Спирт за горене в дизела

Започната от portsy, 24 Април 2025 10:05:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

portsy

Здравейте,значи проблема е че преди десетина дни сипах в горивото вместо газ за горене спирт за горене уж да я продухам.По едно време започна да вдига леко оборотите на свободна,след това започнаха да падат и като я пусна на свободна направо гасне,и тогава взе да ми минава през мисълта да не съм сипал нещо друго,и така се оказа,като се прибрах видях шишенцето че е спирт за горене.Както и да е пробрах се и на другия ден няма палене.Смених горивния филтър но пак не запали и накрая със старт спрей я запалилх,пушеше доста но после се оправи Казаха ми да сипя добавка за дюзи и двутактово масло и да покарам така пък дано се оправи,ако не да ида при някой който разбира от дюзи.Покарах я и още я карам но сутрин като я запаля може би около 10 мин докато загрее може би на ниските обороти ми тресе,после се оправя.Сега викам да свърши почти горивото и да сменя пак горивния филтър,да сипя пак добавка за дюзи и ако не се оправи да я карам на доктор Та възможно ли е да съм прецакл дюзите.Забравих да кажа колата е форд фокус 1.8 тдци 115к

Alexi

в спирта има доста вода .. така че реално си сипал водица в нафтата .. дюзите - божа работа ,може и да си ги прецакал - по принцип не обичат водата

Водниядух1

Колко спирт сипа и колко литра горе-долу имаше в резервоара?

portsy

500мл спирт и около 40 литра дизел.По принцип добавки не съм слагал и не ми е правила проблем колата ама преди съм слагал в други коли и викам ай профилактично да сложа малко и я обърках явно

zz_stefanov

Източи го това гориво, въпреки че не знам дали ще успееш да източиш водата

portsy

То не остана много,аз викам да карам докато светне резервата,после да сменя пак горивния филтър,сигурно трябва да се събрало там още малко вода и спирт или там каквото е и след това да го напълня пак с дизел и добавка и масло

ivchotr

Щом е останало малко, значи ще ти е по-лесно да го източиш. И по-евтино. И като си решил да правиш каквото си си наумил, защо изобщо търсиш помощ? Имай предвид, че ремонтът на горивната система е по-скъп от пълен резервоар с гориво.

Alexi

масло в нафтата на комън рейл не се слага .. ако искаш да ползваш добавки си сложи някаква предназначена точно за целта примерно Бардал 6+1

portsy

Наумил съм си щото всеки дава различен акъл и затова викам да питам и тук,може някой да даде друга идея.Иначе аз сложих бардал ама само за дюзи,сега може да пробвам тази където е 5+1,нея не я знаех

Водниядух1

Спирта не е причината за проблемите ти. Половин литър  спирт на 40л. нафта...По вероятно е калпава нафта. Някоя дюза е сдала багажа най-вероятно.Или помпата за високо налягане-не знам,ама не е спирта...

ivchotr

Спиртът разрежда до някаква степен нафтата. В бензина съм наливал спирт, защото е хигроскопичен, както спомена по-горе Алекси. В случая с бензина чрез него се прекарва по-лесно през двигателя попаднала в горивото вода. Обаче при дизела е по-различно положението, защото му променя структурата, а това не влияе добре на самозапалването му в горивната камера. Освен това водата, която се е смесила със спирта, в някаква степен ще се отложи по металните части и дюзите са сред най-застрашените, защото са с най-фини хлабини. Съответно е най-вероятно да корозират, което изобщо не е добре.

Водниядух1

Колко вода ще има в 500мл.спирт???- та чак да счупи мотора.не ставайте смешни...Наливал съм 1л.спирачна течност(а тя е на спиртна основа,до колкото знам) в 30л. нафта да не мръзне-не съм имал никакъв проблем.

ivchotr

Ако спирачната течност хващаше лесно вода, щяхме да имаме проблеми със спирачките :D

П.П.
Колкото и вода да има в 500 мл спирт, ще е просто добавка на тази, която е в нафтата по принцип, дето ни я сипват в резервоарите от знайни и незнайни бензинджийници. Преди 20-тина години служебните ни Тойоти имаха проблем с нафтата от "Петрол", където бяхме длъжни да зареждаме. Една зимна сутрин едната кола изобщо не запали, другата угасна на излизане от гаража, а аз с моята минах малко повече от километър преди и тя да "умре". Та ми донесоха някаква добавка за дизел, сипах я, чаках малко да напече слънцето и след няколко опита успях да запаля. В армията се ползва дизел на -30 градуса, обаче в обществените бензиностанции сипват каквото им докарат, а не рядко се случваше заводското гориво да се джурка по пътя с какво ли не, за да се докара до същото количество след кражбата на част от него.

Алекси сигурно ще каже, че сега тези работи не са възможни, ама по онова време ставаха постоянно. А пък в някои отделни обекти съм сигурен, че и сега се правят шльокавици, щото Ганьо е по-склонен да гепи, отколкото да си плаща.

Та затова вместо спирт в резервоара с нафтата е по-добре да се налива добавка, защото в нея поне е сигурно, че няма вода :D

Alexi

преди 20тина години може и да е било нормално да има вода в нафтата ,но сега не е .. нали се сещаш що народ с комън рейл ще изреве ако имаше вода в нафтата ..

ivchotr

От големите вериги не са се оплаквали, аз също. Обаче от фирмички с по един обект има недоволни и в момента.