Форд фокус сякаш се дави

Започната от papof, 24 Май 2024 20:40:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

papof

Здравейте,имам фокус 1.6 само на бензин с двигател zetec 2003год. мк1. От известно време когато не е палена 20-тина часа независимо сутрин или вечер,студено или топло време, по някой път при първото завъртане на двигател пали и сякаш се дави,не се форсира,тресе мотора.Гасиш колата и например веднага въртиш и си пали все едно нищо не е било.Педала на газта и в двата случаяне не се натиска при паленето.Ако са дюзи няма ли да го прави постоянно,бензинова помпа бубина.Някакви идеи?

ivchotr

Отвий някоя от свещите или направо всичките и измери колко е просветът между електродите ѝ/им. Ако са обикновени, разстоянието трябва да е около 1 мм. По принцип свещите за този модел се продават с просвет от 0.8 до 1.3 мм. Но не трябва да е над тези 1.3 мм. Ако е видимо по-голямо, смени на първо време свещите. Ако са на повече от 60 - 70 000 км пробег и са обикновени, пак ги смени. Това им е горе - долу макс пробегът, при който започват да правят точно такъв проблем. Не е лошо да пуснеш някоя снимка да видим как изглеждат електродите им.
Ако се е скапала бобина или помпа, ще имаш проблем при всяко палене и двигателят по принцип няма да работи нормално. С дюзите е същата работа - няма да работи нормално постоянно, а не само при първото палене.
Ако със свещите всичко е наред, трябва да прегледаш в какво състояние е клапанът за празния ход (някои му казват стъпков мотор) и да го почистиш, ако е сериозно омърлян. Същото важи и за тръбата на дросела. Макар, че ако тя е омърляна сериозно, пак ще има проблемна работа по принцип. Но едно почистване няма да ѝ навреди.
Но започни със свещите и пиши какво е станало. Ако не си сигурен и в кабелите, направо ги смени и тях.

Gencho

Здравейте! И моят проблем е същият, като описаният в темата. Колата е Ford Focus Zetec С 1.6 FYDB бензин/газ 2002г. Ако, не е палена 1-2 часа , пали и гасне. Втория старт е перфектен. Дали не пада налягането в бензиновата рейка от проблемни бензинови 1 или повече дюзи? Проверих за грешки на бензиновия комп. и нямаше нищо записано. Проблема не е от кабели, свещи, бобина, стъпков мотор и дросел. Проверявал съм ги.

ivchotr

Може и от газта да е. Ако след загасяне на двигателя изтърва газ към цилиндрите, при следващото палене сместа ще е твърде богата и не е изключено да се дави. Ако бензиновите дюзи са проблемни, ще има неравномерна работа на двигателя по принцип, не само при паленето. Защо не спреш газта и не я покараш 100 - 200 км само на бензин? Така или иначе е добре да се прави от време на време. И то ще си покаже има ли проблем с дюзите или не.

П.П.
Човекът с първия въпрос така и не се обади да каже какво е установил при неговия двигател. Той поне не спомена, че има газ.

Gencho

Днес смених бензиновия филтър.Намерих сложен Bosch 0 450 905 273, но имаше вързана миша опашка, т.е не е оригиналния. Колата е на 220 000 , но не са реални. На таблото някой пишман майстор си е оставил следите на проца от интервенцията. 5 години се кара на газ и са изминати 50 000 км.Преди 2-3 месеца се прояви проблема с (дубъл старт). Сложих на Filtron, след 2 часа престой я запалих и стартира от 1 път и работи на празен ход перфектно.
Утре пак ще тествам. Много ме съмнява, да е от филтъра на бензина! Ще тествам. При ускорение на бензин се чуди колата, на газ си набира. 

Gencho

Цитат на: Gencho в 12 Септември 2024 23:45:57Днес смених бензиновия филтър.Намерих сложен Bosch 0 450 905 273, но имаше вързана миша опашка, т.е не е оригиналния. Колата е на 220 000 , но не са реални. На таблото някой пишман майстор си е оставил следите на проца от интервенцията. 5 години се кара на газ и са изминати 50 000 км.Преди 2-3 месеца се прояви проблема с (дубъл старт). Сложих на Filtron, след 2 часа престой я запалих и стартира от 1 път и работи на празен ход перфектно.
Утре пак ще тествам. Много ме съмнява, да е от филтъра на бензина! Ще тествам. При ускорение на бензин се чуди колата, на газ си набира. 
Днес намерих и кабел на 1 цилиндър, който е правил проблем и масло в буксата на  датчика на разпределителните валове. Кабела е сменен буксата е почистена и тествам. За сега си пали от 1 път.

F Focus

Цитат на: Gencho в 12 Септември 2024 23:45:57Днес смених бензиновия филтър.Намерих сложен Bosch 0 450 905 273, но имаше вързана миша опашка, т.е не е оригиналния. Колата е на 220 000 , но не са реални. На таблото някой пишман майстор си е оставил следите на проца от интервенцията. 5 години се кара на газ и са изминати 50 000 км.Преди 2-3 месеца се прояви проблема с (дубъл старт). Сложих на Filtron, след 2 часа престой я запалих и стартира от 1 път и работи на празен ход перфектно.

Отдавна досаждам, че всичките необходими за едно добиче филтри тези на "Филтрон" са ми любими-само лично мнение!

Фокус 3

Същия фокус се наблюдава и при мен, колата е Фокус 1.6 бензин с газ, 2000г. До скоро го правеше само в по-студено време. А когато заредя пресен бензин, 1-2 седмици палеше от раз, дори и в студ. Но сега се влоши - вчера заредих бензин, паля по обяд, когато е над 20 градуса, и първия път не ще. Мисля да сменя филтъра сам. Ако взема филтър точно за модела, ще ми трябват ли и някакви специални скоби?

F Focus

Абе то и при мен при първо стартиране в студено, или хладно време, ако не натискам леко педала на газта до около 1500 об./мин. за 5-6 секунди двигателят гасне. В големите жеги това лято след часове престой проблемът го няма.
Колата е "Фокус"-2, 1.8 Дуратек. Вероятният проблем е, че вихровите клапи са елиминирани?
Нямам намерение да се задълбочавам-това да е проблемът! ^-^

Фокус 3

Вчера смених горивния филтър, с много мамата, най-вече го отнесоха специалните скоби на тръбите, но също и крепежния елемент - една лента от ламарина, огъната по филтъра и вързана с опашка отгоре, където няма никакъв достъп. Явно който е сменил филтъра преди, е свалял и резервоара. Беше сложен Бош, който не е за тази кола. Аз взех Филтрон по Вин номер, оказа се малко по-дълъг. От стария филтър откъм входа изтече гадна чернилка, обаче на миризма наподобява бензин 😜. Тази сутрин запали от раз много пъргаво. А дано!

ivchotr

Ако беше пуснал някоя и друга снимка от местоположението на филтъра, щеше да е още по-полезно мнението ти.