Слагане на LED крушка вместо халогенна

Започната от saggy, 19 Януари 2025 20:09:26

« назад - напред »

petmm и 2 гости преглеждат тази тема.

saggy

Здравейте, колеги! Мисля да сложа LED крушки за късите светлини вместо заводската H7 халогенна крушка на рефлекторните фарове. Нямам лупи, фаровете са съвсем обикновени, както се вижда от снимката. Светят добре за възрастта си, за градско каране няма проблем, но дълъг път светлина от халогенната крушка е слаба и светлинният лъч не осветлява достатъчно, а на дъжд все едно си без фарове вечер.
Ако има запознати хора, може ли да споделите дали ще подобрят LED крушки значително светлината при рефлекторните фарове, нужно ли преправяне на ел. инсталацията за монтиране на LED (знам че имат нужда от охлаждане и цоклите/буксите изглеждат различни) и ще има ли заслепяване на другите водачи?
Рефлекорен Фар ФФ2.5.jpg

Жоро Петков

Ако рефлектора ти е изгорял от времето каквото и да сложиш ще е зле.
Имах мотор от 2004г. 2018г му смених фаровете. Буквално "прогледнах".
Имай предвид, че LED фаровете светят от 4000К нагоре - в мокро време не се вижда абсолютно нищо от асфалта... Ако си мислиш, че с халогени е зле...
Има 2 типа LED-ове - директни заместители на крушката - тип plug and play. Там освен промяна на "цвета" може и да спечелиш някой друг лумен на сухо, но ефекта няма да е като да си с заводски LED.
Има и някакви с "активно охлаждане" перки-мерки и струват 200+ и нагоре цена. Честно да кажа - не знам има ли ефект от тях.
Изпитан вариант е да си сложиш читав ксенон, но там мисля, че цената е най-висока.

За ел. инсталацията в нито 1 вариант не се преправя - ксенона му слагат баласти, а LED-овете са с вградени товари (LED използва много по-малко Мощност = ток*напрежение и колата може да си мисли, че има изгоряла крушка и затова се слага този товар)

Pyrhel

Цитат на: saggy в 19 Януари 2025 20:09:26а на дъжд все едно си без фарове вечер
LED на мокро е най-зле, все едно са ти изгорели фаровете.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Raka77

Интересно ми е,и заводските ледове ли имат същият проблем с мокрото

Жоро Петков

saggy

И то сега какво ще се окаже - че от LED няма голяма полза, ако настилката е мокра? Да разбирам, че според вас този "ъпгрейд" е безмислен или поне с малък резултат, като моята идея е да се почистят външно фаровете и да се сложи фолио. Отваряне на фаровете за измиване не знам дали няма по-късно да направи проблем с навлизане на влага. Друго да попитам - ако фаровете са с лупа и отново халогенна крушка, слагане на LED ще има ли по-добър ефект в сравнение със LED при рефлексния фар?

Жоро Петков

LED на сухо е много по-добре, но на мокра настилка е по-зле - това се нарича trade-off.
Отвън не е лошо да полираш фаровете, но по-добре е да се изчисти рефлектора вътре. Пак ти казвам, че разликата между чисто нов рефлектор и такъв на 10+ г е светлинни години - лично тествано.
LED дали ще слагаш на лупа или рефлектор е еднакво.