинката :)

Жоро Петков

Наскоро имаше подобна тема в Reddit - някакъв хитрец си купил автомобил през нотариус на договорна цена 2000лв (а е платил 10000лв). След няколко месеца решил да го продава и го продал за 6000лв. От НАП доста бързо му се обадили, че дължи данък печалба 6000-2000 = 4000лв * 10% = 400лв. Ако го продаваш на по-ниска цена ще трябва просто да доказваш пред НАП с договори, че си го продал на по-ниска цена и нямаш печалба.
А как така не е излезнал данъка му? Аз като си купувах колите и моторите данъците точно 1 седмица след регистрация на МПС-тата вече бяха цъфнали и вързали.

ivchotr

E, как...
Преди почти две години купихме апартамент на акт 15. От края на януари тази година има акт 16. А данъкът му още не е излязъл. В данъчните служби у нас работи естествен интелект, който е склонен да мързелува :D И за какво да бързат, когато има още половин година, че и отгоре, до края на тази. А стария данък могат да го потърсят и през следващата. Без отстъпка при това.

Pyrhel

Цитат на: Жоро Петков в 18 Май 2025 21:52:53А как така не е излезнал данъка му?
Те т'ва е.

Да си отговоря на въпроса от първия пост:
Звъннах на нотито - нещо трябвало да се прикачи в с-мата (скан) ако в регистъра не излиза състоянието на данъка.
Няма причина да се правят глупости, затова - в данъчното и ръчно вписване - т.е. нещото, което е трябвало КАТ да направи.
Изчислиха данъка веднага, платих за най-краткия възможен период - няколко лева, издадоха ми бележка за плащането и с нея утре - прехвърляне по метод от ХХ век.

Електронизация - нула. Ни КАТ към данъчното, ни аз към него, ни то към мене. (puke)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

А мислят да оставят само електронни пари... Смятай :D

Alexi

ivchotr

Te тогава ще ни се еме бамата. Купувайте си и някаква друга световна валута, че еврозоната няма да я бъде дълго време.