Дали да не съгреша с Dacia Sandero Stepway - ново?!

Започната от To4kata, 29 Април 2024 08:26:47

« назад - напред »

0 Потребители и 17 гости преглеждат тази тема.

ivchotr

Цитат на: To4kata в 27 Януари 2025 21:46:35Що трябва да е милионник не разбирам, наистина!

То е ясно, че на първия собственик няма да му дреме, защото колата така или иначе е предвидена да изкара без сериозни проблеми едни 150 - 160 000 км. Всичко отгоре вече е дар свише. Обаче когато дойде време да я продава тази малолитражка с турбина, ще се озърта да прибере някой лев повече, нали?

Цитат на: Жоро Петков в 27 Януари 2025 22:21:41Ако ще гледаш рационално на нещата- Шкода-взимаш я за 50-60, караш 5-6г и продаваш за 30ка. Реално ще си платил 30к лв за чисто нова кола.
Именно.

Обаче, ако търсенето е малко, а предложенията са много, може и да няма кой да ги даде тези пари. А вторият по веригата как ще я развързва по-нататък е още по-сложен въпрос. Или той да му мисли, щом се е набутал вече. На първия собственик не му дреме - той си е решил проблема :D

Не ме разбирайте погрешно. Просто ми е интересно как някои се връзват на подобни щуротии. Май не сте изгледали дългия клип, дето пуснах по-горе :D

ivchotr

Цитат на: Жоро Петков в 27 Януари 2025 20:57:47В мобилето е пълно с екобууст на 200+ км...

Явно не ги купуват много :D

Цитат на: To4kata в 27 Януари 2025 22:50:42...кой цвят ви харесва най-много?

При колите е по-скоро въпрос на практичност. Светлите няма да се загряват много през лятото, а зиме носят повече на кални наслоявания. При тъмните цветове е обратното. Ако не търпиш колата да е мръсна и я миеш всеки ден, няма голямо значение какъв цвят е. Иначе, колкото хора, толкова и различни вкусове ще срещнеш.

To4kata

Ей, голям философ си, Ивчо! Абе, ти ми кажи какво ти харесва, зарежи миенето. Вдруги ден ще питам за някое гадже, русо или тъмно, ще ми кажеш: зависи колко и с какъв шампоан ще я къпеш!!! :D

Жоро Петков

Забелязъл съм, че при автомобилите през 2-3г базовия цвят се променя.
В момента Киа Хюндай Форд и сега като гледам и Дачия залагат на това зелено - хич не е лошо. Специално кугата изглежда много добре и това е базовия цвят , за който не се доплаща.

Лично аз съм решил - следващата ми кола ще е БЯЛА!

Черна - мравка да се разходи си личи, лятото вътре е  кюмбе. Цветната кола - всяка една щета си личи също много, защото грунда отдолу е бледосив.

Бялото има само плюсове... единствения минус е, че е скучно.

Между сива и зелена - аз бих избрал зелената.

Жоро Петков

Цитат на: ivchotr в 27 Януари 2025 23:00:55Обаче когато дойде време да я продава тази малолитражка с турбина, ще се озърта да прибере някой лев повече, нали?

Да не си карам колата, че да я продам по-скъпо е като да не си еба жената, че да я пазя за следващия ѝ...

ivchotr

Е, ако си решил да я сменяш скоро, разчекни ѝ кокалите :D

Цитат на: To4kata в 27 Януари 2025 23:52:00Абе, ти ми кажи какво ти харесва...

От тези възможности бих избрал по-светло сивата. Не, че ми харесва най-много, просто е най-практична. Иначе любимият ми цвят е черният, но не бих си взел черна кола. Зеленият цвят не е лош, но ако не са съобразили с него разцветките вътре в купето, става грозно.

А и в крайна сметка тези каруци са просто средство за придвижване. Тези, дето наистина е кеф да ги гледаш и караш, не са много практични за всекидневна употреба и струват доста. Не са за хора от нашата черга. Което не пречи, ако му е мечта на някого, да си гони реализирането ѝ.

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 27 Януари 2025 23:12:29Светлите няма да се загряват много през лятото...
Да си кажа мнението, като човек, каращ бело комби - 'ми задух си е вътре, ако не е паркирано на сянка.
На предното стъкло слагам фолио, да не влиза слънце, задната линия (от Б-колоните назад) е с UV защитно фолио.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Аз ползвам от време на време бялата Астра на младежите, пак техния светлосив Фокус и моя, който е тъмносив. Ами на слънце моят загрява най-много. Служебните коли бяха предимно черни, червени, светлосиви и бели. Черните ставаха на пещ, стоейки на слънце.

А и няма нужда да оспорваме научно доказани факти - черният цвят привлича слънчевите лъчи, докато белият ги отблъсква. 

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 28 Януари 2025 10:34:09черният цвят привлича слънчевите лъчи, докато белият ги отблъсква.
така е, не оспорвам, просто казвам, че бялото и то не е панацея
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Жоро Петков

Аз сега не разбрах - в крайна сметка избрахме ли колата, че почнахме цветове да обсъждаме?

Ozzie

е чешем клавиатурите, т'ва е повече от ясно, 14-та страница поред  :D

To4kata

Не бе, Жорка, просто любопитство и да кажем сондаж на мнения. А иначе, да, чешем клавиатурата, иначе настава скука. Аз все пак съм много благодарен за мненията! Многа са ми полезни.

saggy

Жоро, най-добрата кола е вече изобретена и се продава, и прави до ден днешен. Жалко, че трудно да я видиш в България и цената е висока. Относно цвета на Дъстъра - удивителна прилика на кремавия цвят с предложената кола от мен. За Дъстър май зеленото е най-открояващото се.
https://www.youtube.com/watch?v=ZhkSh4aMdtE&t=12s

Жоро Петков

Аз мислех, че темата е сериозна, а то го обърнахме на шега..
Ако говорим за ИСТИНСКА ама ИСТИНСКА кола има само 1 производител - Порше.

Ако искам нещо за офроуд ама ИСТИНСКИ офроуд - е там за съжаление руснаците отдавна са открили истината... Дори Буханката ще го направи смешен лендкрузера... Да не говорим, че ще си купиш по 1 за всеки месец вместо да даваш толкова пари...

Тойота имат само 1 смислен модел - БОЙКОМОБИЛА! Ай добре - и хайлукс не е лош, но рейнджъра е по-добър.

Цитат на: saggy в 28 Януари 2025 17:46:13За Дъстър май зеленото е най-открояващото се.

В момента Форд Куга, Киа Спортидж и Дачия Степуей се предлагат с това зелено.

To4kata

Макар и да е в Общи приказки, темата не е несериозна. Споделям с вас, щото ви чувствам близки, пък и реших, че ще ви е забавно. Приятелката ми в каквото я кача все и харесва. Иначе колата ми харесва, но не съм убеден, че е правлиния избор. Във фейсбук групата всеки ден поне по 1-2 се хвалят с нови Дъстъри хибриди, но те са западняци с пари все пак. Бълха ги ухапала, паркирали Дачия до Мерцедеса пред къщата. В момента горе-долу за тези пари може да се вземе Карок, ама ръчка, чист бензин и в града ще харчи по 8/100 а може и повече. Блазни ме пусто, но ме е шубе. Ще събера повече информация, а от Еспасауто споменаха, че щяло да има и акция някаква. Макар че за Дачия не помня да съм видал промоции.

А да съм откорвен докрай, аз харесвам бежовия. Струва ми се, че контраста с тъмните детайли го отваря най-много.  Сивия също е предпочитан /той ми е втория фаворит/ и след това зеления. Някак си на Сандерото зеления цвят по му отива, отколкото на Дъстъра. Има още три цвята, но не стоят хубаво хич. Абе говоря, като че ще го спазаря утре, ама ме е шубе, както казах.

ivchotr

Ти като ходиш на пробни карания, вземи им огледай как е хванато предното и задното окачване. Че имам спомен от един автосалон преди години, където за първи път бяха показали Дачия, май Сандеро беше и предното окачване нещо не ме грабна като сигурност на сглобката. Грейт Уол Волекс беше още по-зле, де :D Ама китайците вече са си научили урока, а за румънците нямам наблюдения.

To4kata

Е, пък аз съм чувал от таксиджии, че окачването им било желязно и евтино за ремонт при нужда.

ivchotr

Случвало ми се е да се возя в Сандеро като такси, но беше от предишните модели. Е, ми тропаше си като необслужвано навреме такси :D

Alexi

"окачването" е силно казано ,отзад е цял мост без биалетки носачи и каквото и да е - естествено няма какво да се развали ,но моята Дачия хвърли амортисьор на 30к км  :D не го признаха по гаранция защото "много такива случаи станали" .. като цяло поддръжката е зле ,както в повечето сервизи де

saggy

То4ка, защо не скочиш на малко по-скъпа нова кола, на която няма да се чудиш дали окачването, скоростната или друго ще се строши. Има и такива автомобили, върнати от лизинг на 3-4 години на малко километри. Те също са оферта. По-логично е след Фокуса да се качиш на нещо поне малко по-добро. Като слушам Алекси какво говори и другият колега с Реното Аркана, Дачия почват да ми се струват не толкова привлекателни, особено на такава цена. Знам, че си харесал Дъстър, но с тази моторизация е малко рисково. Аз лично не бих купил кола с ново поколение мотор, който тепърва ще претърпява сервизни акции и ще му се разбират дефектите.

To4kata

Ами той моторът и скоростите се влагат отпреди 4 г. /мисля/, не е като да е пуснат миналата година. Мисля си, че след като ги влагат в Каптюр, Аркана и всичките хибриди на Рено, както и в Нисан /те май са разработка на Нисан/ все пак са прилични. Прерових няколко форума и фейсбук групи, не намерих съществени оплаквания. Изключвам това че автомат. скорости нещо на баир държали по-ниска предавка, но разбрах че имало ъпдейт на софтуеъра и сега няма съществени оплаквания. Алекси е прав, обаче, сервизът им е кофти и по-специално специално за Дачия, не дай си боже по-сериозен проблем, чака се с месеци понякога. Всъщност проблема е с резервните части, за сервизните услуги не знам. Защо не върнато от лизинг? Ами защото вече искам автоматични скорости, пък не ми се иска да са втора употреба, защото и там стават драми след 100-150к. В СФ стана голяма бутаница по пътищата и с ръчката става неприятно вече. Онзи ден си взех нови обувки, няма да ти казвам на какво приличат от педалите ... За 5 метра, 3 пъти тръгни-спри. И понеже съм зодия Близнаци, единият вика точно като Саги: вземи си нещо доказано, нищо че е ръчка и прост бензин; другия вика, пич, кой вече кара ръчки /те и тях ще спрат от производство, така казват запознати/ - светът отива към хибриди и ток. Приятели ми казват, че младите не могат да карат кола с ръчни скорости, автоматик по-лесно ще се продаде вече. И те така ...

Alexi

ако караш повечко градско що не загледаш чистите електрички ? поне ще се движиш без пари .. в момента има промоция на новата Кона ,наистина я дават на добра цена 60к за 204 коньовата с 60кВ батерия

Жоро Петков

И ако живее в блок ще си опъне кабел от терасата ли?
И като иска да иде до морето - ще ходи като едно време за 2-3 дни с почивки за зареждане.
Отделно Коната е такъв жесток боклук вътре - толкова ниско качество на материалите, че китайците могат да им завидят.
Отделно Коната е по-малка.

За вторичния пазар - в момента НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА. Чисто нова кола е 50-60 000лв а за такава на 40-50 000км и на 1-2 до 3г цената е 40 000лв... за мен това не е ОК.

ivchotr

Автоматичните кутии са удобни за некадърници, дето не могат да контролират едновременно ръцете и краката си. Едно време задължително се минаваше през психо-моторен тест преди въобще човек да се запише на курс. Ако не го издържиш - чао шофьорлък. И така е редно, защото сега с това постоянно чатене във Фейсбук докато шофират, въпросните некадърници са постоянната причина за ПТП у нас. И като му дадеш на такъв екземпляр кола с автоматик, нещата стават страшни. Вчера една патка караше след мен като си вдигаше погледа към пътя веднъж на 2 - 3 минути. А на задната седалка возеше в столче хлапе на не повече от 2 - 3 години ???
Ако имам власт, ще забраня автоматиците за ползване от хора, които нямат някаква степен на инвалидност, свързана със загуба на крак или ръка. Това за колите с ДВГ. Електричките се надявам да не навлизат скоро масово в употреба :D

Точка, Рено отдавна не правят качествени двигатели. Я разпределителните валове ще са някакъв кашкавал, я електрониката ще се срива докато е още в гаранция, я нещо друго. И да си вземеш румънския продукт, който и без това е оборудван с агрегат, дето франсетата са им предоставили, защото вече самите те не ползват, е меко казано неразумно. Западняците скачат масово на Дачиите, защото боли по-малко да се оправяш с евтин боклук, отколкото със скъп :D

Alexi

Коната вътре определено е доста по добре от Дачия  :D  новите модели са с 800 волтова архитектура и зареждат с до 250кВ ,от 20 до 80% са ти 20-25 минути ,чарджъри особено пък към морето бол - даде грешен пример ,проблем би било ако обичаш планините и разходките там с кола + лек офроуд

Жоро Петков

И то на тия чарджъри ще си само ти нали... и те там за без пари зареждат викаш...
Е тази сивата пластмаса където е в коната точно след 1г прилича на войнишка манерка.

Ти защо караш дизел, а не електричка?

Alexi

за момента не мога да си позволя да взема електричката която искам ( стъпал съм в два апартамента и офис на зелено ,имам и студентка и т.н.  :D ) но някой ден мисля да карам .. като ще взема нещо поне 250 коня - много по евтино излиза за закупуване и каране от ДВГ 250+ коня ( който трябва да е 6 цилиндъра със съответното обслужване и разход на гориво ) .. а ако вдигнеш конете на 350+ - там електричката бие с много като цена за закупуване и експлоатационни разходи щото отиваме на 8 цилиндров ДВГ .

ivchotr

При 140 км/ч макс разрешена скорост по нашите "магистрали", която вероятно ще падне на 120 км/ч в скоро време, ако онези баламурници в НС приемат предложените промени в ЗДвП, за чий са ти тези 250+, хеле пък и 350+ коня ::) Без значение от какъв двигател ще ги вадиш. За останалите пътища с ограничения 60 км/ч преди всяка отбивка, каквито са често срещани между другото, подобна мощност е още по-безпредметна. От друга страна пък звука на 8 цилиндровия двигател си заслужава да го слушаш и с 50 км/ч :D

Alexi

кефа да караш 200+ ( за 300+ да не говорим ) коня кола без лаг при подаване на газ ,без да се чудиш на коя да превключиш че да влезе в обороти - няма нищо общо с макс скорост .. качи се на Тесла Дуал мотор 330 коня да те повозят малко и ще си смениш мнението ,даже ще си намразиш всичките коли  :D

Ozzie

Цитат на: ivchotr в 29 Януари 2025 20:46:04звука на 8 цилиндровия двигател си заслужава да го слушаш
звука на V8 много зависи от реда на запалване на цилиндрите, което пък зависи от коляновия вал ;)
V8 при нормалните AMG GT звучи различно от този в AMG GT Black Series, като пример