Избор на акумулатор за Focus MK3.5

Започната от nickbg321, 03 Септември 2023 09:39:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

nickbg321

Здравейте,

Автомобилът ми е Focus 2015 MK3.5 1.0 EcoBoost със 100кс. Когато я взех преди около четири години и половина от МП ми монтираха OEM акумулатор на Varta (EFB, 60Ah, 590A) с номер 1917575. Търсейки по този OE номер намирам Varta 565 500 065, който е с десен плюс и абсолютно същите размери, с каквито е и фабричния. Спецификациите обаче са малко по-различни: 65Ah и 650A пусков ток. Проблем ли е тази разлика?

Ozzie

Аз проблем не виждам. Дори параметрите са с една идея по-добри.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

To4kata

Е, тая Варта от Мотото умря ли? Моят е оригиналния, на 7 г. и още деяни. Да чукна на дърво!

nickbg321

Цитат на: To4kata в 03 Септември 2023 17:05:26Е, тая Варта от Мотото умря ли? Моят е оригиналния, на 7 г. и още деяни. Да чукна на дърво!
Миналата зима я закарах за диагностика в МП, защото се случваха интересни неща с електрониката сутрин при палене на студено. :) Казаха, че акумулатора е паднал доста, въпреки, че проблем с паленето конкретно не съм имал никога. Заредиха го, можел да изкара още. От тогава до преди седмица (г/д 10 месеца) не бях имал абсолютно никакви проблеми.

Карам доста градско на къси разстояния, та предполагам това е основната причина да не доживее 5 години.

Иначе притеснението за новия беше по-големия му капацитет и дали алтернатора ще успява да го зареди като хората.

saggy

Най-вероятно новата Варта е заместителя на старата. Най-сигурно било да се купи ОЕМ, обаче цената е солена. Добър вариант е да си изтеглиш каталог на 2-3 производителя като Варта и Ескайд например, и да провериш какъв акумулатор дават за този модел/двигател. Така 100% ще вземеш правилния. Интересен момент е дали при смяна на акумулатора, трябва да се обучи някой от модулите на колата, за да работи и зарежда коректно новият акумулатор. При новите Аудита е точно така и е дразнещо, защото ти трябва специализиран софтуер или отиваш в сервиз. При Форд не съм чул да е така.

To4kata

Цитат на: saggy в 03 Септември 2023 19:17:20Интересен момент е дали при смяна на акумулатора, трябва да се обучи някой от модулите на колата, за да работи и зарежда коректно новият акумулатор. При новите Аудита е точно така и е дразнещо, защото ти трябва специализиран софтуер или отиваш в сервиз. При Форд не съм чул да е така.

Така е и при Форд, мисля.
Не мога да кажа със сигурност, но едва ли ще има проблеми колегата с тази Варта, която цитира. Интересно старт-стоп системата дали е правили някакви други магарии, освен да не работи със стария акумулатор?

perun

И какво е сложното да се даде захранване докато се сменя акумулатора и да си спестиш магарийте с обучение?!..

nickbg321

Поръчах новата Varta и се монтира без проблем. Фирмата, от която я закупих закачиха колата на компютър и ресетнаха BMS системата, имало начин да се направи и без компютър, но не съм се интересувал допълнително. Освен обичайните неща, като загуба на час и дата, ел. стъклата бяха "забравили", че могат да се вдигат автоматично (с едно дърпане на бутона).

saggy

Ник, моля дай инфо за магазина и фирмата, че да е полезно за останалите с Фокус 3. Фирмата се свърза към компа на колата с диагностичен адаптер и лаптоп ли, за да ресетне модулът? Интересно какъв софтуер са ползвали?

To4kata

Именно, дай повече инфо, че и моя няма да ме забави /гледам, че старт-стопа сработва само след дълъг път/ и цената да не пропуснеш. Да, има начин да си го ресетнеш и сам, в тубата има доста видеа.

PS. Аз пък това със вдигането на стъклата така и не можах да го направя ръчно.Уж гледах, съвети много и нищо!

nickbg321

Фирмата е https://akumulatori.bg, бяха доста бързи и цените са прилични (монтажа е безплатен). В МП Люлин само за OEМ акумулатор ми искаха с около стотина лева повече, от колкото платих за тази Варта, без да броим труда.

Хората дойдоха директно на адрес, носеха си устройство на Bosch, подобно на таблет, и го закачиха за OBD порта на колата.

perun

Повече от 20год. взимам акумулатори за различни нужди само от тази фирма-akumulatori.bg. Също много съм доволен от качество, сервиз, обслужване и цена.
+1 от мен за akumulatori. bg

F Focus

Препоръчвам акумулатор "Варта", в бял корпус, произведен в Чехия, 61А/ч. с означение на етикета S5, което "говори" за качество на първоначално фабрично вграждане, гаранция-3 г.

ivchotr

Стъклата би трябвало да се обучат ръчно, като се дръпне (натисне) бутонът на съответното стъкло и когато то стигне другото си крайно положение, да се изчака едни десет секунди, преди да се пусне бутонът. После упражнението се повтаря с отиване на стъклото в другото му крайно положение. И така с всички останали подвижни джамове. Тази функция работи по този начин и на други марки коли, освен на Фордовете ни.

saggy

Точка, в ръководството на модела пише как се обучават стъклата. Трябва да е, както Ивчо е описал, но не винаги става от първия път. Иначе автоматичното затваряне и отваряне си е благинка, особено като си извън колата и искаш да затвориш отворените прозорци чрез дистанционното.

F Focus

Извинявам се-писал съм за акумулатор "Варта", а всъщност е "Бош"  S 5 :-X
Мачът предполагам, че е свирен, но за протокола трябваше да се коригирам.

To4kata

Такаа, и моят ме заряза. Баш когато не трябва, в дълбоката провинция. Естествено не мога да намеря EFB с точните размери и характеристики. Предлага ми приятел некакъв обикновен със близки характеристики, колкото да си свърша някаква работа утре и да се прибера да София в понеделник. Може ли да се ошашка/скапе нещо по електрониките при такъв един подход, макар и временен?

Ozzie

Цитат на: To4kata в 28 Октомври 2023 18:12:36Може ли да се ошашка/скапе нещо по електрониките при такъв един подход, макар и временен?
Силно се съмнявам.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

To4kata

Да, благодаря.

Освен Вартата, която е 297 лв https://akumulatori.bg/produkti/akumulatori/leki-avtomobili/varta-blue-dynamic-efb-65ah/
Намирам и 2 на Бош на малко по-добра цена от Макскар https://maxcar.bg/akumulatori/bosch-pe007-power-start-stop-efb-65ah-650a-r и този https://maxcar.bg/akumulatori/bosch-silver-s4-efb-65ah-650a-r, като първия излиза 236 лв еко цена.

Някакви съвети на кой да се спра?

saggy

Сигурно няма какво да се скапе, освен временния акумулатор и то при много продължително време (месеци каране). Със сигурност изключвай старт-стоп системата при всяко каране. Временният акумулатор чисто нов ли е или ще бъде втора ръка? Интересно ми е на колко волта ще се зарежда от алтернатора?

To4kata

Май е нов, но аз ще го ползвам 2 дни. В понеделник си купувам правилния, само дето се чудя Варта или Бош. То друго EFB не излиза с тези размери шантави.

ivchotr

Продукти на Варта не съм си купувал, като се изключат батериите за дистанционните :D А от тях специално нямам добри впечатления. Колата я купих в началото на октомври 2015 г., с монтиран акумулатор на Бош, който не беше нов със сигурност. През лятото се случва да стои по няколко седмици без да се кара, щото минавам на две колела, но пък алармата си е включена. Още работи безотказно. Не знам докога ще издържи, но никоя друга марка не е изкарвала толкова време в мои коли. Печката пък пали вече 4 години с "Banner" и през последната година също не се кара много, но няма проблем и с него. Но за да имаш някаква сигурност, каквато и марка да си избереш, гледай батерията да е произведена сравнително скоро.

To4kata

Добре де, този Exide EFB https://www.akumulatorionline.com/%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-exide-efb-12v65ah e със същите параметри, само дето е по-къс 242, вместо 278 см, че е дори 227 лв. Това че е по-къс нещо ще пречи ли? Гледам че е доста хвален бранд.

Ozzie

дължината не е проблем, височината, ако е повече създава ядове понякога

saggy

Дължината не би трабвало да е проблем, но все пак погледни кабелите дали имат достатъчно дължина, че да се свържат с по-къс акумулатор.

To4kata

Ок. Намерих и Exide, но май само онлайн може да се поръча, а ми се струва, че не е много ОК да купувам акумулатор онлайн. Кой знае какво ще ми пратят. Ако Бош/Варта е все едно, то Макскар Младост са ми на път и мога от тях да взема Бош, при това и на по-добра цена.

PS. Tц, ще взимам и аз Varta-та, от същия магазин, като колегата, пуснал темата. 280 лв и ти го монтират на място. Позачетох руски отзиви, ми не са много доволни от Бош ...

nogopechen

Като свършат етикетите "Варта"-лепят "Бош", във фабриката. Тази седмица "бракувах" един "Exide", излязъл от завода монтиран в "Дейли"-камионче.Купувал съм коли с "Бош" и "Варта", точно си изкарват гаранцията и се сриват.

F Focus

Взимай от Макскар Бош 61А/ч. задължително с означение S5 отгоре, което е най-високото качество, произведен в Чехия. Корпусът е по-нисък с около 1.5 см., та подложих в краищата м/у корпуса и пристягащата скоба квадратни парчета от дъбова летва които за по-добра визия боядисах с червена боя (в случая лак за нокти  ^-^ ).

П.С. Ексайд-а го забрави.

KoCMoHaBTa

Цитата ми се струва, че не е много ОК да купувам акумулатор онлайн
(off) Аз на старата кола, от зор, купих обикновен бош от кауфланд - мисля че вече 4та-5та година кара.
Мисля си че си е на късмет работата. На форда, това лято му се скапа заводската варта на 3 години и половина (окъсена клетка). - смениха ми го гаранционно, пак с варта.

saggy

Дали не е преебавка с тия по-нови коли и уж по-нови технологии - имаш 2-3 акумулатора избор. Голяма греда ми се струва. Допитай се до Акумулатори.бг кой ще препоръчат и слагай него. Нали само акумулатори предлагат и трябва да си ги знаят кое става и кое не става. Гледам, че плюем Варта, та аз изкарах близо 6 години с една заводска Варта с етикет Форд, която беше от Мото-пфое. Та, всичко си е на късмет. Взимай някакъв топ марка и колкото изкара.