4 вериги бензиностанции в картел - най сетне !

Започната от Alexi, 17 Март 2012 09:32:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alexi

Вече 4 вериги са уличени в картел - Петрол,Лукойл ,ОМВ и Ромпетрол ,като констатацията не подлежи на обжалване .. надявам се да им друснат максималната глоба ,достигаща до 10% от оборота ! Те и другите вериги участват ,но просто не са ги хванали явно .. аз като работещ в тоя бранш отдавна знам че са в картел ,но явно до сега плащаха да не ги уличават ..

mitakinen

Със сигурност ще си платят и ще излезе решение, че няма картел. Това е все пак България

Иван Вълков

Цитат на: mitakinen в 17 Март 2012 10:11:21
Със сигурност ще си платят и ще излезе решение, че няма картел. Това е все пак България

За съжаление да...... държава на абсурдизма

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Alexi

според мен вече е доказано .. аз се надявам другите да се усетят и да посмъкнат цените ..

escobar

Не е задължително да са плащали, за да се покриват - просто трудно се доказва участието и съществуването на картел. Разчита се на това някой да изпее чететата и той не се наказва. В сградата на КЗК дори има карикатура.
Иначе съм виждал наложена санкция на Метро за около 100,000 лева, но не за картел.

Alexi

много лесно се доказва с подслушване на телефони примерно ... както и да е ,поне някои от участниците се надявам да изгорят с по няколко стотин хиляди да им е за урок ..

dimkaraganchev

Аз пък си мисля, че няма никакъв картел. Ако всички купуват горивото от едно и също място, на едни и същи цени, не виждам за какъв картел се говори. По-скоро за монопол. Интересно Шел за какво са го изтървали. Да не би неговите цени да са по-различни?! http://b4b.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-17-03-2012/

Alexi

там е работата ,че тия фирми които са уличени са вносители на гориво ,имат собствен внос .. така че няма как да са на една цена .. а те са - макар че са конкуренция .. всъщност заради цените им на едро са хванати ..

Pyrhel

По-интересно е какво ще последва. Снощи чух-недочух някаква дебилия със срок от 1 месец фирмите да кажели дали е вярно :))
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

mitakinen

Приятели ще видите, че нищо няма да стане. Големите фирми с големите пари могата да купят всичко и всички. За картел могат да осъдят само дребните рибоци.

BIGFORDFAN

И ШЕЛ и ЕКО са в кюпа, ама са платили където трябва явно... :-[

hotblooded

Властта лъска имидж, ако има картел - то тези фирми са достатъчно обиграни да знаят как се прави така че да не ги хванат. Не си мислете че тези неща се договарят по факса, телекса или личните телефони на шефовете. Газаджиите преди се договаряха извън България на срещи на живо - иди ги хвани.   Второ - ако ще и 98675689878967856747645647 лв глоба да им наложат - как мислите че ще се плати - ще се калкулира в цената на горивото.  За пример "мазния картел" - отпраха им глоба 1 млн. лв, че са се договорили олиото да е 1,70... в резултат стана 2,70... 
  Трето  - до вчера държавата в лицето на депутати джафкаше че има монопол. Е картел изключва монопол, въпреки че крайния резултат е почти еднакъв.
четвърто - в момента пазара на горива е "мега-умрял"  и всеки се чуди как да продаде 5 литра на ден повече... в случая картел значи автогол, просто няма логика - картел се прави когато има клиенти за да не се цакат взаимно а да стрижат колективно. Частните клиенти като нас които я пълнят я не 100 литра на месец са капка в морето - липсват сериозните транспортни фирми, липсва строителната механизация които правеха 2/3 от оборота през 2007/8.
И най важното:  Държавата има възможност и механизъм по който да държи цените възможно най - ниски и да пази от опити за спекула, прилаган успешно за други продукти преди време, но сега явно липсва желание за действие и се разчита на фоерверки за замазване на положението.

Alexi

"Част от петролните компании, срещу които бе образувано производство заради съмнение за картел при горивата, са признали, че са се провинили.

Това стана ясно от думите на шефа на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов, цитиран от в. "Сега".

През пролетта на т.г. антимонополната комисия обяви, че има доказателства за договаряне на цените между "ЛУКойл България", ОМВ, "Нафтекс Петрол" и "Ромпетрол". Фирмите са обжалвали, но част от тях са поискали да подобрят работата си и да отстранят проблемите.

"Някои от компаниите са направили предложения за промяна в начина им на работа", заяви Николов. Идеята била по този начин те да се разминат с глобите в замяна на "добро поведение". От комисията обаче отказаха да дадат подробности за това кои са компаниите, поискали споразумение, както и дали КЗК ще приеме офертата."

hotblooded

Само че от 17 март, един месец изтече на 17 април. Сега сме 15 юни! КЗК спаха ли до сега - все още няма обявени наказания. Нещо ми прилича че ако е имало "завера" срещу потребителите,  държавата се е присъединила към заговорниците :)

Bobi

В крайна сметка се оказа, че наистина за парите няма закони. Вече почнаха да ни лъжат и за очевАдното. Баси, какво става с тази държава?

"Лукойл" убеди КЗП, че няма картел за горива

hotblooded

Цитат на: Bobi в 30 Юли 2012 15:19:26
В крайна сметка се оказа, че наистина за парите няма закони. Вече почнаха да ни лъжат и за очевАдното. Баси, какво става с тази държава?

"Лукойл" убеди КЗП, че няма картел за горива
Виж поста ми, над твоя :)

Alexi

смешници са тия от КЗК .. цялото ни управление май върви на зле ,и с това правителство колкото и да е тъжно да се признае ..

hotblooded

Цитат на: Alexi в 30 Юли 2012 16:56:10
смешници са тия от КЗК .. цялото ни управление май върви на зле ,и с това правителство колкото и да е тъжно да се признае ..
Кучето е заровено другаде, Алекси....   Тази комисия може само да налага глоби... които нарушителите избиват от..... цената. Последния пример с олиото е печално известен.

Marlboro

Цитат на: hotblooded в 30 Юли 2012 17:34:00
Кучето е заровено другаде, Алекси....   Тази комисия може само да налага глоби... които нарушителите избиват от..... цената. Последния пример с олиото е печално известен.

Нали в темата "Цените на горивата", се опитваше да убедиш всички, че няма нищо нередно? Нали цените си били такива, разходите онакива, нямало измама?
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

hotblooded

Цитат на: Marlboro Classic в 31 Юли 2012 00:42:03

Нали в темата "Цените на горивата", се опитваше да убедиш всички, че няма нищо нередно? Нали цените си били такива, разходите онакива, нямало измама?
Аз казах (ама нямаше кои да чете, беше по-важно плюенето) че говоря основно за производството - няма как цените на основни консумативи да нарастват и цената на продукцията да остава същата.... Тук става дума че КЗК на практика няма как да налага ефективни наказания които да доведът до нещо положително. И давам пример с единственото решение за наказание на картел до сега - глобиха сериозно производителите на олио и какво стана - по-евтино ли е? - НЕ! Самите производители в прав текст казаха че ще си калкулират глобите в цената на продукта и КЗК клепаше на парцали и смотолеви че нищо друго не може да направи. Сега изведнъж се оказа че разследвали Лукоил дали не давала големи отстъпки които принуждавали всички да купуват на едро от нея - е*ах ти смешното обвинение - някои им давал толкова евтино на едро че "принуждавал" всички да вземат от него - е тогава кой да обясни защо да дребно е скъпо? ( .....Извършеният анализ е посочил, че по време на разглеждания петгодишен период, предоставяните от ,,Лукойл България" ЕООД отстъпки не са довели до обвързване на клиентите да закупуват изключително от господстващото предприятие.... - това пише в заключението на комисията)

p_yanev

Да я закрият тая комисия и точка по въпросът. Аз си мисля, че независимо,че могат да налагат само глоби трябва да го правят. защото :
1. Така ще са си свършили работата - нали затова им се плаща.
2. След като има официално решение,че има картел, това политически няма как да се подмине.
3. Нека да ги калкулират глобите в цената, дано се събудим и направим такъв протест, че да изгори и някоя бензиностанцийка.

И стига с това олио - може за кратко да беше вдигната цената, но със сигурност глобите не се избиха, защото в големите вериги няма как да се продава на такава цена и тях бунта на олиоджиите не ги интерисува.

hotblooded

Цитат на: p_yanev в 31 Юли 2012 08:13:54

И стига с това олио - може за кратко да беше вдигната цената, но със сигурност глобите не се избиха, защото в големите вериги няма как да се продава на такава цена и тях бунта на олиоджиите не ги интерисува.
Хванаха ги в картел при цена 1,70 за литър по големите вериги. Сега е 2,40-2,70. Вече 4та година - хич не ги избиха тея глоби, ама хич. Доста по ефективно наказание ще е да продават 3,6,9 или 12 месеца на цени (или с надценка) определена от КЗК, та да им дойде акъла. Отделно че има още една комисия която трябва да има право на глас в такива случай - КЗП, или поне да има нейни представители и в КЗК.