Въпрос за изключване на системата, която следи налягането в гумите.

Започната от April, 19 Август 2024 12:40:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

А бе готини са джантите. Аз бих им сложил и по един секрет за всеки случай.

saggy

Да, няма да има драми с тези джанти. Можеш да сложиш дори джанти от Фокус 2 на Фокус 3, размерите са същите. Явно на Фокус 4 са намалили ширината на джантата с 0.5 инча (1,27см) от 7J на 6.5J. Между другото, моделите джанти при Фокус са доста добри във всичките поколения.

ПС. Ози е прав, редактирам си мнението по-горе.

Ozzie

@saggy
По-малък офсет (ЕТ) изнася колелото навън. Ако стария офсет е 50 мм., а новия 40 мм., то колелото ще седи с 10 мм. навън, а следата ще се увеличи общо с 20 мм.
На Фокус Мк2 (и фейслифта) оригиналния офсет е 52,5 мм. На сегашния ми е 50 мм.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

April

Много яко.

Дано не ги думнат  (tooth)

По-назад съм писал колко е тъпо да разнасяш втори комплект джанти.
Изглежда в размер до 16 цола не ми е  голяма разликата - дали само гуми или гуми с джанти - пренесох ги съвсем лесничко.
Имам един приятел с трилитрово Ауди, 19 джанти и скорошна херния - той е за оплакване вече.

April

saggy

April

Абсолютно си прав, те и самите Форд ги наричат Изи то клийн.

https://www.ford-accessories.bg/wheels/alloy-wheels/alloy-wheel-16%22/2262961#

Зимните ги измих с водоструйката и препарат, и ги прибрах.

Датчиците на новите джанти колата ги откри мигновено.

И Форда го прибрах и пътувам с метрото  (rofl)

saggy

Гледам сменил си зимните гуми с летни, ама щом си с метрото няма проблем. :)
Този Семперит за зимна гума бива ли, как се представи тази зима, където имаше сняг и лед?

Pyrhel

В темата за TPMS стана манджа с грозде последните 2/3 постове. April, защо не пуснеш една тема в Дневника, писаното тук е точно за такава тема?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

April

To4kata

Понеже темата е за сензорите за налягане искам да споделя, че онзи ден монтирах оригиналните джанти (стоманени) с датчиците, с които моя Фокус е излязъл от завода 2016 г. Не бяха ползвани в последните 4 г. и имах силни съмнения датчиците дали ще заработят, предвид че се вече на 9 г. Рискувах все пак и се оказа, че се разпознаха моментално след ресет и си бачкат перфектно. Четох за такива изкарали и повече от 10 г. Това в контекста на масово разпространеното мнение, че живота на батериите и 5-6 г.

April

А и аз нещо да кажа по темата :)
Снощи като се прибирах системата изписка - нямам видимо намаляване на налягането, нито невидимо - ходих да ги проверя.
Нулирах системата - днес сутринта пак изписка и пак я нулирах.
Дали има някаква мини дупка - ще видим.
Джантите и датчиците са от 2019 година - сравнително пресни са.

To4kata

Моите последно пискаха зимата и налягането беше под 1,5 от студа /нямам навик да си проверявам често гумите/. Но ако случайно ти затрябват датчици, да знаеш че имам свободен комплект на алуминиевите джанти, които са купувани от МП 2021 г. (датчиците, може би пазя и фактурата). Тези дни ще пусна Фокуса за продажба, и затова свалих, алуминиевите джанти (също оригинални). Джантите купих отделно (на старо, но перфектни), с нови гуми и нови датчици 2021 и смятам да ги продам отделно. Успех!

April

Темата стана пак актуална за мен.
Наблюдавам някакво доста странно явление с датчиците.
И четирите гуми са с еднакво налягане, не губят въздух.
При преминаване покай определена локация - бензиностанция на ЛукОйл на таблото излиза сигнал за мека гума, не казва коя.
Чат пат го прави и на други места.
Чували ли сте някакви радиочестотни смущения да въздействат на датчиците?
Аз лично бих се отървал от тази система, но не съм грамотен.

Ozzie

За пръв път чувам за такава аномалия.
Изключването е лесно, стига да имаш нужния софтуер и хардуеър.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Не е невъзможно да има смущения. Все пак става въпрос за радиочестоти, а те в последно време са почти изцяло заети.

Жоро Петков

Цитат на: Ozzie в 07 Април 2025 10:53:41Изключването е лесно, стига да имаш нужния софтуер и хардуеър.
Ози вече няколко пъти споменаваш, че е лесно. А аз няколко пъти търсих в интернет и никъде не открих начин да се спре тази система.
Защо не постнеш линк?

Цитат на: April в 07 Април 2025 10:28:50При преминаване покай определена локация -
Тази локация на какво разстояние е от вас. Смущение е изключително малко вероятно тъй като сензорите работят на определена честота, която е за доста близки разстояния. Обикновено е 433MHz. Освен ако някой не направи насочен заглушител с голяма мощност на тази честота... което е абсурдно. По-скоро ми се струва, че точно в този момент компютъра на колата решава, че датчиците не изпращат коректни сигнали (Т.е. минал е определен период за проверка на истиността на данните)

Ozzie

Както казах, нужен е хардуеър - препоръчвам адаптер ELS 27, желателно с USB връзка към лаптоп.
Софтуер - FORScan, чрез който се конфигурира в BCM (Body Conrol Module), че автомобила е без TPMS. Предполагам, че конфигурирането ще е възможно дори и с пробна версия на разширен лиценз на въпросната програма.

https://youtu.be/cKfs8EHpovU?t=111

April

Тази локация е бензиностанцията на Лукойл пред Горна баня.
И го прави на връщане привечер, независимо колко съм карал през деня.
Три пъти ми го е правило точно там.
Може и да е съвпадение, дедазнам.

https://www.reddit.com/r/AskMechanics/comments/k7830n/my_tpms_always_stops_working_at_the_same_location/

Жоро Петков

Аз на Април съм се разбрал да му помогна за заключването на колата та адаптор имам и ще му ослужа. Ама никъде не можах да намеря точно ТПМС-а да се спре. Ще видя клипчето и ако иска ще го пробваме.
Пробвай да направиш кръгче около Лукойл-а. В момента в който изпищи. Спри колата на най-близката отбивка. Изгаси я, отвори вратата, запали я пак и врътни до Лукойл-а. Ако пак изпищи - явно има някакво радиосмущение.

April

Благодаря за желанието за помощ, дай само да мине зимата :)
Довечера ще се повъртя там.
Има някакви съоръжения свързани с гарата, която е зад бензиностанцията - може и от тях да е.

Жоро Петков

Може високоволтовите проводници да създават хармоници, които да бъркат комуникацията. Пробвай го.
Аз съм с безжичен андроид ауто дивайс отделен. Няколко пътими се е случвало и на мен на бул. Рожен точно до Илиенци (Илиянци? както и да се пише) модулчето да се рестартира.

Ozzie

Цитат на: Жоро Петков в 07 Април 2025 13:38:13Аз на Април съм се разбрал да му помогна за заключването на колата та адаптор имам и ще му ослужа. Ама никъде не можах да намеря точно ТПМС-а да се спре
В същия модул в който се конфигурира и автоматичното заключване - BCMii Central configuration (Main), след което, като се натисне бутона "Play" и зареди всичко, горе се минава в "All editable + engeneering mode 1" или нещо такова, по спомен.
Може в първия момент да изглежда страшно, понеже по таблото, след натискане на "Play" почват да мигат всякакви лампи, да пищят зумери, но не е.

Жоро Петков

Благодаря, аз това го знам, че съм го правил на моята просто не си спомням да имаше поле за TPMS, че и в нета не можах да намеря.
Както и да е де, като дойде колегата ще видим какво ще иска и дали иска да спира TPMS-а, според мен е доста полезна функция, но както се казва "секи сам си преценя".