Питане за масломерната щека-Фокус-2/2.5 Дуратек

Започната от F Focus, 17 Октомври 2024 19:44:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Здравейте,
Някой може ли да каже колко, аджеба е разликата м/у минимум и максимум на масломерната щека на бензинов Фокус-2 с двигател 1.8 (предполагам, че е същото за 2.0)?
Питам, защото от личен опит ми се струва, че разликата е има-няма 400 ml.
Например-меря нивото на маслото след продължителен престой-щеката показва точно по средата. Заливам 200 гр. масло и при следващо измерване на съшото място  :o съм над максимума...?! И така всеки път.

ADiDimitrov

Да и по мои наблюдения разликата от Мин до макс е 400 или 500 мл.

F Focus

Нали?
Не знам какво казва производителя, ама нали съм руски възпитаник според едного :)) (април) си мислех, че разликата    м/у мин. и макс. е ако не литър то поне е 800гр., ама е доста по-малко.
Пуста руска "школа"! :))

ivchotr

Аз тези дни си разглеждах ръководството за експлоатация на колата, щото ми прави някакви фокуси с токовете от/към допълнителната аларма...
Та в ръководството има рисунки на всички видове щеки за моделите от Мк 1, с разни обяснения към тях. Предполагам, че ще има подобни и в ръководството за Мк 2. Намерете го и го разгледайте. При мен книжката си беше в колата, когато я купувах.

locke

Цитат на: F Focus в 17 Октомври 2024 19:59:23Нали?
Не знам какво казва производителя, ама нали съм руски възпитаник според едного :)) (април) си мислех, че разликата    м/у мин. и макс. е ако не литър то поне е 800гр., ама е доста по-малко.
Пуста руска "школа"!

нарочно е така за да не умориш двигателя и да долееш. Това не лада/москвич/друго оркотворение

saggy

Тогаз, щом разликата на щеката е 400-600мл, дали 200-300мл ще са от значение ако липсват в двигателя?

ivchotr

Ако ги няма под минимума или пък ги има над максимума, все не е добре за двигателя. Щом маслото е между минимума и максимума, за какво е цялата тази драма?!?
Ако не е ясно какво е количеството между двете белязки, сипвайте по малко и проверявайте. Като стигне горната точка, по мерната линия на тубата разбирате колко сте налели.

И по принцип маслото се мери след кратка работа на двигателя след определен престой, като се изчакват няколко минути след загасянето му, за да може маслото да се оттече в картера. При сегашните студени сутрини щеката от студен двигател ще покаже по-ниско ниво, в сравнение с това, което е показвала в разгара на лятото. Затова и се мери след кратка работа на двигателя - да позагрее малко чорбата.

Жоро Петков

И си прав и не си прав - Ако ще мериш само разликата между МИН/МАКС може и на студен двигател и да си на равно.
Ако ще мериш дали наистина си в диапазона зависи от производителя - описано е в книжката. В повечето случаи най-добре е двигателя да е достигнал работна температура или ако е на място да се изчака включване и изключване на перката. След това се чака МИНИМУМ 5 мин, за да се отече в картера, както си написал и тогава се мери.

ivchotr

Не, че нещо, ама не съм казвал, че при установяване на количеството масло между двете белязки, с доливане до макс, трябва да се пали двигателят. Това за меренето в студените сутрини го казах не за друго, ами щото като реши човек, че маслото е намаляло, а пък то само се е свило от студа и долее до макс, като загрее двигателят ще имаме система, препълнена с масло. Което не е добре.
Което от друга страна изглежда, че хем си ме разбрал, хем не си :D

F Focus

Ивчо-имам книжката на колата, но подобна информация в нея няма-това явно важи за по-старите автомобили, но все пак ти благодаря за "полезният" съвет! ^-^
Относно измерване нивото на двиг. масло при Фокус-2/2.5 с Дуратек са необходими няколко часа престой-категорично  мнение и без спорове, моля! Темата е за конкретен модел и двигател, като в случая общите приказки не важат-лично мнение и личен опит.
Мисля, че зададох съвсем нормален въпрос, а то стана една говорилня...явно никой не знае.

ivchotr

Аз не разбрах защо е толкова важна информацията за количеството масло между минимума и максимума на щеката. Щом маслото е там, на двигателя няма да му стане нищо.
А пък която и да било марка и който и да било модел двигател с вътрешно горене, по отношение на маслото се подчиняват на едни и същи физични закони. Така, че позволи ми да не се съобразявам от време на време с категоричното ти мнение. То все пак си е само твое, а маслата се наливат в какви ли не двигатели, нали? И производителите казват как да се мери маслото, без да се съобразяват с нечие потребителско мнение. Сигурен съм и, че в твоята книжка пише какво масло да се налива, но не пише да се забърква чорба от няколко масла и така да се удължава животът на двигателя. И тези неща ги мислят конструкторите и инженерите, стъпвайки на век и нещо опит преди тях. Та и малко скромност и респект към тях няма да са излишни :D

zz_stefanov

Фокусе, то на Форд не им е вярна информацията колко масло събира двигателят, ти искаш колко е между Мин. и Макс. на щеката.
Като ти гори масло засечи го за да си приготвиш готова доза за доливане. Нали това ти е болката :)

F Focus

Засичам го, споделям наблюденията си и нЕмах работа да попитам тук, щото заваляха едни "съвети"... >:(
Ако някой мисли, че не е важно инфото м/у мин. и макс. на щеката, по което може да се разбере разходът на масло-негова си работа, но са ми много странни (меко казано) някои отговори-лично аз, като не знам нещо си трая и чета смислените постове по темата, за разлика от други! Споделих след много замервания (не се съмнявайте!) с цел да съм полезен, щото едно е да мислиш, че си загубил 100, или 400 грама масло според масломерната щека и да не се наложи да се извърви моят дълъг път, когато заливах повече масло, докато вдяна, че разликата м/у мин. и макс. е малка-или греша...?
Поздрави и всеки от потребителите да прецени за себе си кой крив е кой прав-демек кой-какво пописва?

ivchotr

Ама ти сериозно ли ги говориш тези неща или просто търсиш повод да се сдавиш с някого?

Пак ще повторя, за да стане още по-ясно. Измерването на липсващото масло става с мерната линия на тубата за масло. Всички туби имат такава. Ако нямат, е твърде възмжно маслото в тях да е менте :D
Та, ако по принцип държиш маслото в картера на макс, както правя аз, защото така е най-лесно за проследяване, наливаш каквото наливаш, докато стигне пак белега за макс и виждаш колко масло от тубата е било достатъчно за тази цел. Какви са тези интегрални уравнения с количеството и нивото между двата белега - е те това не вдявам?!? Може и да съм прост, знам ли ::)

F Focus

Вдянах-никой не знае, ама някой активно пописва, щото не може да се спре по, каквото и да е питане, независимо дали е важно, или не, и дали го знае! >:(
Абе, Ивчо-напиши не знам, или най-добре нищо не пиши! Ама, като те знам  да се спреш с кухи писания-ок, продължи и хората да те преценят!

Жоро Петков

F Focus

Явно "ДА"! >:( Я ми кажи ти, Жоро в книжката на твоята кола упомената ли е разликата м/у мин. и макс. на масломерната щека (ако имаш такава)? И дали мислиш, че изобщо е важно подобно инфо...? (tooth)
Както и да е-надявах се, че пуснах полезна тема за собствениците на автомобили "Форд" с 1.8 и 2.0 Дуратек двигатели, която обаче тотално буквално се засра от безполезни мнения и бъзици, и нито едно КОМПЕТЕНТНО мнение! >:(
Остава личният ми опит, с който да се съобразят хората с тези двигатели-ако желаят, разбира се-т.е. по съвет на Ивчотр да наливат масло, да проверяват, да грешат, пак да мерят, пак да гледат по тубата колко са наляли (не по щеката), и пак, и пак, и те така, докато стигнат до някакъв извод колко, аджеба е разликата м/у мин. и макс. на щеката, което явно не е толкова важно!
Поздрави!

П.С. Ще се радвам да се спрат йезуитските, подигравателни и некомпетентни коментари по темата ми, в което не вярвам, но да го кажа. Тъкмо ще си проличат кои са, ако продължат! (tooth)
И още-с подобни постове най-бързо се "убива" даден Форум-само лично мнение!

Жоро Петков

Цитат на: F Focus в 21 Октомври 2024 13:53:25Я ми кажи ти, Жоро в книжката на твоята кола упомената ли е разликата м/у мин. и макс. на масломерната щека (ако имаш такава)? И дали мислиш, че изобщо е важно подобно инфо...?
Не пише нищо и по-скоро не мисля, че е от изключително значение. Ако видиш, че е под минимум доливаш 300-400мл виждаш дали си на средата и ако да свиркаш.

saggy

https://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Content?variantid=7008&languageCode=en&countryCode=USA&Uid=G1674007&ProcUid=G1674009&userMarket=GBR&div=f&vFilteringEnabled=False&buildtype=web

Жоро, от твоя линк по-горе се вижда, че разликата между мин и макс е 1.8л. Но за нашите Дуратеци такава информация няма и аз приемам, че е 1литър от мин до макс.

ivchotr

ФФокус, виж двете мнения над моето и си направи извод за полезната тема. Ти явно никога няма да се отърсиш от маниите, които те гонят.

А пък последните си мнения написах, защото никога не ме е интересувало какво е количеството масло между минимума и максимума на която и да било масломерна пръчка, на който и да било модел автомобил, защото това е излишно. Ако колата харчи масло както твоята, един - два дни разлика в проверката по щеката ще доведе до различно ниво. Та, на теб, пък и на всички останали, какво ще им помогне това изключително познание?!? Ще си направиш схема с деления милиметър по милиметър от мин. до макс. и ще наливаш масло според схемата, ли?

Проблемът ти е, че не се замисляш по същество, ами се чудиш как да изпъкнеш в този и във всеки форум, в който си се включил.

Споко. Повече по твои теми няма да вземам отношение.

dragozow

1,8 л не е със сигурност, аз понеже доливам периодично, не повече от 0,3 л, защото като ми е под минимума доливам към 0,5 л и отива на максимума, като сипвам половината, чакам малко, гледам на щеката и доливам още.

F Focus

Нека аз да съм крив-няма проблем, но така, или иначе НИКОЙ от активно пописващите тук по темата ми не можаха да дадат  адекватен отговор по питането ми-само празни и общи приказки! >:(  Или греша...? :)

locke

При мен пише около 1 литър. Защо си мисля че автора вместо да долива от тубата бавно и да провери 2 пъти, ако трябва че не е препълнено, изсипва количеството наведнъж и после излиза над маркировката? Иначе се следи по тубата, както Ивчо написа

F Focus

Локе-доливал съм всякакви количества-Вервай ми, докато стигна до някакъв извод, който споделих!
Я, постни твоите наблюдения по темата, моля, ОК!!!
Или се спри да пописваш общи приказки, като другите, ако е възможно изобщо, де? Ама надали-нали! :-[  (tooth)
За пореден път моля незнаещите по темата да замълчат! Не вярвам, че ще се запрат, ама исках да опитам! (tooth)
Ама как се изказа един, че количеството м/у мин. и макс. било над литър?!?!? (tooth) Просто меко казано нямам думи, пък незнаещите мераклии да напишат нещо без изобщо да вдяват нека продължат-ще е поне забавно, но не и полезно!

F Focus

Имам голяма молба към Ръководството на Форума, като автор на темата-моля същата да се изтрие, вкл. всички постове, както и моите, разбира се!
Явно темата не е интересна никому, освен на мен, но пък предизвиква празни, безсмислени и дори вредни постове, което много ме озадачи да си призная!
Разбра се, че никой не знае верният отговор-поне да не се дава трибуна на незнаещите!
Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена, за което Ви благодаря предварително!

П.С. Занапред обещавам, че ако изобщо имам някакво питане ще го отправям на Л.С. към доказаните авторитети във Форума, а няма да пускам нова тема, че да не ставам зорлем пишман!

Pyrhel

Обърни внимание на дългогодишния ми подпис.

Съветът ми, за да не се превръщат темите в купчина с лайна, е да зададеш ясен въпрос и ако получиш отговор - да го приемеш или не. Няма нужда да си мерите патките, да спорите или да убеждавате другия в нещо.

Въпрос -> отговор -> въпрос -> отговор. Останалото не е за тук.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ADiDimitrov

Снощи докато пазех секция се сетих за маслото, та пак беше на Мин на щеката. Долях малко над 350 и отиде на макс. Това предполагам дава отговор на темата ти.

F Focus

Т.е. си стигнал до моя извод, който е важен-поздравявам тези, които не мислят така и изписаха едни празни приказки! (tooth)
Всеки да си направи извода кой-крив, а кой-прав?

П.С. Приемам забележки относно правописът ми! :))

dragozow

F Focus, написах ти го, около 300 мл, написа ти го и друг, не повече от 350 мл.

F Focus

Хубаво, ама колко празни, вредни и безсмислени постове се изписаха по темата бе, Драгозов? Или това не го разбра...?
Благодаря на полезно отговорилите, които стигнаха до същият извод, като мен! Другите, които не могат да се запрат да пописват...няма какво да ги коментирам! >:(
Поздрави!