Слагане на LED крушка вместо халогенна

Започната от saggy, 19 Януари 2025 20:09:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

saggy

Здравейте, колеги! Мисля да сложа LED крушки за късите светлини вместо заводската H7 халогенна крушка на рефлекторните фарове. Нямам лупи, фаровете са съвсем обикновени, както се вижда от снимката. Светят добре за възрастта си, за градско каране няма проблем, но дълъг път светлина от халогенната крушка е слаба и светлинният лъч не осветлява достатъчно, а на дъжд все едно си без фарове вечер.
Ако има запознати хора, може ли да споделите дали ще подобрят LED крушки значително светлината при рефлекторните фарове, нужно ли преправяне на ел. инсталацията за монтиране на LED (знам че имат нужда от охлаждане и цоклите/буксите изглеждат различни) и ще има ли заслепяване на другите водачи?
Рефлекорен Фар ФФ2.5.jpg

Жоро Петков

Ако рефлектора ти е изгорял от времето каквото и да сложиш ще е зле.
Имах мотор от 2004г. 2018г му смених фаровете. Буквално "прогледнах".
Имай предвид, че LED фаровете светят от 4000К нагоре - в мокро време не се вижда абсолютно нищо от асфалта... Ако си мислиш, че с халогени е зле...
Има 2 типа LED-ове - директни заместители на крушката - тип plug and play. Там освен промяна на "цвета" може и да спечелиш някой друг лумен на сухо, но ефекта няма да е като да си с заводски LED.
Има и някакви с "активно охлаждане" перки-мерки и струват 200+ и нагоре цена. Честно да кажа - не знам има ли ефект от тях.
Изпитан вариант е да си сложиш читав ксенон, но там мисля, че цената е най-висока.

За ел. инсталацията в нито 1 вариант не се преправя - ксенона му слагат баласти, а LED-овете са с вградени товари (LED използва много по-малко Мощност = ток*напрежение и колата може да си мисли, че има изгоряла крушка и затова се слага този товар)

Pyrhel

Цитат на: saggy в 19 Януари 2025 20:09:26а на дъжд все едно си без фарове вечер
LED на мокро е най-зле, все едно са ти изгорели фаровете.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Raka77

Интересно ми е,и заводските ледове ли имат същият проблем с мокрото

Жоро Петков

saggy

И то сега какво ще се окаже - че от LED няма голяма полза, ако настилката е мокра? Да разбирам, че според вас този "ъпгрейд" е безмислен или поне с малък резултат, като моята идея е да се почистят външно фаровете и да се сложи фолио. Отваряне на фаровете за измиване не знам дали няма по-късно да направи проблем с навлизане на влага. Друго да попитам - ако фаровете са с лупа и отново халогенна крушка, слагане на LED ще има ли по-добър ефект в сравнение със LED при рефлексния фар?

Жоро Петков

LED на сухо е много по-добре, но на мокра настилка е по-зле - това се нарича trade-off.
Отвън не е лошо да полираш фаровете, но по-добре е да се изчисти рефлектора вътре. Пак ти казвам, че разликата между чисто нов рефлектор и такъв на 10+ г е светлинни години - лично тествано.
LED дали ще слагаш на лупа или рефлектор е еднакво.

Raka77

Аз доколкото знам,лед на лупа е по добре защото лупата не разсейва а е фокусирана някак си, докато рефлектора е изчислен за халогенни лампи и има разсейване на светлинният лъч и повече блещи на отсрещния автомобил лед лампите,и пак доколкото знам зависи и от класа лед лампи

ivchotr

Един приятел си сложи на Хюндая ЛЕД ламБи. Фаровете са рефлекторни. Комплектът преди около 2 години струваше около 60 - 80 лв. Не помня точно. Каза, че е много довoлен. Не сме коментирали как светят на мокро. Беше ми пратил линк на модела и фирмата в Илиенци, от която ги е купил, обаче рових, рових у Вайбъра и се отказах :D Дизайнът на ламБите е създаден така, че да имитира до голяма степен този на халогените. Което би трябвало да решава задачата с разсейването на светлината от рефлектора по стандартния начин. Щях да вземам и аз такива, ама а днес, а утре и така до днес :D И то не за друго, ами постоянно ми се разхлопват буксите на фаровете, хем слагах и нови. И като се разхлопат, започват да греят и току си замине някоя ламБа. А да ми горят ЛЕД-ове по 30 - 40 лв парчето не ми излиза сметката.

Raka77

Точно така Ивчо,скъпите ледове стават ама са си пари.моите засега светят добре(нещо добро у моя форд (tooth) )по нататък ще се чуе,ама колегата ако сложи да пише за резултат.

jijo99

сложих си на Osram night breaker GEN2--Ням такъв кеф, заслужават си всеки лев /около 200лв е комплекта/.
само да кажа че фаровете са ми в перфектно състояние защото е от значение явно--с новите крушки за 2000км никой не пресватна веднъж, със старите явно им пречех когато са вдигнати най-нагоре. Единственният минус отчитам когато има сняг не го разтапят и трябва да се чисти на ръка.

zz_stefanov

Ново двайсе, ще правим подгрев на стъклата на фаровете. :)

Жоро Петков

Не съм чувал някоя марка да го прави. Но ще е интересен проект,  макар че за нашите  ширини не знам колко е полезен. То ако имаш много сняг и на халоген ще трябва да му помогнеш с ръка. Подгрева трябва да ти е поне 40 вата за да симулираш халогенна крушка от 55 вата   

zz_stefanov

Нали има пръскалки за там. Е аз нямам.

Жоро Петков

Тия пръскалки освен да ти хабят ужасно много течноста за спирачки.... не знам дали вършат много работа.
Но ти написа, че ще слагате подгрев. Аз поне не знам - имат ли подгрев тия фарове с пръскалки попринцип или разчитат само на течността.
Аз съм с фабрични LED-ове до сега за 5г 1 път ми се случи да имам лед, който да пречеше на фаровете и ми отне 1-2мин да го махна.

Ozzie

Цитат на: Жоро Петков в 26 Февруари 2025 09:54:38Но ти написа, че ще слагате подгрев.
Мисля, че изказването на градския беше по-скоро шеговито, отколкото сериозно ;)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

zz_stefanov

Разбира се че се шегувах.
Факт е обаче, че ЛНЖ размразяват фаровете.

Жоро Петков

locke

Лед на късите с рефлектор заслепява. Загледайте се на някоя стара такава кола и на такава с лупа и се вижда разликата. Това е към Жоро Петков тъй като не мога да го цитирам.
Аз по тази причина пробвах едни лед крушки на дългите, тъй като когато ги пускам, срещу мен няма никой. Обаче ми прави впечатление че като поработят, по ръба на лед чиповете(където съм очертал с червено) започва да се вижда нещо като трептене. Не се вижда като застана пред колата, даже трябва да се вгледам отблизо за да го видя. Не съм я карал още така, само на място пробвах и от шофьорското място не се вижда промяна на светлината. Възможно ли е да е от масата на крушките - h1 са или двигателят трябва да е в обороти за да се захранват  ::)

Жоро Петков

Цитат на: locke в 27 Февруари 2025 19:53:43Лед на късите с рефлектор заслепява.
Заслепяват ако диодите са с ниско качество и не са на мястото, където жичката на халогенна крушка е.

Мак Мърфи

Винаги досега, стигне ли се до полиране на фарове и помътнял рефлектор, купувам нови фарове. За твоята са по 150 лева единият. Качествените ледове са по 150-200, но нямаш търсения ефект.

ivchotr

Миналия месец сложих ЛЕД ламБа във фара на моторетката. Н4 е ламБата, а фарът е с рефлектор и оребрено стъкло. На 06-ти този месец вечерта пътувах с моторетката към Бургас. Хвана ме и мракът. Чудесен начин да пробвам фара :D Е ми доволен съм. С халогенната ламБа пътят не се виждаше толкова добре както с ЛЕД-а. Не са ми правили "забележки" че ги заслепявам.
Още един плюс е, че генераторът не се товари толкова, колкото с обикновена халогенна ламБа. Самата ламБа е без вентилатор за охлаждане и отделя топлина само през корпуса си, който е някаква алуминиева отливка. Каква точно сплав е не съм съвсем сигурен. Наложи се малко да пилна фиксиращите в рефлектора крачета, щото влизаха доста стегнато и не докрай и законтрящата пружина не се закопчаваше. След моята намеса ламБата заспа на мястото си.

Жоро Петков

Не разбирам смисъла на "активно" охлаждащите се LED-ове. Нито оригианлните фарове на която да е кола с ЛЕД имат вентилатори нито крушките в нас. В колите са 55W т.е. LED-овете са около 5-6W. При положение, че LED-a е 30тина процента сравнено с 5 на жичките. Т.е. имаме отделянае на 1-2 максимално W. Колко точно ще нагряват тия 2W.
В този ред на мисли отдавна вече има много добри LED H4/H7 и всякакви крушки с много по-добър светлинен поток.

ivchotr

Tази, за която писах, я водят 25W, каквото и ще да означава това. На дълги догонва осветеността на двата фара на Фокуса :D Той на дългите е с Н1, ако не бъркам.

saggy

Пичове, дайте марки и модели, иначе си говорим като на пейката на село. Нов фар за Фокуса Хела е около 200+ лв, други марки не съм гледал и без препоръка не бих сложил. Дори да взема нови фарове, пак бих сложил фолио. Все още не съм имал възможност да пробвам ледове на тези фарове, трябва да помисля как да пробвам преди да купувам за дълготрайна употреба. Ледът наистина трябва да загрява доста по-малко, сега в жегите, с късите светлини от халогена, не мога да си задържа ръката на фара, как да не се изпече отвън и отвътре.

ivchotr

LED H4 Моята излезе към 18 лв. Ама за тях е нормално - много търговци, различни цени... Но с гладко стъкло отпред не знам как ще се държи. Може и да заслепява. Иначе ЛЕД-овете са ги сложили на същото разстояние, на което са жичките в обикновения халоген.