Оспорване на фиш за неправилно паркиране

Започната от Жоро Петков, 26 Март 2025 14:54:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Жоро Петков

Четох доста в интернет, но не стигнах до реални казуси (освен 1 в Пловдив за паркиране на инвалидно място).
Вчера на 25.03.25г ми лепнаха на мотора фиш за неправилно паркиране.
Проблемите във фиша са 2: 1) Сгрешено е мястото - пише Шипченски проход 12 (а паркирам на 18) 2) членът по който съм глобен е чл. 98 ал. 3 - паркиране на спирка на градски транспорт. Паркирал съм на тротоара на 10+ метра от знака, указващ начало на спирката. (Можете да го чукнете в гугъл да видите на стрийт вю). Паркирам си там от 12 години. До сега никога не са ми правили дори забележка.
Знам, че съм в нарушение да паркирам на тротоар, но в ситуацията ме дразни, че са сбъркали 2 неща. Фиша е за 50лв.
Някой успявал ли е успешно да се съди с тия недоразумения и колко нерви е скъсал? Искам да сме скапана правова държава и поне като ме глобяват да ме глобяват за правилното нещо.

Alexi

ако си намерил залепен на мотор/кола фиш ,то той не ти е връчен .. отиди в КАТ по местоживеене ,и като ти го връчат откажи да го подпишеш и го оспори устно - ще ти издадат Акт за нарушението ( АУАН ) ,който можеш да обжалваш по надлежния ред в 7 дневен срок . Към възражението можеш да приложиш снимков материал ( дано си направил снимки ) но ако пак си в нарушение макар и по друг член най вероятно глобата ти няма да падне .

ivchotr

Ако от мотора до най-близката сграда има 2.50 м отстояние (цитирам по памет), не могат да те барнат за паркиране на тротоара. Принципно общината трябва да поставя табели по какъв начин се разполагат МПС при паркиране на тротоара, но това рядко се прави. С цел събиране на глоби, най-вероятно. Аз обаче, в редките случаи когато съм виждал знак за начина и реда за паркиране на тротоар, съм виждал на тях изрисувани само автомобили :D И, като се има предвид, че примерно влизането на автомобили с еко категории 1 и 2 в центъра през зимата не важи за мотоциклети, може да се направи паралел и към паркирането на същите на тротоара. Мен никога не са ме глобявали за паркиране на мотора на тротоар, а пък съм паркирал къде ли не. Без да преча, разбира се. Ако фишът е издаден от общински служител, не знам дали в КАТ имат инфо за него. Мен в началото на месеца ме изшиха с 20 кинта за това, че бях паркирал перпендикулярно на тротоара, а не успоредно с него. Имаше едно място и се наврях, демек всички бяха паркирали така, защото в "Манастирски ливади" улици няма, какво остава за достатъчно места за паркиране. Седмица по-късно, когато си плащах местните данъци и такси, каката на гишето ми съобщи и за глабата. Тези, дето ми ги треска КАТ, в данъчната служба не ми ги казват :D Та е по-вероятно да се наложи да обжалваш в общината наложената глоба с фиш, ако последният е техен. Между другото, този, дето ти е залепил фиша на мотора, трябва да го дублира с такъв на домашния адрес. Ама и това рядко се прави, да не казвам никога. На мен за споменатата глоба не ми изпратиха нищо на домашния адрес. И можеше да се заяждам, ама за 20 лв някак си не ми се занимаваше. Щото глобите имат давностен срок и, ако ответната страна не премине към принудително събиране, след някоя и друга година ще се погаси по давност.
А за обжалването на фиша имаш основания - в него не са изписани верни обстоятелства, което е причина същият да "падне" в съда.

Жоро Петков

Има 5м до сградата. Така че реално няма за какво да ме барнат. Проблема е, че съм с бебе и правя апартамент и не знам занимава ли ми се с тия женски полови органи от Пловдив. Фиша е от общината не е от КАТ.
Между другото - ако го платя в 7 дневен срок е на стойност 80% а не 70, както беше до скоро. Преди месец ме спряха КАТ и ми връчиха фиш, че съм изпреварил автобус спрял на спирка за 20лв и пак отстъпката беше 20%, а не 30%.
Явно парите в общините много са свършили и в момента всячески се стрижат овцете...
За съжаление бързах и не съм снимал мотора си, но мога да намеря от камери евентуално.
Искаше ми се някой минал практически през упражнението, а не теоритично да сподели колко нерви са...

To4kata

Като гледам какви абсурди разказва Румен Бахов, със сигурност ще потрошиш доста време и нерви. Не че те съветвам  да се откажеш напротив, аз самия водя битка с моя работодател дето ми затри 70 дена отпуска. Една камара народ е изгорял, само аз се разправям ...!!! От една страна те дразни, че некви неграмонтни шушляци раздават "правосъдие" и то не където и както трябва, от друга страна не си струва нервите ...

ivchotr

Ами щом фишът е от общината, значи там трябва да го обжалваш. Аз съм обжалвал акт. Никаква реакция от страна на наказващия орган, в случая КАТ, по отношение на обратната връзка с мен. Почти 3 години след обжалването, дойде време да си сменям СУМПС и се оказа, че имам висящо наказание - глоба. Тук трябва да отворя една скоба, че в интернет системите за проверка на висящи наказания бях чист като сълза. Нямаше как да претендирам за давност, защото наказателното постановление не ми беше връчено. КАТ я знаят тази врътня в закона и я използват редовно. Реално можеше да се заям, но едва ли щях да имам някакъв положителен резултат. Защото в закона имаше разписани всякакви действия със съответните срокове за извършването им, но баш за връчването на наказателните постановления нямаше записано нищо. Сега не съм ровил да видя какво е положението. И реално, като отидох да видя какво става, в деловодството ми изровиха папката с преписката от някакви позапрашасали стелажи и ми казаха, че имам вариантите да си платя 20-те лева на момента или да обжалвам и т.н. Т.Н. включва входиране на жалба в съда, чакане за насрочване на дело, явяване в съда, чакане за произнасяне на съдията с писмено решение... Което са си два - три месеца за по-големите градове. И накрая, като излезе решението и е в твой ущърб, освен 20-те лева глоба ще платиш и разноски за адвоката, ако не си достатъчно юридически подготвен да си направиш сам жалбата и другите неща покрай делото. В моя случай щеше да ми е изтекло старото СУМПС, а по закон МВР не е длъжно да го подновява, ако човек им виси с неплатена глоба.
Та не си мисли, че искам да те отказвам. Даже ще ми е интересно какъв резултат ще има, ако се пуснеш по пътеката в съдебните ни дебри.

Pyrhel

Цитат на: Жоро Петков в 26 Март 2025 14:54:48лепнаха на мотора фиш
Цитат на: Жоро Петков в 26 Март 2025 14:54:4898 ал. 3
Цитат на: Жоро Петков в 26 Март 2025 17:31:20Фиша е от общината не е от КАТ
Това са 3-те важни неща от които зависи какво можеш да направиш: издаден ти е фиш в твое отсъствие; по ЗДвП; издаден е от длъжностно лице към общината. Т.е. имаш 7 дневен срок да отидеш в съответната общината и да подадеш възражение. Те трябва да преценят дали да ти съставят акт (АУАН) или не. Ако съставят (100% ще) - процедурата е по стандартния ред - издава се наказателно постановление и имаш нови 7 дни да подадеш жалба в районния съд на извършеното нарушение.

Цитат на: Жоро Петков в 26 Март 2025 14:54:48Паркирам си там от 12 години. ... Знам, че съм в нарушение
Начи, бат Жоро, това не е глоба, а такса паркинг :D
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Жоро Петков

Цитат на: Pyrhel в 27 Март 2025 00:25:59Начи, бат Жоро, това не е глоба, а такса паркинг
И аз така го виждам... ама поне да беше правилна...

Както и да е - към текущия момент не мисля, че имам нервите да се занимавам. Май ще преглътна тези 40лв.

ivchotr

Предполагам, че става въпрос за чл. 98, ал. 2, т. 3. Алинея 3 в този член не съществува. Точка 3 от ал. 2 е свързана със забраната за паркиране на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници. Което предполага, че трябва да си паркирал на пътното платно в обсега на спирката. Тротоарът е забранен за паркиране, освен ако няма изрично разрешение, за което писах по-горе.
Освен това не намирам текст, който да определя глобата в твоя случай на 40 лв. Вярно е, че малко по диагонал прехвърлих закона, ама можеш и сам да провериш. Този, който ти е пуснал фиша, май е направил компилация от евентуално извършено нарушение, като със сигурност спирането на тротоара в близост до спирка не кореспондира с чл. 98, ал. 2, т. 3 от ЗдвП, и несъществуващ размер на глобата, което си е причина поне да подходиш по реда, който е споменал Пърхел. Като не е лошо преди това да прочетеш по-подробно закона. Имаш време. Не се отказвай толкова лесно.

Жоро Петков

Аз пак казвам тротоара е широк над 5м. Т.е. дори КОЛА може да паркира там.
Пиша 40лв защото реалната сума е 50лв, но с остъпката ако платя до 7 дни е 40 (заплаща се 80%, което съм написа още в началото).
Отказвам се, защото нямам време и желание. Утре ще отида да го платя в общината (на пук няма да платя в изипей, защото има ТАКСА за плащане на глоби)

Ozzie

Това за отстъпката посочено ли е във фиша?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Жоро Петков

ivchotr

Е няма такава алинея в чл. 98 от ЗДвП. С други думи искат да ти вземат пари за някакво неясно, да не казвам несъществуващо нарушение. Защото в чл. 98 съществуват две алинеи с общо 14 точки, от които една касае паркиране на тротоара в случай, при който паркираното МПС затруднява достъпа на хората до входа на сграда или гараж, и друга, която касае паркиране на автобусна спирка. По-горе стана ясно, че и в двата случая теб не те касае нищо. Обаче малограмотният служител на общината ти е издал фиш по несъществуващ текст в закона. Това е достатъчно този фиш да падне при обжалване, ако не в общината, то в съда. А когато падне, можеш да искаш обезщетяване за нанесени морални щети.

Аз винаги съм бил "ЗА" подобни малограмотни длъжностни лица да се поставят на мястото им. Примерно, в Наказателния кодекс има един чл. 387, който гласи следното:

Чл. 387. (1) Който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до три години.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години.
(3) (Нова - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако деянието по предходните алинеи е извършено с цел деецът да набави за себе си или за другиго имотна облага или да причини другиму вреда, наказанието е: лишаване от свобода от една до пет години по ал. 1, от три до осем години по ал. 2, а в особено тежки случаи - от три до десет години, като съдът постановява и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., предишна ал. 3 - бр. 89 от 1986 г.) Когато вредните последици са причинени по непредпазливост, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до две години, по ал. 2 - лишаване от свобода до пет години.

Този, дето ти е съставил фиша се вписва идеално в текстовете на ал. 1 и ал. 3, като най-вероятно и ал. 4 е свързана с деянието му, щото вероятно е кух като гъдулка. Освен, ако не е твърде нагъл. Има една особеност - ако деянието е с незначителна обществена опасност, не се смята за престъпно. Една подобна заигравка с жалба в прокуратурата обаче най-малкото ще светне ламБата под шапката на началниците, които изпращат хрътките си да глобяват наляво и надясно, с повод или без повод де когото сварят, с цел да пълнят общинските каси с пари от глоби. Защото в твоя случай с твърде голяма доза вероятност би си спестил тези 40 - 50 лв, ако обжалваш, но със сигурност ще ги загубиш, ако не обжалваш.

Жоро Петков

Така е обаче днес като бит педераст отидох и си го платих.
Нямам време да се занимавам в момента.
Модератора ако иска да изтрие темата или да я остави ако все пак някой минал по целия път реши да сподели.