ford KA 1.3 датчик перка радиатор

Започната от z_chakarov, 21 Март 2012 16:46:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

z_chakarov

Къде се намира датчика на перката на радиатора на форд КА 1.3 ендура 60к.с. Колата е с климатик.На термостата го няма и по маркучите не можах да видя.Къде са намира и на колко градуса трябва да включва перката?

Pyrhel

Почти съм сигурен, че перката се контролира от ЕКУ-то като то получава сигнали от сензора за температурата на антифриза (CTS). Въпросният CTS би трябвало да се намира от страната на всмукателния колектор в долната част на блока. Да не развиеш някоя тапа! От сензора излизат 2 жици. Виж ги първо дали не са прекъснати... Имай предвид, че развиеш ли го тоя сензор антифриза теква :)

На колко градуса - нямам представа.

Щом питаш, има някакъв проблем, какъв е? Перката ти не включва като загрее колата? Включва ли като пуснеш климатика?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

z_chakarov

точно, загрява , но не включва.. Като пусна климатика си тръгва перката.Като го спра тя си продължава докато охлади и спира, но след това пак не тръгва. Утре ще го погледна . Благодаря ти много.

Pyrhel

Виж ако можеш да намериш някой да погледне през компютър сензора каква температура отчита, за да не се прецакаш със смяната му. Попринцип тия сензори сменят съпротивлението си при температура, но не мога да ти кажа при какви градуси колко ома е.

Има и други варанти, които ми минават през ума. Ако перката е с резистор за бърза/бавна скорост, може да е изгоряла бавната. При такива проблеми УЖ трябва още като е на контакт да тръгва на пълна скорост, ама както казах - уж.

Ако го развиваш - на студен мотор да не се изпогориш с течността.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

z_chakarov

Аха, имам кабел , след малко ще слезна да пробвам да се свържа с ForDiag. А, тези резистори  , къде би трябвало да се намират ? Точно на самата перка под нея има една малка кутия хваната с 2 видии и от нея излизат 2 кабела, който влизат някъде  в снопа с другите кабели от перката.Ако не успея да се свържа с компютъра ще я сваля тази кутия, дано да има резистори в нея  :-X
Другото , което ми идва на ума е да намеря информация въпросния датчик при какви температури , какви съпротивления дава и с мултицета да го замеря.. То, значи този датчик от неговата информация компютъра забърква горивната смес.

z_chakarov

Нищо не можах да видя.  Огледах навсякъде не виждам по блока датчик и да излизат 2кабела от него... Направооооооооооо  (hammer) Вече се замислям за варианта маркуча дето излиза от радиатора да го отрежа една тръба посредата и да навия един датчик като на другите коли и да се преключи с тая мистерия ....................

z_chakarov

Датчик така и не намерих, но няма и да ми се налага.Проблем е нямало, просто на тези фордове перката тръгва при 105 градуса.Аз мислех , че е като на реното ми при 93-4 градуса и да тръгва перката.Днес я оставих да работи на място доста време и чух прословутата перка  :D Охлади си, спря и след 3-4 минути пак тръгва , спря. Благодаря много на отзовалите се.

capry91

И аз имам проблем с вентилатора. Не включва и се чудя дали е от сензора или от друго. Индикатора на таблото не ми е светнал, но ми замириса на антифриз и спрях да видя какво е положението. От някъде изтича като че ли, защото ми пушеше малко.
Перката не беше включена и не съм я чувал да работи. Знае ли някой какъв може да е проблема? От Мото Пфое ми казаха, че има два сензора, но аз не ги знам къде са.

ivchotr

Първо си огледайте добре буксите, дето свързват вентилатора с останалата част от електриките в колата. Аз заради нагорели контакти в буксата се прибирах с пътна помощ лятото.