Процедура при закупуване на нерегистриран автомобил от авто-къща

Започната от F Focus, 18 Септември 2024 18:43:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

F Focus

Здравейте,

От всичките ми автомобила само един е бил закупен от авто-джамбазин (с фактура), ама това беше преди двайсетина години, та беше отдавна, не помня какво-що се правеше, а може да има изменения, та искам да Ви питам как е сега?
Да речем-харесам кола от джамбазин (надали, ама знае ли човек?) и кВо праИм? Договор-моговор ясно, а после в КАТ за регистрация, НО кога се минава техническият преглед, който се закучи напоследък-на място там, или впоследствие?
Т.е. в КАТ мога ли да разбера добичето има ли катализатор и какви са му емисиите или впоследствие да си троша кратуната? И оше-при издаване на временни номера прави ли се техн. преглед-че трябва да се плати ГО поне за 3 месеца е ясно-или може за по-къс срок?
Споделете и други нюанси по темата, които да се имат предвид.

Благодаря предварително за отговорите!

Alexi

прегледа в КАТ е напълно фиктивен и няма да разбереш колата има ли някакви проблеми особено пък с катализатор ,ДПФ .. там се кръстиш всичко да е наред и така .. на последната ми закупена от автокъща кола преди около 20г ,джамбазите бяха разпорили катализатора отгоре откъм коша да не се вижда, бяха извадили питата и го зашили .. тогава не беше особен проблем ,но сега ще е

Жоро Петков

Повечето автокъщи предлагат регистрация срещу някаква сума. Силно ти препоръчвам да се възползваш.
Иначе товариш колата на репатрак. Отиваш в КАТ. Висиш 10 часа и си в бизнеса...
Дори при самия КАТ в будките отстрани предлагат услугата регистрация. При тях трябва само договора от Джамбото да носиш плащаш една такса (100-200лв беше ама преди 4-5г), която не е много на фона, че иначе трябва да висиш 10ч, че може и лелките да те върнат, че не си попълнил нещо като хората.

F Focus

Жоро-понеже от времената на соц-а ненавиждам опашките, за каквото и да е си платих в КАТ, признавам си! А, и "държавата" във всичко всякак те навежда на това действие! >:(
При регистрацията в КАТ обаче минава ли се ГТП, или имаш срок, в който да го преминеш впоследствие?

Ozzie

Цитат на: F Focus в 18 Септември 2024 21:13:22При регистрацията в КАТ обаче минава ли се ГТП, или имаш срок, в който да го преминеш впоследствие?
Минаването на канала в КАТ се води нещо като ГТП. В крайна сметка излизаш с талон за техническа изправност и стикер на стъклото с валидност 1 (една) година ('щото е стара каруца)* от датата на регистрацията.

*На чисто новите каляски, първия ГТП е на края на третата година след първа регистрация.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Pyrhel

По въпросите ти:
* ГО можеш и за година да го сключиш без номер, после я прехвърляш без такси;
* Транзитните (временните са за фирми) номера са 25 лева - доста по-изгодно от репатрак. Можеш да караш с тях + ГО до 1 месец, можеш да купиш и винетка за транзитните;
* Джамбитата, включително и официалните дилъри, искат между 100 и 200 лв за регистрация в КАТ, не виждам смисъл да им се дават + 5-10 лв. за пълномощно. За фабр. нов автомобил (ходи се само с хартийките, без колата) ми отне по-малко от 5 мин. за подаване и още 10-15 да изчакам да ми излязат номерата. За 2ра употреба - 2 до 4 часа.;
* КАТ ти дават малък стикер за ГТП, никой няма да провери имаш ли ауспух, какво остава дали работи катализаторът.;
* На нашата територия (кой каза, че не е държава, а територия?) НЕ можеш да провриш дали автомобилът е обявен за откраднат или се издирва преди да го купиш. Купуваш, регистрираш и след някой месец ако ти го конфискуват - търсиш си парите по съдебен път от джамбито. Ако договорът е за 4250 лв. (за да спести лев от данък) - ще ти възстанови само посочената в договора сума.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

Не мисля, че прегледът в КАТ при регистрацията на "ново" МПС, купено от джамбазин, се счита за валиден ГТП. Но може и да не съм прав, разбира се. Този преглед в КАТ е най-вече за сверка на номерата на шасито и на двигателя, ако той има такъв номер. И се чака изестно време, за да се провери в системата дали колата не е крадена някъде из останалия свят.
Ако решиш все пак да си спестиш някой лев, първо отиваш на машината за талончета с пореден номер на чакащ при гишетата за регистрация, където винаги има някакви километрични навалици, теглиш си номера и след това отиваш да си направиш застраховка "ГО" и да платиш еко такса, ако джамбазинът не я е платил. Май се плащаше и такса за самата регистрация с превод по сметка на КАТ в някаква там банка. Джамбазинът трябва да ти е дал и фактура за парите, които си му платил за возилото. Ако нямаш фактура, трябва да минавате през нотариус. Та с документите на колата, които ти е дал джамбазинът, бележката за платена сума по сметката на КАТ, фактурата и полицата за ГО, отиваш пак при гишетата за регистрация, където си дочакваш да ти дойде редът и изсипваш всичко на лелката зад гишето. Ако искаш някакъв по-специален регистрационен номер, трябва да си платиш допълнително. Ако нямаш проблеми с документите, те пращат да чакаш на опашката за канала. И там ако минеш без проблем, те пращат да си чакаш новите табели с рег. номера.
Ако ще се вадят транзитни номера, в самото начало си вадиш талонче с пореден номер за гишето за транзитките и след това отиваш да си правиш ГО, еко такса и да платиш за услугата. Пропускаш опашките на гишетата за регистрация.
Транзитки ще ти трябват, ако си купуваш колата от Каспичан, примерно. При тях не минаваш през канала. После, когато се прибереш в София, трябва да отидеш в КАТ да минеш по реда за талон на твое име, канал и нормални табели с рег. номера.
Такъв беше редът миналата година в началото на пролетта, като може и да бъркам някоя подробност, но пък в КАТ са налични всякакви указания, написани на разбираем език. Ако се наредиш на някоя опашка за рагистрация или за транзитни номера без да имаш ГО, еко такса и платената такса за услугата, ще те върнат и висенето на опашката ще се умножи по две.

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 18 Септември 2024 22:36:24Не мисля, че прегледът в КАТ при регистрацията на "ново" МПС, купено от джамбазин, се счита за валиден ГТП. Но може и да не съм прав, разбира се.
Разбира се, че не си прав.
Ако въпросния преглед не се счита за валиден ГТП, то всяко МПС секънд хенд, ноФФ внос, след минаването на канала и поставянето на номера следва да напусне пункта за регистрация на платформа, ама не е така, нали?  :-* 

Друго се сетих - ако автомобила в нов внос и все още е регистриран, преди човек да се нареди на коя и да е опашка, първо трябва да му плати екотаксата (поредната хранилка за едни фирми) и така да продължи по реда.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Мммм, да. Не съм бил прав.
В приложение № 3 на Наредба № I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ И ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ, ВРЕМЕННО ОТНЕМАНЕ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, е отбелязано какво се прави на първоначалния преглед в КАТ. В общи линии е всичко, което трябва да се прави и на периодичните технически прегледи. Заблудил съм се, защото в София никога не са ръчкали с щеките в ауспуха на колите ми да мерят за СО и т.н.

Alexi

ами много ясно че не ръчкат нищо ,то тяхното оборудване отдавна не работи преди години им бяхме официален сервиз . бяха накупили най скъпите немски уреди и след някое време като трябваше да се обслужват/ремонтират им се видя скъпо ( то си е скъпо де ,една платка за газоанализатор примерно е 700 евра ,нормално уреда като ти е 6-7к евра ) ,някъде и валяците не работят та дори и спирачките ти няма да проверят .. но техния както писах и по горе фиктивен преглед се води официално ГТП

ivchotr

Като дойде време да минавам ГТП, ще взема да продам колата на жена ми и ще искам да мине преглед в КАТ (tooth) Хем по-малко пари ще вземат :D

Pyrhel

Всъщност, идеята е доста добра, можеш да минеш за 15 лева. Ако не бъркам за тарифата - 5 за спиране от движение и 10 за пускане в движение с техн. преглед.

ivchotr

За това не се бях сетил. С продажбата трябва да се хвърлят пари за нотариус ::)

F Focus

F Focus

Пак съм аз по темата, но ми протече мисъл( (tooth) ), та искам да Ви попитам-ако се закупи нерегистриран автомобил  от авто-къща и му се сложат временни номера в КАТ това значи ли, че е "минал" ГТП? Надали, но благодаря предварително за отговорите!

Ozzie

За временни номера не минаваш на канал, обаче как седи въпроса с прегледа... Е тук ме хвърли в тъч. Предния Форд го докарах от Дупница до Варна с временни номера, търкалях го с тях долу-горе месец, колкото беше валидна гражданската за тях. Търси и чети какво пише в законите и наредбите.

Може би в онзи наредба, която ivchotr цитира по-горе.
https://fordbg.com/forum/index.php?msg=153006

Pyrhel

Виж ми поста по-горе (№5), предполагам говориш за транзитни.
Те ти дават право да управляваш МПС-то за срок от 1 месец без да има нужда да правиш ТП, т.е. важи ти и ГО в тази ситуация. Имаш и право на удължаване на транзитните, но не виждам смисъл да ходиш до КАТ и да не си я регистрираш освен ако целта не е износ или при очакване на купувач, за да се избегне нотариално прехвърляне.

F Focus

ivchotr

За да вземеш транзитните номера, не прекарваш колата на първоначалния преглед. Те ще ти свършат работа, ако я купиш в Каспичан и решиш да си я докараш до София сам и на ход. В срока на валидност на транзитните номера трябва да я прекараш през канала за първоначалния преглед и да си изкараш нормалните табели с рег. номера, освен ако не си решил да се освободиш от нея през това време, де.

F Focus

Демек минавайки през КАТ за смяна на временните номера с постоянни ГТП е наличен? ^-^

ivchotr