Странен ел. проблем със светлините на Фокус Мк1.5

Започната от ivchotr, 09 Декември 2024 21:16:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Както обещах в една друга тема, пускам тази. Проблемът е реален, така че всеки може да изказва всякакви предположения или да дава решения, по какъвто начин намери за добре.

По същество:
Колата е с допълнителна алармена система. При задействането и изключването ѝ, се активират с премигване габаритните светлини. Или поне до преди два месеца се активираха. В момента премигват само плафоните за осветяване на задната регистрационна табела. Казвам, че е проблем, защото при задействане на алармата в шумна среда и отдалече, без премигването не мога да съм сигурен, че колата се е заключила. Машинките на централното заключване се чуват трудно отдалеч и при наличие на шум наоколо. Светлините за номера пък денем и отдалече също не се виждат, така че и да съм откъм страната на багажника, пак нямам сигурност за заключването на колата.

В общи линии последно съм ровил по светлините преди около два месеца, когато се наложи да подменя изгоряла крушка в единия плафон за осветяване на задния номер. Клемите и в двата плафона бяха окислени яко, така че съм ги почистил и сега и двата светят при включване на светлините. Светят и габаритите, когато ги задействам през ключа за фаровете. Всички предпазители са здрави и проблем със захранването им няма. Ако имаше, нямаше да светят по принцип. Единствено се загуби включването им при задействане на алармата.

Та сега основният въпрос е следният:
Как става тази работа габаритните светлини и тези за осветяване на задния номер да се включват и да работят през ключа за фаровете, а при задействане на алармата да работят само светлините за номера. Според мен това би било възможно да се случва, ако габаритите и плафоните за номера са на отделни вериги, но нямам схема да се ориентирам, а и ми се струва крайно нелогично. Щото все пак плафоните светват, когато се задейства алармата. А пък, ако са на отделни вериги, едва ли алармчикът, който е монтирал допълнителната аларма, е пускал управление и на веригата с плафоните за номера.

Та проблемът не е изключителна заслуга на марката, щото все пак има и външна намеса в инсталацията, ама не мога да отхвърля и тази вероятност :D

nogopechen

Здравейте, веригата за габаритите е разделена на клонове ( консуматори ). Леви, десни габатити, номер, табло и прибори ( копчета ). Съответно за всяка верига има предпазители и от тях по кабели се захранват Лампите. Специалиста по алармите е свързал сигнала за тези проводници паралелно. Някога това се осъществявъше чрез диоди. Моят съвет е да разгледате инсталацията около таблото с предпазителите. Има вероятност алармата да се е повредила. Надявам се, че ще се ориентирате, чрез моите съвети.

ivchotr

Благодаря!
Аз като пуснах снощи темата, се поразрових малко повече и открих някакви схеми в една тема във форума. Действително, според тях излиза, че габаритите и светлините за номера са на отделни предпазители, обаче доколкото успявам да разчета схемите, и двете вериги минават през един и същи предпазител (F 30). Но както казах и в първия си пост, светлините си светят по принцип, а аз за по-сигурно проверих де що има предпазители в колата и всички са здрави.
За свързването на алармата получих преди време съвет и от друг човек, който се занимава с такива неща и хвърлих един поглед, щото нямах много време тогава да ровя наред, но не видях къде точно е закачен командащият светлинната сигнализация кабел и като цяло оставих по-обстойното изследване на проблема за по-нататък. Но пак се появява въпросът защо му е било нужно на въпросния техник да връзва отделна команда и за осветяването на номера? Може и нещо да ми убягва като логика на монтажа, ама доколкото ми е известно, алармите обикновено са снабдени с един командващ светлините кабел. И дали е свързан с диод или без диод към веригата на светлините, щом подава сигнал на светлините на номера, защо сигналът не стига и до габаритите?!? От тук следва и въпросът, ако алармата се е скапала в частта си за излъчване на светлинен сигнал, защо все пак такъв се излъчва от плафоните за номера?!? Това последното говори за изправна аларма и скапана връзка с веригата за габаритите, но пак остава въпросът за дублажа с веригата за номера. Светлинната сигнализация през него се вижда само вечер и то когато човек е зад колата ::)

А и блокът на допълнителната аларма е заврян незнайно къде и не го открих когато рових да търся къде е вързан командващият светлините кабел, иначе сега щях да имам повече информация.
Та така...
То, че ще се рови пак е ясно, но ако някой има информация налични ли са аларми с два или повече кабела за светлинна сигнализация, може да сподели. Тук се сещам да отбележа, че алармата не дублира светлинния сигнал със звуков и не е изключено техникът да е вързал по погрешка управлението на звуковия сигнал (ако има такова изобщо) към веригата на осветлението на номера ::) Съответно се появява и въпросът дали в алармите сигналите за светлинната и звуковата сигнализация за задействането им са разделени или се управляват от едно място?

nogopechen

Здравейте, ще направя уточнение, че повече десет години не съм инсталирал такива аларми. Кабелите за свтлинен сигнал са поне два и се свързваха за "мигачите". В този случай е към "габаритите". Според мен някой кабел е прекъснал-изгнил, отпоен. Погледнах малко схеми и според тях има един предпазител преди ключа. А след него се разделят веригите чрез отделни предпазители. Вероятното местопрестъпление се намира под кората на левият праг или калник. Тряба си ,,ровене" в неудобна поза. От разтояние само толкова мога да помогна.

ivchotr

Благодаря отново!
Да, според схемите, които гледам и аз, ключът за светлините е след предпазителя F 30. След ключа има предпазител за плафоните. Съответно има и два предпазителя за двата кръга на габаритите. Обаче не виждам връзка по тези схеми между веригите на габаритите и плафоните за номера. Това обаче може да е мой пропуск.
Под праговете и под корите на калниците не съм ровил. Гледах дали има видимо добавен кабел към снопа на ключа, ама снопът беше добре омотан с изолационна лента и нямаше време да го разпартчетосвам.
Мммм, да. Ще трябва да поровя по-сериозно, то се е видяло.

Иначе мигачите си мигат при заключване/отключване със заводската аларма.