Някой сменял ли е дросел на SYDA?

Започната от dragozow, 24 Март 2025 08:03:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dragozow

Въпроса е трябва ли някакво обучение след това с оригинална програма? Имам едно играене на оборотите на празен ход при топло време. Сменил съм до сега колектора(заради клапите), свещи, маркуча и клапана на картерната вентилация и просто няма какво друго да сменя по въпроса с оборотите. Дросела иначе изглежда ок, чист е, няма луфтове.

Ozzie

https://www.youtube.com/watch?v=v1x4D5d9jtQ
Не виждам / чувам да прави някаква калибриране / обучение след хардуерната работа.
За някакъв американски е, но едва ли има съществена разлика.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

dragozow

Гледах го това. Иначе и аз ще си го сменя, 4 винта и скобата за маркуча са и са на удобно място.

ivchotr

На този двигател как му се регулират клапаните?

dragozow

С пулове са, не са хидравлични.

Pyrhel

Бих откачил акумулатора докато се сменя дросела, за да изчисти тримовете или през диагностиката да се изтрият. Иначе се самообучава - няколко минути като поработи на място студена и топла е готов.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

dragozow

През диагностиката ще ги трия. Въпроса беше някой тук дали е сменял дросел на този мотор, че ми е любопитно, но май няма такъв.

ivchotr

Щом е с ръчно регулиране на клапаните и, ако я караш и на газ, e препоръчително да провериш и хлабините им. Подобно играене на оборотите е характерно за загуба на предписаните хлабини.

dragozow

Вероятно е така, на ръка поне не се усеща. Оня ден дросела беше свален заради клапана на картерните и го движих ръчно, поне аз не усетих луфт, но вероятно малко му трябва. Клапаните са ок, правени са преди 6000 км след минати 80 000 от предишното правене. До към 55 000 бяха в норма, като ги правиха на 80 000 два бяха почти умрели.

ivchotr

Това казвам и аз - първо се започва с лека игра на оборотите, после започват опитите да гасне при спиране, после направо си гасне при спиране и т.н. 80000 км на газ са много без да се проверява реглажът на клапаните. Някой беше споменал преди време някъде из темите, че при каране само на бензин, проверка на хлабините се прави на 100 - 120 000 км. Аз лично ги проверявам на 20 - 25000 км, щото карам предимно на газ. Веднъж бях минал почти 30000 км и симптомите бяха започнали да се проявяват по-отчетливо.

saggy

За Фокус 2008, Duratec 16V двигател, предполагам че се подразбира 1.6 бензин със 101 коня, което означава каране само на бензин, по Форд Етис препоръката е на 100хил. мили (160хил. км) проверка на valve clearance, демек хлабините на клапаните. За газ от другия форум спомням си 20-30 хил км пробег и проверка, но Ивчо знае най-ясно, защото го прави. Преди време бях изтеглил от Етиса "Major Service & Convenience Checks" на всеки 12хил мили (20хил км) и от тях го знам.  Сега се замислих, че щом в подобен официален фордовски документ е описано, че на даден пробег се прави valve adjustment, значи официално се прави и няма съмнение в това.

dragozow

1,6 е друг мотор, тук става въпрос за Duratec HE. Пак казвам, клапаните са правени преди 6000 км след минати 80 000 км, до 55 000 бяха в норма, след това ги правих без да има симптоми. Въпроса беше за дросела, проблема с играещите обороти го има преди да съм правил клапаните и само като е топло. Мърдат в диапазон 100 - 130 об и не го прави непрекъснато. Понеже съм сменил всичко и само дросела не съм, него съм нарочил, защото само той остана. Колата е в доста добра кондиция и винаги е била, много неща са сменени превантивно и си я харесвам без значение, че е на 15 г.

ivchotr

Хубаво, де. Сигурен съм, че ще споделиш какъв ще е резултатът от смяната на дросела. За клапаните напомних за да се имат предвид. Предполагам и, че си наясно, че една хлабава клема някъде по веригата може да ти докара настоящия проблем.

dragozow