Фарове МК2.5 подръжка

Започната от ADiDimitrov, 16 Юни 2023 13:22:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

perun

И отдавна е доказано,че всякаква интервенция по фаровете драстично променя оптичните им качества....


ivchotr

Гладка пластмаса, полирана и фолирана как ще промени оптичнте си качества, при положение, че излиза в същия вид от завода? Без фолиото, де. Ама качественото фолио е само от полза. Та пак да кажа - моите 20 годишни фарове са като нови на външен вид и светят като такива.

ivchotr

ФФокус, едно предложение за полирмашинка на ток - ЦЪК


perun

А като си надраскаш стъклата на очилата защо не си ги полираш, фолираш, лакираш и т.н.При фаровете оптичната система не е много по-различна.Останалото е чиста илюзия и както казах балкански фейс...

ADiDimitrov

Цитат на: F Focus в 19 Май 2024 20:57:30Следя те изкъсо! (tooth) Ама не разбрах ти ли ще си облепваш фолиото? И още-изшкурил си ги, демек са матови сега-в този вид ли ще ги облепваш с фолио?
шлайф, полиране и запечатване и всичко на ръка. Но това изкарва макс 6-10 месеца. Иска си фолиото и мисля сам да си го сложа, но ми трябват още един чифт ръце  :)) ! Относно сърказма на колегата Перун, само сравнението което направи с оптичните очила, ме кара даже да не му отговоря! Явно с много неща не е запознат  :-*

ivchotr

Перуне, фаровете на по-съвременните коли не са от стъкло или поне на повечето не са. И тази пластмаса (нека да я наречем така за по-лесно) с времето прегаря от Слънцето и от атмосферните условия по принцип. Както и от химикалите по пътищата и в автомивките, да речем. Прегорелият слой със сигурност намалява пропускливостта на светлината от ламБите на фаровете, поради което като цяло те не осветяват достатъчно добре пътя пред тях. С полирането се премахва прегорелият слой пластмаса, което възвръща първоначалната му пропускливост. Фолиото просто предпазва пластмасата да не прегаря в скоро време. Лакът изкарва по-кратко време върху фаровете.
Играл съм си с какви ли не неща да възвърна пропускливостта на фаровете, но към момента по-добро от фолиото не съм срещал.
Ти за последните два реда няма как да си наясно, но останалото сигурно ти е известно. Не знам защо продължаваш да спориш?!?

F Focus

Съгласявам се с Ади и Ивчо.
Сега единствено ми остава дилемата как да измия фаровете от вътрешната им страна. После ще го мисля дали фолио, или лак?
Ади-що смяташ, че ти трябват повече ръце за фолиото? Доколкото вдянах от клиповете по темата се казва, че е добре фаровете да са на мястото си, за да има опора, като натискаш с шпакличката, за да "изгониш" добре течността, с която се пръска фолиото и фара, за да напаснеш добре фолиото. На мен лично не ми се изясни каква аджеба баш е тази течност, щото е важна?
Никой не ми отговори защо потъмняват лупите с годините на фаровете с такива, на което съм бил свидетел-не са ли стъклени, прах ли привличат...?

П.С. Очилата си ги чистя, като ги напръскам обилно със спирт 95% и после ги изтривам с мека хартиена салфетка-стават джам! ;D И стъклата на цайсите странно, но по някаква причина не се матират, за да искат обработка, като на автомобилните фарове...

Жоро Петков

Стъклени фарове няма от сигурно 15г вече. От съображения за сигурност.
По-добре не се занимавай да сваляш и да миеш фаровете ще стане по-зле. Ако не е толкова зле положението по-добре "не барай" . If ain't broke don't fix it!
Полирай си фаровете, фолио и си изцяло в бизнеса.
Другия вариант е - чисто нови фарове и пак фолио и на практика забравяш в следващите 15г +

perun

#38
При очилата повече от 30год. масово се използва пластмаса.Просто така си остана да му казват-"стъкла".
Като цяло виждам масово неразбиране на тази материя.Последно наблюдавам,че е пълно с лумпени сложили евтини LED крушки на халогенен фар и си мислят,че свети повече.А освен да заслепяват и да създават предпоставка за ПТП друго не правят....

Жоро Петков

Абсолютно няма проблем да сложиш LED крушка на халогенен фар, НО не трябва да е евтино китайско лайно.
Има си добри производители, които са съобразили фотонния поток да е максимално близък до този на халогенна крушка и рефлектора да работи без проблем.
По темата - оказа се, че американската агенция за пътна безопасност е издала препоръка към производителите на коли да спрат да правят толкова тесни фарове. Оказва се, че за да има същата осветеност тънък фар трябва да излъчва с по-голям начален интензитет, което води до голями заслепяване на насрещния трафик. Оказва се, че явно модата води до проблеми...
Вместо да започнат да се интегрират по-модерни решения... На който му е интересно да прочете за FLIR.

https://www.flir.eu/oem/adas/

p.s. само забележете тестовата кола  8)


ivchotr

Те и други ламБи слагат, дето не са за фар с халогени, ама аз ги лекувам като включа дългите :D
Но не ми стана ясно как точно фолиото и полирането на фара му променят оптичните свойства, след като "стъклото" му от повече от 20 години няма оптичен компонент. Едновремешните стъкла с оребренията по тях имаха оптични свойства, ама тези, за които говорим, нямат такива. В тези фарове рефлекторите формират посоката и силата на светлинния поток. И както каза Жоро, стремежът към обезопасяване на стъклата е прехвърлил "оптиката" от стъклото към рефлектора. Щото на едновремешните фарове рефлекторите им бяха гладки.

locke

Цитат на: perun в 17 Юни 2023 00:12:26При мен все още се използва активно Фокус 1 на вече 24год.Фаровете никога не са били полирани, лакирани, фолирани и каквото друго се сетите.Един или два пъти в годината ако намеря време за около 5мин. с паста за зъби и парцал изглеждат и съответно светят почти като нови.

дай ги в музея на форд  ;D

ivchotr

А каква е марката на пастата за зъби?

ADiDimitrov

Цитат на: ivchotr в 22 Май 2024 14:36:32А каква е марката на пастата за зъби?
Питаш за да не си вземаш от нея нали  (rofl)

perun

Цитат на: locke в 22 Май 2024 14:26:17дай ги в музея на форд  ;D
Предлагаха ми бартер за нов,ама отказах... ;D

ivchotr

Цитат на: ADiDimitrov в 22 Май 2024 15:56:06Питаш за да не си вземаш от нея нали  (rofl)

Не, бе. За фаровете  :D

F Focus

Преди години "Поморин" беше пастата с бая абразивен ефект, която се ползваше и не по предназначение, ама май вече я няма.

ivchotr


locke

точно на стария форд фаровете имаха фолио или лак, но така беше залепнало, че едвам се махаше и накрая ги смених с други фарове. Търках и с паста,  и с шкурки, без ефект

F Focus

#49
Цитат на: ivchotr в 19 Май 2024 23:27:05ФФокус, едно предложение за полирмашинка на ток - ЦЪК


Цитат на: ivchotr в 19 Май 2024 23:27:05ФФокус, едно предложение за полирмашинка на ток - ЦЪК



Благодаря за предложението, Ивчо, но аз търся единствено и само акумулаторна полир-машина, щото ще я ползвам на улицата, за радост на преминаващите любопитни граждани ^-^ След известно проучване за Протокола да кажа, че цената на хептен любителска такЪва куче-марка(Ейнхел) барабар с батерия (4А, 20В.) и зарядно е към 250лв. Врявам, че ще ми върши работа за хептен любителски цели, а и има 36м. гаранция, ама дано не се стигне дотам.


ivchotr

Това, което съм ти пратил, е баш с акумулатор.

F Focus

#51
Цитат на: ivchotr в 23 Май 2024 22:45:02Това, което съм ти пратил, е баш с акумулатор.

Така ли? Писа, че е на ток-затова не отворих линка. Сега ще видя за какво иде реч?

F Focus

#52
Споделям докъде я докарах с вътр. почистване на фаровете-всъщност доникъде, демек под кривата круша! :))
Вчера свалих фаровете, както и капачката отзад, която е на четири щипки, очаквайки, че ще се покажат някакви големи отвори към вътрешността, ама нищо подобно, което ме изненада много неприятно-видях вентилаторченца, охлаждащи радиаторченца, някаква електроника и ел. моторченце! >:(  Единствено, ако се свали крушката на мигача се отваря малък отвор, което си е нищо, та вдигнах ръце и се отказах, колкото и да имах мерак. Задоволих се с шкурене на плексигласа (или поликарбоната-не знам кое е по-точно да се каже,)  последователно с шкурки номера 1000-1500-2000 и последващо пастиране. Ефекта не беше "Уау" баш, защото, доколкото мога да видя аз вътр. страна на плексигласа има някакви промени баш срещу лупите за къси светлини.
Коментирах с колега с "Мондео" от същата година на п-во, като "Фокуса", чиито фарове също са с лупи и хептен са сдали багажа, като накрая нищо не е виждал и след  търсения и лутане по темата е намерил фирма, която да ги възстанови, платил 600лв., което ми се стори много, но човекът е много доволен. От същата фирма му предложили с/у 150лв. да му монтират ЛЕД-осветление, което скоро ще направи.

Ilian Petrov

#53
Фаровете на фокуса бяха доста зле, особено преден ляв, и реших да ги освежа. Не ми се занимава с пасти за зъби, търкане и т.н. и отидох при хора, които с това се занимават. В последния момент се сетих да ги снимам в какво състояние са, но не се вижда особено добре.
За 100 кинта предните станаха като нови, задните само ги полираха набързо, но пак има ефект.

Ето и какво всъщност се прави в "топ" пакета:
Измиване на фаровте
Шкурене фино с шлайф
Полиране с паста 3М Fast Cut
UV Покритие
Лакиране с керамичен лак
Гаранция на лаковото покритие







ADiDimitrov

Извън темата, Илияне тоя фокус 9 година ли го караш вече?

F Focus

#55
Илияне-дай инфо, моля на ЛС къде ти правиха фаровете?
Най-много ме интересува как са ги измили-от вътр. страна предполагам, че и моите са с лупи.
Аз моите ги полирах с аку-бормашина и паста на 3М Фаст-кът и после с Файн-кът. Станаха добре, но не баш отлично, щото при внимателно вглеждане се забелязва нЕква прах и мръсотийка от вътр. страна, където не успях ( или не посмях) да се докопам.
Стоповете ми изглеждат, като чисто нови, но не са-оригиналните са. Ремонтирах им  платките, като възстанових някои писти, които бая бяха отънели от корозия, закрепването им към плексигласа и уплътних двете части, както и уплътних отворите в купето, от които излизаха кабелите, защото при голям порой влизаше вода отстрани в багажника на комбито.

ivchotr

А колко време е гаранцията на лака?

Ilian Petrov

Цитат на: ADiDimitrov в 05 Юни 2024 14:49:46Извън темата, Илияне тоя фокус 9 година ли го караш вече?

Да, там някъде станаха... Но последните около 4 години по-малко го карам, че използвам и служебна кола.
Оказа се много корава машина и си ме кефи тоя Фокус. И напълно разбирам защо "F Focus", иска да си намери запазена такава, с Дуратек 2.0

Цитат на: F Focus в 05 Юни 2024 15:28:07Илияне-дай инфо, моля на ЛС къде ти правиха фаровете?

Имаш ЛС.

Цитат на: ivchotr в 05 Юни 2024 22:00:36А колко време е гаранцията на лака?

Уж поне 3 години не би трябвало да има проблем.