Фарове МК2.5 подръжка

Започната от ADiDimitrov, 16 Юни 2023 13:22:51

« назад - напред »

0 Потребители и 6 гости преглеждат тази тема.

ADiDimitrov

Колеги от години сам си шлайфам и пастирам фаровете, но каквото и да слагам като покритие изкарва година и после пак. Взе да ми втръсва и съм решил да сложа фолио или нещо друго от което да има траен ефект! Това е че съм се запънал сам да си правя нещата! Та дайте съвет от какво сте доволни, ако е фолио каква марка или от кой магазин да търся!? Готов съм и за други идеи ако нещо работи дълготрайни  :-\


lambreff

Моите ги полирах като купих Ц-макса преди 6-7 години, познат с рекламно судио ми лепна някакво "устойчиво" фолио и гледам че вече е за смяна (фолиото де). Та изкарва доста, зависи къде и колко караш все пак (аз съм главно "гражданин"), сега се чудя с пистолет с горещ въздук ли да го свалям фолиото че е спечено яко, или да полирам директно.

F Focus

#2
Аз моите това лято ще ги лакирам, щото с фолиото не съм работил, докато с боядисването съм ок донякъде, и с лакирането на фаровете ще се справя безпроблемно.
При русняците има много клипове как се прави, но използването на шкурка №600 преди лакирането, която препоръчват и използват ми се струва прекалено, та ще използвам № 800, или 1000.
Понеже нямам компресор и пистолет в авто-бояджийски магазин ще ми направят лак около 150 гр. с втвърдителя във флакон под налягане, който може да изтрае 2-3 дена без да стегне, ако го държите в хладилник-не във фризер!

F Focus

#3
Цитат на: lambreff в 16 Юни 2023 15:02:09Моите ги полирах като купих Ц-макса преди 6-7 години, познат с рекламно судио ми лепна някакво "устойчиво" фолио и гледам че вече е за смяна (фолиото де). Та изкарва доста, зависи къде и колко караш все пак (аз съм главно "гражданин"), сега се чудя с пистолет с горещ въздук ли да го свалям фолиото че е спечено яко, или да полирам директно.

Забрави да лакираш в/у фолио!!!
Свали мноооого внимателно фолиото с пистолет с горещ въьдух, но мнооого леко без да прекаляваш с температурата, че много лесно ще стопиш и изкривиш плексигласа! Ако нямаш опит отиди в специализирана за целта фирма.

ivchotr

От няколко години фаровете на бензинката са с фолио. Сложиха го във В.Търново. Фаровете още си изглеждат като нови и нямат никакви следи от прегаряне, шупли, отлепяне и т.н. А редовно ги бруля с водоструйка. Не съм сигурен каква беше марката на фолиото и ми се върти нещо от рода на 3М, но може и да бъркам.
На дизеляка му изшлайфахме фаровете и ги пръснахме с лак миналата зима, но изглеждат по-зле. Ако някога пак се наложи да оправям фарове, ще заложа на фолиото. Твърдо.

perun

При мен все още се използва активно Фокус 1 на вече 24год.Фаровете никога не са били полирани, лакирани, фолирани и каквото друго се сетите.Един или два пъти в годината ако намеря време за около 5мин. с паста за зъби и парцал изглеждат и съответно светят почти като нови.

saggy

Perun, кажи спецификата при манипулацията с пастата за зъби?

Ozzie

@saggy
Търсиш такава с микрогранули. Гранулите играят ролята на абразив и свалят натрупаната мизерия.

За лъскане на моите фарове ползвам някаква паста срещу драскотини, купувана от "Джъмбо", а за подсилване на ефекта, върху гъбата посипвам малко хлебна сода. Ефекта е същия като на микрогранулите от пастата за зъби. Два пъти годишно (ориентировъчно) я правя процедурата. Отнема 10 мин. за двата фара, с ползване на винтоверта.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ADiDimitrov

Ozzie съгласен съм с теб, ама ташкън ми иде два пъти в годината  (rofl) Един комшия има спрей с лак за металик на боя. Утре мисля да ги запечатам с лака и да видим ще изкарат ли повече от 1 - 2 години без лъскане  :-\ Иначе в е маг гледах някакъв спрей с лак за фарове за 16.90.

perun

Астера Микрогранули-като видях какво прави с фаровете се отказах да я ползвам по предназначение.То зъбен емайл няма да ти остане...


F Focus

#10
Цитат на: perun в 17 Юни 2023 19:12:33Астера Микрогранули-като видях какво прави с фаровете се отказах да я ползвам по предназначение.То зъбен емайл няма да ти остане...

 (tooth)  (tooth)  (tooth)

Много е важно лака да е качествен и двукомпонентен (демек с втвърдител), какъвто е за нанасяне в/у боя металик и най-добре да е полиуретанов-инак изобщо не си правете експерименти-еднокомпонентните лакове ще изкарат от ден до пладне! Имам няколко флакона с еднокомпонентен лак с прилично качество, но изобщо не си и помислям да ги използвам за целта!
Освен лакирането ще измия (изплакна ) и фаровете отвътре със силно разреден разтвор на "Меглио"  1/20 с вода.
Е-една нощ колата ще пренощува на улицата със "сляпа" муцуна! :)

П.С. Ако пък ме домързи ще ги полирам за пореден път с най-абразивната и после със средно абразивна паста на 3М, и ако ми е кеф и с най-финната-изобщо не разбирам що се говори за паста за зъби?!?! Абразивността на 3М се определя с 1, 2 и 3-забравих коя е най-абразивна, но при желание мога да дам инфо откъде да се закупят малки количества на човешка цена, щото инак масово разфасовката е литър за 100лв.-цена преди 4-5 години.

saggy

Пастата е евтино решение, 3-4лв. Затова се заговори за нея. Моите фарове почнаха да се изпичат в краищата и пожълтяха там. Затова ще пробвам с паста за зъби, защото е лесно. Глупав въпрос, но, ако омажа с пастата чистата прозрачна част от фар, няма какво да му стане - да се надере или нещо такова?
Ози, четка от този тип ли ползва с винтоверта и на най-бавна скорост ли работиш?
Четки.jpg

ADiDimitrov

Saggy моите ги правих на ръка, даже не ползван винтоверти, но си взех комплекта на Лидл на промоция. Там има шкурки, две тубички с паста и доста меки кърпи. Върши идеална работа и без винтоверт. Номера е после да запечаташ фара с нещо, най добре с фолио.

F Focus

Дали ще се използва фолио, или лак имайте предвид, че качеството им е от голямо значение! Не давам акъл кое е за предпочитане.
Преди малко огледах фаровете си, полирани с машина преди 7-8 месеца. Ами пак са за интервенция.
М/у другото много лошо впечатление ми направи какви тънички кабелченца захранват крушките за дълги и къси светлини с мощност 55/60 Вата, които не са ЛЕД! Демек през тях протича ток 5А. Ама това да е кусурът!

Ozzie

Цитат на: saggy в 18 Юни 2023 22:20:49Ози, четка от този тип ли ползва...
Оооо не, тези които си показал са да си чистиш кенефа и плочките. Имам дунапренени, които са точно за полиране, купувани от Алиекспрес. Винтоверта ми е PARKSIDE, 12 волтов, ползвам 1-ва скорост.

Личното ми мнение е, че поликарбоната на фаровете помътнява от препаратите по автомивките в съчетание с мръсотията във въздуха. След като съм ги полирал са гладки и приятни на пипане, след известно време се усеща, че повърхността е станала по-груба. Та от тази ми гледна точка, не слагам лак или фолио. Знам ли, дали след време няма да си отворя повече работа от 10-те минути работа с винтоверта?
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

Няма, не бой се. Освен ако не си решил да задържиш колата 15 - 20 години :D С фолиото имам предвид.

saggy

Цитат на: ADiDimitrov в 19 Юни 2023 13:21:57Номера е после да запечаташ фара с нещо, най добре с фолио.
Наистина е добре да запечаташ фаровете след някакво шкурене или най-обикновено минаване с паста за зъби - някакво покритие срещи UV лъчи и атмосферни влияния. Гледам че има разни такива спрейчета и пасти, повечето ги няма на БГ пазара.  Meguiar's PlastX  е такава полир паста, която я има и в БГ.

perun

Колегата преди около 2год. направи сложна "операция" по фаровете.С отваряне, почистване и полиране както отвън така и вътре.После някакво импрегниране и т.н.Общо взето му се върза почти като нови фарове ама това е друга тема.Та семейни приятели сме и отиваме миналата година на море.Пиков сезон, лудница, няма избор за паркиране и мятаме колите където намерихме.Ние така почиваме-оставяме колите и две седмици не се докосваме до тях... (tooth)
Става време да си тръгваме и с колегата с по едно шише вода отиваме да позамием стъклата.Пръска той и на фаровете и какво да види-не "портокалова кора" ами направо на юфка.После играта му се разказа да го свали.Вярно две седмици голям пек уцелихме.
Та от тогава и той е на паста за зъби, а аз не пропускам да му напомня,че е време да импрегнира фаровете щото морето наближава... ;D

ivchotr

Всичко зависи кой, как и с какво ще ги прави. Моят дъргел постоянно е навън. Фолиото не се е отлепило, не се е набръчкало, не е подпухнало, не е потъмняло. Някой ден сигурно и това ще стане, но докато дойде този момент им се кефя без да се занимавам с излишни козметични процедури.

F Focus

Да повдигна темата-както писах отдавна се каня да лакирам фаровете, ама така и досега не се наканих, но вече ми дойде музата и като спрат пустите всекидневни валежи ще го направя, но понеже забелязвам прах и мръсотийка от вътр. им страна ми протече мисъл ( ^-^ !) да ги напълня с разреден разтвор на "Мр. Пропър" 1:10 с вода и да ги разджуркам хубаво, след което да направя същата процедура с чиста вода, за да ги изплакна. Питането ми е дали няма да прецакам нещо-основно рефлекторите, или и друго?
Фаровете са сменявани от предишният собственик с "Hella" с лупи и са с класически крушки ( Н-7 май). Добичето е "Фокус"-2.


ivchotr

Ако се разпени много, ще трябва яко плакнене. И я изкараш всичката пяна, я не. Много ръбчета има из вътре. По-скоро, ако има как да бръкнеш с някоя мека четка с гъвкава дръжка (продават подобни за чистене на прах) и да обереш каквото може без да мокриш и разпенваш, и чак след получения резултат да решиш дали да ги миеш.
Ама що не ги облепиш с фолио, ами си играеш да ги лакираш?

F Focus

#21
Реших да ги лакирам, защото както писах мога сам да го направя-тогава кефът е друг! ^-^  Вярвам, че качествен двукомпонентен лак ще изкара доста време-десетина и кусур години някъде ми е ок! :)
Относно сухото почистване от вътр. страна ще видя докъде ще мога да стигна и ще реша кВи ще ги върша.
Чувал съм мнения, че с времето лупите потъмнявали-това така ли е, и от какво, ако е вярно?

saggy

Аз мисля на моите да сложа фолио в сервиз, като преди това се изшкурят заради доста запечения фабричен защитен лак. Не бих давал да се отварят, за да се чистят, защото изглеждат евтина сглобка и имам чувството, че веднъж като се отвори после ще влиза влага и прах.
Фокусе, добре ли светят тези Hella, моите са оригинални и светят прилично.

F Focus

Добре си светят, но са мръснички от вътр. страна, което ме дразни-всичкото автомобил ток и жица, а фаровете развалят вЧепетлението! :)
Аз нямам предвид да ги отварям (имаш предвид да разлепя плексигласа?), а да ги измия някак-как точно не знам... ::)
Преди поставяне на фолио се шкурят и полират.

perun

Халогени съм чистил вътре и то само със сапунена вода, и огледалното покритие се наруши.Все пак годинките си казват думата...

Pyrhel

Миенето отвътре съм го правил и ефектът беше отличен, фаровете "изгряха" след това, оригинален ксенон на мондеото.
Няма нужда от особен почистващ препарат, всичко върши работа. Изплакни ги добре и после с дестилирана вода няколко пъти по малко вода, за да не остават кръгове като изсъхнат капките.

За външната страна - не се занимавай с лакиране, фолиото е много по-дълготрайно.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ADiDimitrov

Ей Фокусе да не ме следиш от някъде??? Днес сутринт таман изшкурих моите фарове и тъкмо сядам да търся фолио из нета и гледам ти си писал в темата  :))  :))  :))

F Focus

Следя те изкъсо! (tooth) Ама не разбрах ти ли ще си облепваш фолиото? И още-изшкурил си ги, демек са матови сега-в този вид ли ще ги облепваш с фолио?

perun

Абе балканци сме си отвсякъде.Тайно доливаме масло да не ни види комшията, ама фейса трябва да е като на нова кола... (tooth)

ivchotr

Полирането и фолиото на фаровете се прави за да се подобри осветеността на пътя нощно време. Че с матираните стъкла не се вижда нищо.