За разкрачването на задното окачване на Фокус 2

Започната от saggy, 22 Юни 2023 20:15:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

saggy

Попаднах на интернесна тема в една група за Форд във Фейсбук. Авторът на поста е показал колко е разкрачена задната гума на неговия Фокус и пита какво да прави. При мен сякаш има някакво много леко разкрачване, но честно казано не мога да преценя и досега при проверка на задно оказване не е имало проблеми. Имате ли такива случаи при вашите Фокуси и как ги оправяте. Ей това е снимката, за да придобиете представа. ФФ2 Задно окачване.jpg 

ivchotr

E като ходите по сервизите не питате ли от какво може да се "разкрачват" така?

По принцип при разбиване шарнирите на щангите на задния мост се появява този ефект.
Предишната ми кола беше с малко по-ралично окачване от на Фокуса и при нея се беше появил луфт в леглото на лагерите на осите на задните главини. Това е по-гадният вариант, защото ако не се хванат навреме, леглата се износват прекомерно и после се оправят с нови. Което е по-трудоемко и по-скъпо, естествено.

Та започне ли да се криви колелото повече от нормалното, закарайте колата в сервиз да видят какво се е предало по окачването и да го оправят овреме.

saggy

Добре де, аз нямам никакви особени шумове отзад - нито потропване, нито тракане, в завой е стабилна. Та, питането ми е, няма ли някакви други белези, че нещо е заминало отзад. Защото в повечето сервизи ще почнат да сменят окачването наред и може да стане доста солено. В публикацията говорят за долни напречни носачи или техните тампони.

ivchotr

Начинът за диагностициране на проблема в окачването е повече от елементарен. Както казах и по-горе, по-лекият варант е да са заминали носачите. Не е задължително да се чуват тропания и хлопания или колата да се люшка като рибарска лодка. На дизеляка (мк1) му се бяха износили тампоните на късите щанги отзад и единственият ефект беше дрифтенето на задницата при влизане с висока скорост в завой. Аз го отдавах в началото на гумите, защото нали нямаше никакви смущаващи шумове. Обаче при едно влизане в сервиз за реглаж на предницата се заговорихме с механика и той ми показа как са започнали да се разбиват задните щанги и затова колата дрифти. Смених ги и дрифтът спря.
На моята също ми се струват малко наклонени задните колела, но скоро минавах през същия пункт за реглаж, че сменях кормилен накрайник и човекът не каза нищо за задните колела. А и аз не съм проверявал, щото преди 2 - 3 години сменях някакви железа отзад.
Та затова казвам - който се съмнява, да отива в сервиз и да проверят за наличие на луфтове. Ако тръгнат да гадаят и да предлагат подмяната на какво да е без проверка, сменяйте сервиза.

F Focus

Подкрепям за долните напречни носачи и тампоните.
Не отлагай посещение в сервиз и гледай какво-що.

Stanislaw

Най-често тампоните на двата къси напречни носача са виновниците. Дори и да не са скъсани или с голям луфт, за 15-20 години експоатация са деформирани.

saggy

Значи ето това са виновниците - долни задни носачи. Онзи ден ударих една дълбока шахта на пътя и усетих как задницата се изнесе на една страна, което може би е показател точно за коментирания проблем:Долен заден носач ФФ2.jpg

ADiDimitrov

Има ли ги като части по магазините и какви пари са?

saggy

Трудно да се каже за цената, зависи какво точно ще се сменя, защото гледам, че продават ремонтни комплекти за задното окачване, които са близо 400лв. Иначе само носачите са към 200лв.

Stanislaw

Малките носачи започват от 20 лева брой (рейн хок), към 30-35 са Феби/Сваг/Делфи, Мейле около 40 и ТРВ/Лемфьодер 50-60. Кривия чугунен е малко по-скъп.
Преди известно време взех пълен комплект Мейле около 300 лева.
Общо взето труда в този счучай е по-скъп от частите  (tooth)

ivchotr

Да и понякога не минава без ъглошлайф :D Но не е ядрена технология, така че всеки майстор с пипе колкото да пази равновесие ще свърши работата. Аз бих си дал колата на по-интелигентен механик, ама такава е приказката.